YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Şalk'a üçlü oyun

Ecevit'in tavrı eleştirilirken, Şalk'ın IMF, AB ve Dünya Bankası'ndan operasyonla ilgili olarak belge istediği haberinin ilk kez Sabah'ta yayınlanması dikkat çekti.

"Beyaz enerji" operasyonunu yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'la ilgili tartışmalar sürerken, Başbakan Bülent Ecevit'in talimatıyla savcı hakkında soruşturma başlatılması tepkilere neden oldu. Başbakan'ın tavrı yargıya müdahale olarak eleştirilirken, Şalk'ın IMF, AB ve Dünya Bankası'ndan operasyonla ilgili olarak belge istediği haberinin ilk olarak Sabah gazetesinde yayınlanması dikkat çekti. Kulislerde, içi boşaltıldığı ve devleti yaklaşık 500 milyon dolar zarara uğrattığı murakıp raporlarıyla tespit edilen Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin'in başında olduğu Sabah gazetesinin yayınladığı belge ve bilgilerin siyasi yönlendirmenin sonucunda olduğu konuşuluyor.

Öte yandan DSP'-den istifa eden milletvekilleri Ersin Gök ve Mustafa Düz'ün Halk Bankası ile Hüsamettin Özkan'ı hedef alan açıklamalarından sonra, söz konusu milletvekilleriyle ilgili olarak Sabah gazetesinde aleyhte manşet yapılması da dikkat çekici bulundu.

Dürüst savcıya baskı

Beyaz Enerji Operasyonuyla enerji sektöründe şu ana kadar gizli kalmış ihale yolsuzluklarını ortaya çıkaran Ankara DGM Savcısı Talat Şalk ile ilgili olarak Sabah gazetesinin başlattığı karalama kampanyasına Türkiye Barolar Birliği de tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, Türkiye`de bulunan temsilciliklerden savcıların doğrudan bilgi istemesi yasaların öngördüğü bir yol olduğunu belirterek, "Sayın Başbakan'ın beyanı yargıya müdahale niteliğindedir" dedi.

Operasyon yeterince açıklanmıyor

Özgen, yaptığı açıklamada, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk'ın yürüttüğü soruşturmayla ilgili olarak Başbakan'ın açıklamalarını üzüntü ile kaşıladıklarını belirtti. Özgen, şunları kaydetti: "Basından öğrendiğimize göre Sayın Savcı, IMF, Dünya Bankası ile Avrupa Birliği'ne yurt dışına yazı yazmamış, bu kurumların Ankara'daki temsilciklerine yazı yazarak bilgi istemiştir. Türkiye'de bulunan temsilciklerden savcıların doğrudan bilgi istemesi yasalarımızın öngördüğü bir yoldur. Durum böyle iken Sayın Başbakan'ın bu davranışın 'devletimizin saygınlığına gölge düşürecek nitelikte' olduğu yolundaki görüşüne katılmıyoruz; çünkü Sayın Savcı'nın görevinin gereğini yaptığı inancındayız. Özellikle Sayın Başbakan'ın 'aynı savcı daha önce de yetkilerini aşan davranışta bulunmuştur' suçlaması da haksızdır. Sayın Savcı daha önce yetkilerini aşan davranışta bulunmuş ise o zaman neden gerekli soruşturmaların yapılmadığını yetkililere sormalı ve görevlerini ihmal eden bu yetkililer eleştirilmelidir." Özgen, "Söz konusu beyan toplumumuzda Beyaz Enerji Operasyonu`nun yeterince açıklanmasının istenmediği kuşkusunu da doğurmuştur" dedi.

Belgeler geldi

Başbakan Ecevit'in soruşturma açılmasını istediği olaya konu olan yazının ilk yankıları ise AB'den geldi. AB, savcı Şalk'ın talep ettiği belgeleri kendisine iletirken, söz konusu olay "Savcı'nın temin etmek istediği belge ve bilgileri Türkiye'de temin edemediği" yorumlarına neden oldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

MİNİK KUŞ KAÇTI
Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, gazetemiz yazarı Mehmet Barlas ile karşı karşıya kalmaktan kaçınarak Reha Muhtar'ın sunduğu Ateş Hattı'ndan kaçtı. Programla ilgili gazetelerde çıkan haberleri gerekçe gösteren Çölaşan, yıllarca gazetesindeki köşesinden hakaretler yağdırdığı gazetemiz yazarı Mehmet Barlas ile tartışmaktan kaçınarak, programın başında ayrılacağını ilan etti.
Suikastin sürpriz tanığı
Okkan suikastinde Hizbullahçı Haşim Alabalık'ın adının ortaya atılmasına neden olan sürpriz bir tanık ortaya çıktı. Bu tanığın, cinayet günü Alabalık ve arkadaşlarını Şehitlik'te gördüğü iddia edildi.
Meclis'te uzlaşma arayışı
İçtüzük Değişiklik Teklifi'nin görüşülmesine 7 Şubat Çarşamba günü devam edilecek. TBMM Başkanı İzgi, partiler arası diyalog toplantısı yapacak. ANAP da uzlaşma diplomasisi yürütüyor
Elkatmış: Ecevit'in endişesi ne?
Yolsuzlukları soruşturan savcılara tepki gösterildiğini belirten FP'li Mehmet Elkatmış, "Başbakan, soruşturmanın bir yerlere dayandığından endişe ettiği için mi savcıya tepki gösteriyor" dedi.
Katliam emri dışarıdan geldi
Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırıyı Hizbullah örgütünün tek başına gerçekleştirdiğine inanmadığını belirterek, "Diyarbakır'daki saldırı suikast değil, topyekun bir imha eylemidir" dedi. Gölköy ilçesindeki aylık asayiş toplantısında konuşan Yazıcıoğlu, Türkiye'nin jeopolitik yapısının iyi incelenmesi gerektiğini, çevremizdeki ülkelerin Türkiye'yi zayıf düşürmek için birtakım faaliyetler içinde olduklarını söyledi. Bunun son örneği Diyarbakır katliamında görülmüştür" diyen Yazıcıoğlu, şöyle konuştu: "Bunlar emirleri dışardan alan satılmış insanlardır. Diyarbakır'daki saldırı suikast değil, topyekun bir imha eylemidir. Orada 10 kişiyi bitirmek isteyen en az 15 terörist vardı. Böyle bir eylemi gerçekleştirip yakalanmadan kaçacak bir örgüt gücü göremiyorum. Bu insanlar dışarda eğitim görmüş, destek almış ve gelerek bu işi yapmışlar. Kimdir dışarısı, bence Ortadoğu'dur ya da süper devletler olabilir. Yunanistan, Güney Kıbrıs, İran, Irak, Suriye, Ermenistan ve kendini medeni diye adlandıran Fransa Türkiye'nin aleyhine çalışıyor. Sinek küçük ama mide bulandırıyor."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...