T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

"Fe klavye"nin cazibesi!

Bilgisayar kullanıcıları arasında büyük oranda Q klavye kullanılıyor. Bu klavyenin büyük oranda kullanılmasının nedeni, kullanıcıların tercihi değil, bilgisayar satan firmaların tercihi olmasındandır. Q klavye üzerinde bir kaç değişiklikle "Türkçe Q" adı verilen "sonradan olma" bir klavye icad edilmesi, piyasaya Q klavyenin hakim olmasına neden oldu. Bilgisayar üreticilerinin (veya toplayıcıları) kolayına gelen bu gelişmenin hiç de hayırlı olmadığı görülüyor. Bu konuyla ilgili PC Life dergisinin daha önce ek olarak verdiği "MS Excel ile Muhasebe" adlı kitapçıkta Cemil Gökmen ilgi çekici değerlendirmelerde bulunuyor. İşte Gökmen'in değerlendirme ve önerileri:

"Türkçe Q" klavye aldatmacası

Bilgisayar almaya çıktığınızda, (burada bahis konusu PC'dir) büyük ihtimalle size Türkçe Q klavye olarak adlandırılan bir klavye satmaya çalışacaklardır. Hemen hemen her bilgisayar konfigürasyonunda mutlaka Türkçe Q klavye ifadesi yer almaktadır. Bahsedilen klavye ile seri ve kolay bir şekilde Türkçe yazmak mümkün değildir. Piyasade her ne kadar, Türkçe Q İngilizce Q ve Türkçe F(e) adı altında klavye satılıyorsa da, ortada Türk bilgisayar kullanıcılarını aldatmaya yönelik bir durum söz konusudur.

Şöyle ki: ilk olarak bir klavye ya "F(e) Klavye"dir, (eF değil) ya "Q klavye"dir. Yani ya Türkçe'de kullanılan harflerin sıklığına göre bir dizilime sahip bir klavye kullanıyorsanız bu klavye (F) klavyedir, ya da İngilizce'de kullanılan harflerin sıklığına göre bir dizilime sahip klavye kullanıyorsanız, bu klavye Q klavyedir. Türk kullanıcıları için söylenebilecek tek şey, bu iki tür klavyenin dışında bir klavye var deniliyorsa, bu düpedüz aldatmacadır ve uydurmacadır. Bir başka deyişle piyasada "Türkçe Q" diye anılan klavye "uydurma klavye"dir.

Türkiye'de dil bilimcilerin ortaya koyduğu verilere göre, Türkçe'de kullanılan harflerin sıklığına göre bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre, sesli harflerden en çok kullanılan karakterler a, e, i, sessiz harflerden en çok kullanılan ise k, l, m harfleridir. F(e) klavyede ise, on parmak daktilo bilenler için sağ ve sol ellerimizin klavye üzerinde en rahat gezinen baş ve serçe parmaklarımızın ortasında kalan üç parmağımız bu harflerin üzerinde durur. İki parmak daktilo kullananlar için ise yukarıda bahsettiğimiz altı adet harf birbirinin yanında durur ve Türkçe yazmada daha hızlı olmamızı sağlar.

Hızlı ve kolay yazmak için

Ortalama bir metin yazarken yüzde 45 oranla alfabemizin yüzde 20'lik bir bölümünü oluşturan ve yukarıda bahsettiğimiz altı harfi kullanıyoruz. İşte bu kadar büyük oranla kullandığımız harfler F klavyede kolayca ulaşılabilecek bir yerdeyken, Q klavyede en kolay ulaşılabilecek tuşların yerinde f, d, s, h, j ve k harfleri bulunmaktadır. Ortalama bir Türkçe metinde bu harflerin kullanılma oranı ise yüzde 12 civarındadır.

Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz.


Ellison, Oracle 9i'yi anlattı

Dünyanın en büyük teknoloji konferanslarından Oracle OpenWorld, tarihinde ilk kez Amerika sınırları dışında düzenlendi. 10 bine yakın BT (Bilişim Teknolojileri) uzmanını Berlin'de ağırlayan Oracle OpenWorld, geleceğin açık teknolojilerine yepyeni anlamlar kazandırdı. Oracle Başkanı Larry Ellison'ın uzun zamandır beklenen Oracle 9i İnternet Veritabanı'nın dünya lansmanını yaptığı ve pekçok Türk BT uzmanının da katıldığı konferansta, 250'den fazla seans düzenlendi. Oracle OpenWorld'ün bu seneki en büyük özelliği ve farklılığı, Oracle Başkanı Larry Ellison'ın yeni kuşağın yetenekli İnternet uygulamalarına yönelik geliştirilen ilk yazılım altyapısı Oracle 9i İnternet Veritabanı'nı günyüzüne çıkarmış olması.


Sun'dan 10 TB'lik depolama

Sun Microsystems, Ağa bağlı depolama (Network Attached Storage - NAS) pazarındaki konumunu güçlendirmek üzere Sun StorEdge N8400 ve N8600 dosyalayıcılarını duyurdu. Sun StorEdge N8000 veri depolama ailesi, bağımsız tek bir konfigürasyonda 200 gigabyte'tan 10 terabayte kadar ölçeklenen depolama kapasitesiyle endüstride en çok ölçeklenebilen dosyalayıcılar olma özelliğini taşıyor.


 
Migros'tan, tedarik platformu
Türkiye'nin en büyük perakende alışveriş zinciri Migros, 2000 Kasım'ında başlattığı ve 2001'in başında etkin olarak devreye soktuğu Türk perakende sektörünün en kapsamlı ve profesyonel B2B projesi 'b2b.migros.com tr' ile bir 'ilk'e daha imza attı. Türkiye'nin somut sonuçlar ve faydalar doğuran ilk kurumlararası sanal ticaret platformu olan Migros B2B Projesi, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıda konuşan Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar, global ölçekte rekabet edebilen çağdaş bir kurum olma yolunda B2B projesine büyük önem verdiklerini kaydetti. Irsıdar, "2003 yılı sonunda B2B üzerinden verilen siparişlerin 1 milyar dolara ulaşmasını, ticaret hacmimizin %80'ini oluşturan tedarikçilerimizin B2B'ye katılımını hedefliyoruz. Sanırım bu rakamlar, projeye verdiğimiz önemin boyutları konusunda yeterli ölçüde bir kanıt oluşturuyor" dedi. Toplantıda projenin detaylarına değinen Migros Otomasyon Müdürü Cihan Esassolak ise, Migros'un beşbin kadar tedarikçi firmayla çalıştığını belirterek, "Hedefimiz orta vadede tüm bu firmaları B2B sürecine dahil etmek" diye konuştu.
Yolsuzluk
Yolsuzlukların üzerine gitmek ve kendi ifadeleriyle ifşa etmek üzere kurulan site, daha çok askeri ihalelerdeki yolsuzluklarla ilgili yayınladığı gizli belgelerle dikkat çekiyor. Sitedeki veri zenginliğine bakılırsa, çeşitli kurum ve kuruluşlardan yolsuzluk ihbarları yağıyor. http://www.yolsuzluk.com
Yaz Okulu
İlköğretim öğrencilerinin yaz tatillerini değerlendirmeleri için açılmış olan Yaz Okulu adlı site, öğrencilere geçtiğimiz yıl aldıkları dersleri hatırlatacak testler içermenin yanısıra, gelecek yıl alacakları derslerle ilgili bilgiler ve testlere yer veriyor. http://www.yazokulu.com
Diabservis
Diyabet hastalarını bilgilendiren yararlı bir site. Diyabservis, bilgilendirmenin yanısıra, hastaların ihtiyaçları olan tıbbi malzeme, ilaç ve diyabetik gıdaların on line satışını da yapıyor. Sitede Türkiye'deki diyabet merzelerinin tam listesini de bulmak mümkün. http://www.diabservis.com
ANA OKULU
Bandwidth: Bir kanalın ya da devrenin veri iletme oranı veya iletişim kapasitesi ölçüsü.
Bant genişliği : Belli aralıklardaki en büyük ve en küçük değer arısındaki fark.
Barkovizyon: Video dahil, bilgisayardan aldığı tüm sinyalleri perdeye yansıtabilen bir projeksiyon sistemidir. Görüntü kalitesi LCD'lere oranla daha yüksektir. Prezantasyon büyük bir salonda geniş bir kitleye verilecekse kullanılır.
3 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED