T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

PKK'yı Med-TV büyüttü

PKK'nın televizyonu Med-TV'nin, ilk kez bilimsel bir analizi yapıldı. PKK'nın, Med-TV sayesinde dünyanın en saygın kuruluş ve toplantılarına katıldığını belirten Doç. Dr. Sedat Laçiner, PKK'nın Med-TV sayesinde büyüdüğünü, IRA ve ETA'yı da sollayarak dünyanın en büyük terör örgütü haline geldiğini bildirdi.

PKK'nın televizyonu Med-TV'nin, ilk kez bilimsel bir analizi yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Laçiner, Med-TV'nin etki ve işlevi konusunda yaptığı incelemede, PKK'nın Med-TV sayesinde IRA ve ETA'yı da sollayarak dünyanın en büyük terör örgütü haline geldiğini bildirdi.

Med-TV'nin kurulması ile birlikte örgütün siyasallaşma açısından en büyük aşamasını yaptığını kaydeden Laçiner, "Med-TV yayınları, PKK'nın bugüne kadar Türkiye'de yürütebildiği politikalardan en başarılısı, Türkiye açısından ise en zarar vereni olmuştur. Bu yayınlar dağdaki teröriste ek olarak evlerde güvenlik güçlerinin belirlemeyeceği kin ve nefretle dolmuş potansiyel teröristler oluşturmuştur" dedi. Laçiner; PKK'nın, Med-TV sayesinde dünyanın en saygın kuruluş ve toplantılarına katıldığını hatırlatarak, şu görüşlere yer verdi:

"PKK, bu televizyonu sayesinde dünyanın en saygın kuruluş ve toplantılarına, dünyadaki tek Kürtçe yayın yapan televizyonun temsilcisi' olarak katılmış ve çok büyük itibar görmüştür. BM, AGİT ve AP gibi platformlarda söylemlerini Türkiye düşmanlığı ile süslerken, Türkiye karşıtı lobinin de doğal bir üyesi haline gelmiştir. Özetle PKK, terör örgütleri arasında bugüne kadar örneği görülmemiş bir strateji izlemiştir. Örgüt 1990'ların sonunda köylere giderek propaganda yapmayı kesin bir şekilde yasakladı. Çünkü, bu görev artık Med-TV'ye verilmiştir. Böyle bir kanal örgütün sesini dış dünyaya duyurmayı sağlamıştır."

PKK'nın, Med-TV yayını ile Türkiye'yi hazırlıksız yakalayıp ciddi anlamda zora soktuğuna vurgu yapan Laçiner, Türkiye'nin bu konuda yaptığı hataları da tek tek anlattı. Laçiner, Med-TV'ye yönelik yaptığı kısıtlamaları nedeniyle Türkiye'nin uluslararası platformlarda çok ağır suçlamalara maruz kaldığına dikkat çekerken, Med-TV programlarının 10'a yakın Avrupa ülkesinde hazırlandığını, bir başka Avrupa ülkesinden uyduya gönderdiğini, Avrupa uydu şirketleri aracılığıyla sinyallerini yer yüzüne indirdiğini belirtti.

"Kürtçe değil, Kürtçü yayın"

Med-TV örnek olayının Türkiye ve dünya için çok değerli ipuçları ve dersler sunduğunu kaydeden Laçiner, "Terör aracı olarak uydu yayıncılığı dünya teröründe neredeyse ilk kez karşılaşılan bir uygulamadır. Dünya kamuoyunun zaafları ve zayıf noktalarından yararlanan PKK ve destek noktaları terör aracı olarak televizyon yayıncılığını kullanmışlardır. Bazı gruplar Med-TV'yi Kürtçe yayıncılık kategorisinde değerlendirmişlerse de ortada Kürtçe değil, Kürtçü yayıncılık vardır" görüşüne yer verdi.

'Kürtçe yayında devlet çekingen'

Kürtçe yayın konusunda bilimsel çalışmaların bulunmadığına dikkat çeken Laçiner, Med-TV'nin bu konuda çok önemli bir kaynak olduğunu vurguladı. Laçiner, "Kürtçe yayıncılık konusunda devlet de çekingen davranmakta ve arşivlerini araştırmacıların kullanımına sunmaktan kaçınmaktadır" dedi. Kürtçe yayın konusunda PKK'nın belgelerine ulaşmanın ise daha zor olduğunu bildiren Laçiner, bu konuda büyük sıkıntılar yaşandığından araştırmacıların daha çok Avrupa ve Kuzey Irak'a yayıldığını belirtti.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA



  • 20 Ağustos 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED