T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Çılgın doktorlar

Onlar, ameliyat masasında büyük ve başarılı operasyonlara imza atan dünyaca tanınmış doktorlar. Bu doktorların oldukça hızlı bir başka dünyaları daha var: İki tekerlekle çılgınca sürat yapmak...

Arabayla gezerken hep kapalı bir yerdesinizdir ve alışık olduğunuzdan, araba penceresinden gördüklerinizin televizyondakilere benzediğini farketmezsiniz. Sizinle birlikte giden sıkıcı bir kafes içindesinizdir. Motosiklette bir kafes yoktur. Herşeyle doğrudan temastasınızdır.

Bu sözler, "Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı" isimli kitabın yazarı Robert M. Pirsig'e ait. Pirsig gibi, binlerce kişi motosikletin büyülü dünyasında yaşıyor. Motosiklet düşkünleri arasında belki de en beklenmedik isimler doktorlar. Ameliyat ya da muayene sırasında soğukkanlı olarak gördüğümüz doktorlardan bazılarının aslında içleri içlerine sığmıyor. Zihinlerinde, "Akşam eve dönerken trafiğe yakalanmamalıyım" derdi yerine, "Bir an önce trafiğe çıksam da, hızla yol alsam" heyecanı var. Motosiklet sevdalısı Türk doktorların buluştuğu en büyük tıp merkezi ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. Cerrahpaşa'nın, "çılgın" doktorlarla dolmasına motosiklet tutkunu olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı, Nöroradyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Civan Işlak sebep olmuş. 90'lı yıllardan beri motosikletsiz dışarı çıkmayan Işlak, beyin ve omurilik hastalıklarının tedavisinde uzman isim.

'Çılgın değil, sıradışıyız'

Işlak, Yamaha Royal Star model motor kullanıyor. Işlak, iki çocuğunu, 5 aylıkken motosiklete bindirip gezdirmiş. Işlak, motor tutkusunu ve felsefesini şöyle anlatıyor: "Motosiklet kullanırken hayal kuramazsınız, kurmaya başladığınız an çuvallarsınız. Motosiklet kullanmak öngörü gerektirir. Motor kullanmak çılgınlık değil, sıradışılık. Herkes baktığı yere gider. Bu, motosikletle öğrenilen bir şey. Birçok yere gittim. İspanya, Yunanistan, Antalya, Gökçeada... Amerika'nın kuzeydoğusundan güneybatısına kadar motorla gitmek hayalim şimdi."

'Bu zevkin tarifi yok'

Yardımcı Doç. Dr. Murat Contaş Demir, Radyodiognostik Anabilim Dalı'nda Tıbbi Görüntüleme Uzmanı. 35 yaşında. 4 yaşında bir oğlu var. Hızlı yaşamaktan yana, çünkü ona göre hayatta en değerli şey zaman ve 15 dakikalık yol 5 dakikada bitmeli. Kullandığı yarış motorunun değeri 24 milyar lira. Motor kazası atlatan Demir, "ölümden dönenlerden." TEM'de 220 km hızla giderken baston (direksiyon) hakimiyetini kaybettiği için asfaltta 35-40 metre sürüklenen Demir, "Beş gün hastanede tedavi gördüm. 1.5 ay da evde dinlendim. Ölümü göze almayan Racing'e binmez. Aşkın ve sevginin nasıl tarifi yoksa, bu zevkin de tarifi yok" diye konuşuyor.

Motor bir tutkudur

Kaya Kamberoğlu, İskelet Sistemi tanısında uzman hekim. 13-14 yaşlarında Amerika'da iken motor kullanıyordu. Motoru Türkiye'ye getirdi ama burada anlayan kimse almadığını gördü ve motor kullanmaya ara verdi. "Artık eski hevesim yok. Bu, tekrar bir başka motorla geri dönmeyeceğim demek değil." Motorculuğun bir tutku olduğunusöyleyen Kamberoğlu "Nasıl ki sigaranın yararlı yanı yok, motosiklet de bunun gibi. Motor kazaları, genç yaşta felç kalmanın en önemli sebebi. Murat'ın kazadan sağ çıkması büyük şans" diyor.

Ölüm şakaya gelmez

Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Firuzan Numan'a göre, ölüm şakaya gelmez. Motosiklet kullanmanın özel bir duygu olduğunu anlatan Numan, bu özel duygu ile ancak hafta sonları buluşabildiğinden yakınıyor. Prof. Numan'ın kullandığı Endura tarzı BMW f 650 tipi motorun fiyatı 2 bin euro civarı. "Çocukluğumdan beri bisiklet kullanırım. Motosiklet kullanmaya ise üç yıl önce başladım. Eşim de kendine motosiklet aldı. Yunanistan, Antalya, Gökçeada'ya gittik. Sırada İtalya var."

Anestezist Dr. Ömer Uzma, Endura tipi motor kullananlardan. Uzma, motor kullanıcılarının sayıca artmasından yana: "Çünkü bu şekilde trafik rahatlayacaktır" diyor. Uzma, motoruna 9 bin euro ödemiş. Uzma, "İş çıkışı arabamla evime gittiğim zaman yoruluyorum ama motosikletimle evime gittiğim zaman bu yorgunluğu hissetmiyorum" diye konuşuyor.

  • FATMA ADALI, İSTANBUL



  • 17 Aralık 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED