T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Made in Turkey
geyik böceği

"Made in Turkey" etiketli ürünler yabancı ülkelerde raflardaki yerini gitgide sağlamlaştırıyor. Firmalarımız nazar boncuğu, ısırganotu gibi bildik ürünlerin yanısıra, ters lâle, geyikböceği gibi ilginç ürünler de ihraç ediyor.

İhracatta sınır tanımayan girişimcilerimiz, zeka ve becerilerini kullanarak, ilginç ürünleri dünyaya taşıyor. Ekonomik Forum dergisinin 10. sayısında yer alan "Yeni ihracat fikirleri" başlıklı araştırmada girişimcilerimizin bu ilginç keşiflerine ayrıntısıyla yer verilmiş.

TERS LALE: Dünyada doğal olarak sadece Hakkari ve civarında yetişebilen ters lale, büyük bir potansiyel taşıyor. Hollanda'ya yıllık 300 milyon tohum satılıyor.

AGAR AGAR: Deniz yosununun kaynatılarak elde edilmiş şekli olan agar agar, yemek ve tatlılarda bir tür jöle olarak kullanılıyor ve özellikle vejetaryenler tarafından büyük ilgi görüyor.

YILAN BALIĞI: Muğlalı girişimciler, sadece bu yılın ilk aylarında yaptıkları 40 tonluk canlı yılanbalığı ihracatıyla 200 bin dolarlık gelir elde ettiler.

GEYİK BÖCEĞİ: Balıkesir'in Altınoluk beldesinde bulunan geyikböcekleri, koleksiyoncular için oldukça değerli. Dünyada nadir olarak bulunan bu böceklerin 8 cm. olanları 90 bin dolara alıcı bulabiliyor.

MİDYAD GÜVERCİNİ: Midyat ilçesinde yetiştirilen kültür ırkı taklacı güvercinler Avrupa'ya ihraç ediliyor. Güvercinlerin tanesi 250 milyona ihraç ediliyor.

SÜLÜK: Çok eski çağlardan beri tıbbî amaçlı kullanılan sülük, sahip olduğu ihracat potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Sülükler özellikle, İngiltere, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde rağbet görüyor.

BİTKİ YAĞLARI: Son zamanlarda insanları endişelendiren en önemli konulardan birisi hormonlu gıdalar. Bu yüzden de dünya pazarları, organik ürünlere talebini arttırıyor.

YABANİ OT: Doğada kendiliğinden yeşeren yabani otlar büyük bir döviz kaynağı.

NAZAR BONCUĞU: 1965 yılından bu yana çeşitli ülkelere nazar boncuğu ihraç ediyoruz.

ISIRGAN OTU

Uzun yıllardan beri Avrupa'da kullanılan ve Türkiye'de son bir- kaç yıldır gündeme gelen ısırganotu, Türk girişimcisi için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Özellikle Almanya Fransa ve Amerika pazarlarında rağbet gören ısırganotu, birçok hastalıkta şifa olarak kullanılıyor. Isırganotu ihracatı yapan Evcin Gıda, geçen yıl, 50 ton ısırganotu kökü, 10 ton ısırgan tohumu ve 20 ton ısırgan yaprağı ihraç etmiş.

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL

  •  
    Anne adaylarının sığınağı
    500 yıllık geçmişi olan Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi, çocuğunu hem ucuza, hem de ehil ellerde doğurmak veya tüp bebek yöntemiyle anne olmak isteyen hastaların öncelikli tercihi.
    Ayasofya 'Dünya Harikası' sıralamasında 13.'lüğe düştü
    Dünyanın yeni '7 Harikası'nı belirlemek amacıyla internette yapılan oylamada, Ayasofya Müzesi 13. sıraya geriledi. Oylamada, Çin Seddi'nin oyların yüzde 9.84'unu alarak birinci sıraya yükseldiği, ikinciliğe yüzde 7.29 oy oranıyla Roma'daki Colosseum'un, üçüncülüğe de oyların yüzde 6.86'sını alan Tac Mahal'in yerleştiği belirtildi. İstanbul'daki Ayasofya Müzesi ise Versay Sarayı ve Yemen'deki Sanaa kentinden sonra 13. sıraya geriledi. Ayasofya'ya oy verenlerin oranı yüzde 3.21 olarak açıklandı.
    HIV'e karşı aşı umudu
    Macaques cinsi maymunlarda denenen tedavi edici bir aşının, 10 ay içinde kan hücrelerinde bulunan HIV virüsü oranını 50 kat, plazma oranınıysa bin kat düşürebildiği gözlendi. Deneysel aşının, hastalığı önleyici aşılar gibi kullanılmadığına değinen uzmanlar, aşının, HIV virüsü bulaşmış insanlarda da bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı savaş verebileceğini düşünüyor. Araştırma raporu, Nature Mecine adlı derginin sitesinde yer aldı: http://www.nature.com
    /naturemedicine
    24 Aralık 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED