T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
El Kaide: Bin Ladin öldü

EL-KAİDE, Usame bin Ladin'in, Afganistan'ın Tora Bora dağlarına düzenlenen ağır Amerikan bombardımanı sırasında öldüğünü duyurdu. Örgüt, "Evet, Usame bin Ladin öldü, ancak cihad kıyamete kadar sürecektir" dedi.

LADİN'in 320 Arab Afganlı ile birlikte zirvedeki 15 mağaraya girdiği, Ramazan'ın 24. gecesi bulunduğu mağaranın bombalandığı, Usame Bin Ladin ve yanındakilere ait cesetlerin dağın zirvesine gömüldüğü bildirildi.

El-Kaide, lideri Usame bin Ladin'in öldüğünü itiraf etti. El Kaide açıklamasında, Bin Ladin'in Afganistan'ın güneyindeki Celalabad'a bağlı Tora Bora dağlarına düzenlenen ağır hava bombardımanı sırasında öldüğünü duyurdu. El-Kaide'nin internet sitesi el-Nida'da verilen haberde, "Evet, Usame bin Ladin öldü, ancak Cihad kıyamete kadar sürecektir" denildi. Birleşik Arap Emirliklerinde yayımlanan el-Beyan gazetesine açıklamada bulunan Ebu Cafer el-Mısri adlı bir el-Kaide üyesi de olayı doğruladı.

El-Mısri, Ladin'in geçen yıl şaban ayının 28'inde 320 savaşçı ile Tora Bora'nın zirvesine çıktıklarını ve gruplar halinde zirvedeki 15 mağaraya saklandıklarını belirttti. Zirveye sığındıktan beş gün sonra ABD uçaklarının yoğun saldırısına maruz kaldıklarını belirten el-Mısri, Ramazan ayının 24. gecesinde Ladin'in bulunduğu mağara civarına yoğun bombardıman sesleri geldiğini, sabah namazı sonrası mağaralarından çıktıklarında, Ladin'in mağarasından eser kalmadığını gördüklerini söyledi.

Tora Bora dağlarına gömüldü

El-Mısri, mağarada Usame bin Ladin ve arkadaşlarının parçalanmış cesetlerine rasladıklarını ve bunları da dağın zirvesinde bir yere gömdüklerini açıkladı.

Tora Bora dağları, yüzlerce derin vadi, yüzlerce mağara, tünel ve sığınaklardan oluşuyor. ABD'nin Afganistan'ı 7 Ekim'de bombalamaya başlamasından bir süre sonra, B-52 bombardıman uçakları buralara günlerce bomba yağdırdı. Tora Bora'da ilk kez dağların içine girip mağaraları yerle bir eden bombalar kullanıldı. ABD, 7 ton ağırlığındaki 'BLU 82' bombalarından onlarcasını Tora Bora mağralarına attı.

Daha önce de açıklanmıştı

Ladin'in öldüğü daha önce Pakistan ve Mısır devlet başkanları tarafından da açıklanmıştı. Pakistan Observer gazetesi de, Ladin'in Tora Bora'ya sığındıktan sonra öldüğünü belirtmişti. El Kaide sözcülerinden Süleyman Ebu Gayt de, Bin Ladin ölse de cihadın devam edeceğini söylemişti. Ebu Gayt, geçtiğimiz aylarda Şark el-Evsat ve el-Vatan gazetelerine verdiği demeçte, 'Ladin ölse de cihad devam edecek. Bir Ladin ölse, diğeri bayrağı teslim alır' demişti.

 
Molla Ömer: Savaş devam edecek
Taliban lideri Molla Ömer, el-Cezire televizyonuna gönderdiği açıklamada, Afganistan özgürleşene kadar savaşa devam edeceğini bildirdi.
Kerkük'ü kapma kavgası
New York Times gazetesinde, Kuzey Iraklı Kürt, Türkmen ve Arap grupların Saddam sonrası Irak'ta Kerkük'ü kapma planları yaptığı yazıldı.
Onlarca İsrail tankı Filistin'e saldırdı
İsrail ordusu, helikopterler ve onlarca tankla, Batı Şeria ve Gazze'de Filistin topraklarına girdi. Filistin kaynaklarının verdiği bilgiye göre, önceki gece yaklaşık 50 İsrail tank ve zırhlı aracı, iki koldan Gazze'deki Refah ve Brezil mülteci kampına girdi. İsrail askerleri ev ev arama yaparken, helikopterler zaman zaman yerleşim bölgelerine dalış yapıp füze attıkları belirtildi. Camilerden İsrail güçlerine karşı silahlı direniş çağrısı yapıldı. Görgü tanıkları, askerlerin kentin girişini kapatmak için anayola çukurlar kazdığını aktardı. Saldırıda bir Filistinli öldüğü, 6 kişi de yaralandı.
İngiliz ordusu yola çıkıyor
İngiltere'de yayınlanan "Daily Telegraph" gazetesi, Irak harekatına hazırlıklar çerçevesinde İngiliz birliklerinin 2 hafta içinde Kuveyt'e konuşlanmaya başlayacaklarını yazdı. Savunma kaynaklarına dayandırılan haberde, konuşlanmanın, ABD'nin Irak harekatına destek için 24 Eylül'de yapılacak İngiliz parlamentosunun olağanüstü oturumundan sonra başlayacağı belirtildi. Haberde, Irak'a yönelik olası bir saldırının en erken gelecek yıl olacağı, İngiliz tanklarının Kuveyt'e konuşlanmasının en az 3 ayı alacağı aktarıldı.
14 Eylül 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED