Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Tarih 2004 olabilir

The Independent gazetesi, Türkiye'nin Kopenhag zirvesinde müzakereler için tarih alma umudunun arttığını, muhtemelen 2004 tarihinin verileceğini, Kıbrıs'ın bu konuda kilit rol oynayacağını yazdı.

İngiltere'de yayınlanan The Economist adlı haftalık siyaset ve ekonomi dergisi, Türkiye'de genel seçimin üzerinden iki hafta geçtiğini, ancak seçmenin kimin başbakan olacağını ancak öğrenebildiğini belirtirken, "Abdullah Gül adlı güleryüzlü, yumuşak ifadeli eski bankacı ülkenin Başbakanı oldu ve Türkiye'nin batılı müttefikleri de bundan mutluluk duydu" diye yazdı.

Sermaye ve generaller memnun

Türkiye'nin sanayici eliti ve laik generallerinin de bu gelişmeden memnun göründüklerini belirten dergi, yeni Başbakan'ın göreve gelir gelmez ABD ile ortaklığın süreceği ve AB'ye giden yoldan dönülmeyeceğinin mesajını verdiğini hatırlattı.

Gül'ün kendi partisi içinde olduğu kadar batılı diplomatik çevrelerce de sevilen bir isim olduğunu belirten dergi, "ancak Türkiye'nin gerçek patronu milliyetçi bir şiir okuyarak toplumun arasında dine dayalı nefret yaratmaya çalışmaktan suçlu bulunan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin çoğunlukla iktidara gelmesinden sonra parlamentoda yapılacak bir yasal değişiklikle Erdoğan'ın başbakanlık görevini Gül'den devralmasının yolunun açılmasının beklendiğini de belirten dergi, Erdoğan'ın "acil eylem planını" bizzat açıklamasının da bu beklentiyi güçlendirdiğini bildirdi.

Erdoğan'ın ilk sözünü yerine getirip 36 kişilik kabineyi 25'e düşürdüğünü de hatırlatan dergi, "tabii bu kabineye giren herkesin evrensel bir kabul gördüğünü söylemek mümkün değil, ancak kabinenin büyük bölümü batı yanlısı" diye yazdı. The Economist, 35 yaşındaki Ekonomi Bakanı Ali Babacan'a da geniş yer ayırdı.

Erdoğan'ın Kıbrıs'ta çözüm için çaba göstermeye hazır göründüğünü belirten Economist, Erdoğan'ın AB turuna da dikkati çekti. Erdoğan'ın bu gezileri sırasında BM planını "görüşmeler için iyi bir temel" olarak tanımladığını belirten dergi, "kendisi planın Türkiye'nin kontrolündeki toprağı küçültmesini (kabul edilemez) buluyor ama gerçekçi olmasa da, Kopenhag'da Türkiye'ye bir müzakere tarihi verilmesini de istiyor ve bunun Kıbrıs'ta ulaşılacak bir anlaşmayı perçinleyici bir unsur olarak görülebileceğini söylüyor" dedi. Dergi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de Kıbrıs konusunun "politikacıların işi" olduğunu söyleyerek, seleflerinin şahin yaklaşımında önemli bir fark meydana getirdiğini iddia etti.

'Monşerler rahatsız ama...'

Dergi, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'a, Dışişleri'nin "Batı yanlısı monşerlerinden" bazı eleştiriler yöneltildiğini, ancak bu ismin Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılması ve 28 yıllık anlaşmazlığa son verilmesi için çaba göstermeye hazır göründüğünü bildirdi.

Türkiye'ye güçlü işaret verilmeli

İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, "AB'nin Kopenhag zirvesinde Türkiye'ye birliğin kapılarını açan güçlü bir işaret verilmelidir" dedi. Roma'da bulunan Aznar, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüşmesinden sonra İtalyan devlet televizyonu RAI'nin siyasi tartışma programı "Porta A Porta"ya konuk oldu. Aznar, "Benim kişisel olarak Türkiye'nin AB'deki pozisyonu konusunda çok açık görüşlerim var. Türkiye stratejik olarak çok önemli bir ülke ve yerinin Avrupa olduğuna inanıyorum. İspanya ve İtalya'nın bu husustaki görüşleri birbirine oldukça yakın durumdadır" dedi.

Erdoğan'ın Avrupa ziyaretleri başarılı

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesi, AK Parti Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak Avrupa ülkelerine yaptığı hızlı ziyaretlerin başarılı olduğunu yazdı. Yorumda, Avrupa'da hiç kimsenin, Türkiye'deki yeni muhafazakar hükümetin yurtdışında böyle bir girişime hazır olduğunu ve ülke içinde yapmayı planladığı reformlarla Avrupalıları bu kadar şok edebileceğini tahmin etmediği ve Avrupalıların, Türkiye'nin üyeliği için şartları bu kadar kısa sürede yerine getirebileceğini tahmin etmediği ifade edildi.

 
Savaş tacirleri yolda
ABD, Irak'a saldırı için birkaç hafta içinde Pentagon, Dışişleri ve Beyaz Saray'dan özel temsilcileri Rusya, Güney ve Doğu Asya ile Ortadoğu'ya gönderecek. Türkiye'ye Wolfowitz gelecek.
Böyle bir örgüt yok
Filistinli örgütler, Kenya'da İsrail hedeflerine yönelik saldırıları üslendiği iddia edilen "Filistin Ordusu" adlı bir örgütün olmadığını, saldırının istihbarat operasyonu olduğunu açıkladı.
Yüzbinler Kudüs için yürüdü
Kaddafi: Türkiye bu sefer Atlantik'te bile durmayacak
Kasetteki ses Usame Bin Ladin'e ait değil
Bir İsviçre araştırma enstitüsü, iki hafta önce el-Cezire televizyonunda yayımlanan ve Usame Bin Ladin'in açıklamalarını içeren kasetteki sesin Bin Ladin'e ait olmadığı sonucuna vardığını bildirdi. Merkezi Lozan'da bulunan Dalle Molle Enstitüsü'nün değerlendirmesi, Fransız televizyonu ikinci kanalı tarafından önceki gün geç saatlerde yayımlandı. Enstitü, bulgularına göre kasetteki sesin Bin Ladin'inkine benzemediğinden yüzde 95 emin olduğunu kaydetti. Açıklamada, enstitünün, Bin Ladin'e ait olduğu söylenen son kasetteki ses ile Bin Ladin'e atfedilen daha önceki 20 kaydı karşılaştırdığı belirtildi. Amerikan istihbaratı ise el-Cezire'de 12 Kasım'da yayımlanan kasetteki sesin terör örgütü el-Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'e ait olduğu ve yakın zamanlarda kaydedildiği sonucuna vardığını bildirmişti. Sesin Bin Ladin'e ait olduğu sonucuna varılırsa, bu el-Kaide liderinin hala yaşadığı konusunda şimdiye kadar elde edilen en güçlü kanıt olacak.
Türkiye'ye destek paketi planlıyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, "Irak'ta, savaş çıksa da çıkmasa da Türkiye'ye bir destek paketi sağlamayı planladıklarını" söyledi. Amerikan Ulusal Devlet Radyosu'na (NPR) demeç veren Powell'a, Irak'taki durumla bağlantılı olarak İsrail ve Türkiye'ye yardım sağlamayı planlayıp planlamadıkları soruldu. Powell, "Türkiye'nin ihtiyaçları var ve Türkiye ile hem çatışma olmaması durumundaki ihtiyaçları hem de çatışma çıkması durumunda Türkiye'yi nasıl etkileyeceği konusunda temas halindeyiz. Türkiye'yi destekliyoruz" dedi.
30 Kasım 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED