T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

İnternetin kuş dili: Smiley

İnternette sohbet odaları veya anında mesajlaşma yazılımlarında kullanılan ve giderek standart hale gelen kısaltmalar, yeni bir iletişim dili ortaya çıkardı. İnternette duyguların anlatımı "smiley" olarak adlandırılan özel işaretlerle sağlanıyor.

İnternette iletişim, hemen hemen her zaman yazarak gerçekleştiğinden ve yazmak konuşmaya göre daha yavaş olduğundan iletişimlerde neredeyse standart hale gelen pek çok kısaltma kullanılıyor. Bu kısaltmaların çoğu İngilizce cümle ya da kelimelerin kısaltması olmasına rağmen Türkçe internet iletişimine de aynen geçti.

Aynı şekilde İnternette duyguların anlatılması çoğu kez çok zor olduğundan duyguları ifade eden ve yüz ifadesine benzetilmeleri nedeniyle "Smiley" olarak adlandırılan pek çok özel işaret de kullanılagelmekte. Smiley'ler sola doğru 90 derece yatmış insan yüz ifadelerini andıran kısaltmaları oluşturuyor.

Örneğin :-) ifadesine başınızı 90 derece sola çevirip bakarsanız, : işaretinin gözleri, - ifadesinin burnu, ) ifadesinin de gülümseyen bir ağzı oluşturduğunu ve dolayısıyla gülümseyen bir yüzü andırdığını görürsünüz.

İNTERNETTE SIKÇA KULLANILAN KISALTMALAR

lol (Loughing out laud) - Yüksek sesle/kahkaha ile gülmek
rofl (Rolling on the Floor laughing) - Gülmekten yerlere düşmek/yerlerde yuvarlanmak
btw (By the Way) - Bu arada
u? (You?) - Ya sen?
sup? (What'S UP?) - Ne var ne yok?
ty veya thx (Thank you) - Teşekkür ederim
tyvm (Thank you very much)- Çok teşekkür ederim.
yw (You'r Welcome) - Birşey değil
np (No Problem) - Sorun değil, önemli değil
hi veya slm Merhaba, Selam
bye Hoşçakal
afk veya away (Away From
Keyboard): Bilgisayarın başından ayrılındığını gösterir.
back Bilgisayarın başına tekrar dönüldüğünü gösterir.
brb (Be Right Back) Kısa süreli ayrılındığını hemen geri dönüleceğini anlatır.
? Anlamama/daha fazla bilgi isteme belirtisi
k (ok) - tamam, oldu, anladım
OMG: (Oh my God) - Aman Allahım!
cya (See you later) - Sonra görüşürüz.

KULLANILAN 'SMILEY'LER

:-) veya :) Gülümseme
:-)))) veya :))))) Gülme
:-( veya :( Somurtma, üzülme, kırılma
>:-) Kaş çatarak gülümseme (şeytani/şakacı gülümseme) ;-) Göz kırparak gülümseme
:-P Dil çıkarma
:-\ Kaygı, emin olamama, sıkıntı
:-I İfadesiz yüz
:...-( Ağlama
:-O Şaşkınlık


Mobile World 2002

Mobil iletişimle ilgili Türkiye ve dünya pazarında meydana gelen son gelişmelerin sergileneceği Mobile World 2002 Fuarı, Eventus tarafından, Intel'in resmi sponsorluğunda 14-16 Mayıs 2002 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Mobile World 2002 Fuarı, mobil iletişim teknolojilerini üreten ve kullanan kişi, kurum ve kuruluşları biraraya getirecek. Teknoloji, pazar trendleri, yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bilgi alışverişinin sağlanması ve güncellenmesi konularında sektöre yol gösterici olma özelliği taşıyan fuar, katılımcı ve ziyaretçiler için önemli bir platform oluşturacak.

Fuar boyunca, sektörün çok değerli isimleri çarpıcı açıklamalarda bulunurken, bilgi ve birikimlerini katılımcılara aktaracaklar. Mobile Virtual Network Operators (MVNO's) sistemle ilgili gerekli düzenlemeler, UMTS ve Türkiye'deki yansımaları gibi gündemdeki konular en ince ayrıntısına kadar fuarda ele alınacak.

Management Centre Türkiye ile Gartner Türkiye'nin de desteklediği Mobile World 2002 Fuarı'nda, Microsoft, SAP, Oracle, Nexum, Datassist, Setkom, Mobilera, Humanitas-Sebit, T-Systems gibi teknoloji dünyasının öncü kuruluşları da yer alıyor.


WEB GEZGİNİ

Online dijital fotoğrafçılık rehberi

Ülkemizde yaklaşık dört ay önce yayın hayatına başlayan bir internet sitesi, dijital fotoğraf makineleri ve dijital teknoloji ile ilgili her türlü haber, teknik bilgi ve yorumlarıyla bu alandaki bilgi talebine cevap veriyor. Editörlüğünü Hasan Toraman'ın yaptığı diginorm.com sitesi, ziyaretçilerine 24 markaya ait 297 dijital fotoğraf makinesi modelinin tüm teknik özelliklilerini sunarken, bu modeller arasında mukayese yapabilme imkanı da veriyor. Sitede ayrıca bu teknoloji ile ilgili tüm diğer yan ürünler ve teknikler hakkında da bilgilendirme sağlanarak kullanıcının her türlü bilgi ihtiyacına cevap verilmeye çalışılıyor. Çektiğiniz fotoğrafın arşivlenmesinden, fotoğraf çekimi sırasında dikkat edilecek noktalara; dijital fotoğraf makinelerinin kullanıldığı alanlardan, bu teknolojinin teknik terimlerinin açıklamalarına kadar hemen her konuyu bu sitede bulmanız mümkün.
http://www.diginorm.com


 
Dünya Kupası heyecanını büyük yaşa...
Dünya Kupası'yla birlikte projektör pazarında büyük bir artış bekleyen Tekofaks Panasonic, bu döneme özel bir kampanya başlatıyor ve tüketiciye Dünya Kupası heyecanını büyük yaşama imkanı sunuyor... Sahip olduğu kullanıcı dostu özelliklerle dikkat çeken Panasonic LC55, kendi kategorisinde 1200 ANSI Lümen ışık gücüne sahip en uygun fiyatlı ürün olarak rekabeti artırıyor. Satış fiyatı 2490 $ olan LC55, kampanya süresince Dünya Kupası'na özel olarak 1995 $'dan satışa sunuluyor.
Turkcell'den EkipMobil
Turkcell, iş ortaklarından Infotech ile beraber, faturalı hat kullanan kurumsal abonelerine yönelik geliştirdiği "EkipMobil" servisini hizmete sundu. MPS (Mobil Positioning Service) teknolojisi kullanılarak tasarlanan EkipMobil sayesinde, kurumsal aboneler, sahada çalışan ekiplerini cep telefonlarından gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor. corbusscell
THY'ye BMC çözümü
Dünyanın önde gelen kurumsal sistem ve uygulama yönetimi yazılımları lideri BMC Software, iş ortaklarından Vizyon'la birlikte; THY'nin "kritik iş süreçleri otomasyonu" projesini hayata geçirdi. THY'de, iş ve çıktı akışı otomasyonunda BMC Software çözümleri "CONTROL-M" ve "CONTROL - O Server"ın kullanılacağı bildirildi. bmc
9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED