T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Demokrasi havarileri Filistin'i seyrediyor

SP'nin Çağlayan'da düzenlediği mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Kutan demokrasi ve özgürlük havarilerinin Filistin'de yıkılan binaların altında kaldığını söyledi.

Saadet Partisi'nin (SP) İstanbul Çağlayan Meydanı'nda düzenlediği "Filistin İçin Bir İmza" mitingi, yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla yapıldı. SP Genel Başkanı Recai Kutan, demokrasi, özgürlük, insan hakları havarilerinin Filistin'deki manzarayı sadece seyrettiğini belirterek, "Ben Filistin'de yıkılan binaların altında Filistinler'in değil, bunların kaldığına inanıyorum" dedi.

Çağlayan Abide-i Hürriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde "Başbakan Kutan" sloganları eşliğinde kürsüye gelen Recai Kutan, konuşmasına bütün dünya sathında mağdur ve mazlum insanlara barış refah ve huzur dileyerek başladı.

Kutan 20. yüzyılın kan ve göz yaşıyla geride bırakıldığını milyonlarca sivil halkın öldüğünü belirterek "21. yüzyılın barış ve sevgi yüzyılı olacağını ümit ediyorduk fakat yine kan ve göz yaşı bu yüzyılada damgasını vurdu. Bu zulümler malesef İslam coğrafyasında yaşanıyor. Demokrasi, özgürlük, insan hakları havarileri ise sadece bu manzaları seyrediyor. Ben Filistin'de yıkıntıların altında Filistinliler'in değil özgürlük, demokrasi diyerek mangalda kül bırakmayanların kaldığına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yaralılara Türkiye sahip çıksın

Kutan Filistinli yaralılara Türkiye'nin sahip çıkmasını, Filistin halkına da acilen gıda yardımı gönderilmesi gerektiğini belirtti. Son 10 yıl içinde 5 bin Filistinli'nin katledildiğini; bunu İsrail Başbakanı Şaron'un gerçekleştirdiğini dile getiren Kutan "Bu devlet terörüdür. Şaron'a sesleniyorum sen Filistinliler'in hepsini öldürebilirsin, ama şunu bil ki bir gün içlerinden bir Musa çıkıp Filistin bayrağını Kudüs'ün burçlarına dikecektir" dedi.

Mitingte geçtiğimiz hafta Filistin'e giden milletvekili heyetinin başkanı SP Adana Milletvekili Ali Gören, milletvekilleri Mukadder Başeğmez, Metin Kartal, Mehmet Batık, Fethullah Erbaş, Hasan Aksay da hazır bulundu. Mitinge ayrıca SP'li Milletvekilleri Osman Yumakoğulları, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Teoman Rıza Güneri, Mehmet Bekaroğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Cemil Tunç, Hüsamettin Korkutata, Metin Kalkan ve SP'li belediye başkanları katıldı.

Filistin'den gözyaşı getirdim

Filistin gezisi hakkında mitinge katılanlara bilgi veren Ali Gören, Filistinliler'e ait şehirlerin harabe haline dönüştürüldüğünü, halkın bitap düştüğünü ve Türk halkından yardım istediklerini söyledi. Gören "Filistinliler'den size kan ve gözyaşıyla yıkanmış bir avuç toprak getirdim. Onlar bu zulmün artık bitmesini istiyorlar. Sizler adına o bölgeye gittik. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ı da ziyaret etmek istedik, ne yazık ki Ramallah'a varmadan İsrail askerleri yolumuzu keserek bir adım daha atmamıza izin vermediler" dedi. Mitinge katılanlar "Katil Şaron Filistin'den defol, Filistin Şaron'a mezar olacak, Katil Şaron kahrolsun İsrail, Hepimiz Filistinliyiz, Bugün Filistin yarın Türkiye, Şaron şaşırma sabrımızı taşırma, Türkiye uyuma Filistin'e sahip çık, şeklinde slogan atıp dövizler taşıdılar. Bu arada Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'a benzeyen bir kişi mitinge katılanlar tarafından coşkuyla alkışlandı.

Filistin için açlık grevi

Öte yandan Türkiye Ulusal Eğitimciler Sendikaları Konfederasyonu Çorum İl Temsilcisi Lokman Erdoğan, Filistin halkına destek için dün 24 saatlik açlık grevine başladı.

"Faşist Şaron" karikatürüne tehdit

Son sayısının kapağında İsrail ordusunun Başbakan Ariel Şaron'un emriyle Filistin topraklarında gerçekleştirdiği operasyonları eleştiren bir karikatüre yer veren Leman dergisinin tehdit edildiği açıklandı. 'Sansursuz.com'un haberine göre, bu karikatür nedeniyle dergi, e-posta ve telefonla "Derginizi sattırmayacağız, hiç de hoş şeylerle karşılaşmayacaksınız" şeklinde tehditler alıyor. Leman Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zafer Aknar, "Tehdit içeren e-posta gönderildiği ve telefonlar edildiği haberlerini" doğruladı. Dergi yetkilileri ise bu tehditleri savuran kimliği belirsiz kişilerin Leman'ı sattırmamak için çabalayacaklarını söylediklerini kaydettiler.

"Tamam şimdi sabuna götürün!"

Leman'ın son sayısında, Mehmet Çağçağ imzasıyla yer alan karikatürde, bir İsrail askeri öldürdüğü Filistinli'nin cesedinin başından cep telefonuyla İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u arıyor, asker, Şaron'a bölgede neler yaptıklarıyla ilgili bilgi verirken, "Sayın Şaron, çırılçıplak soyduk, damgaladık... Kafalarına da kurşun sıktık... Gaz odasına da soktuk..." diyor. Karikatürde Şaron, telefonda konuştuğu askere nihai olarak "Tamam şimdi sabuna götürün" talimatını veriyor.

Ağlamak yerine meseleyi anlayın

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları tarafından düzenlenen "Filistin Sorunu" konulu panele katılan yazar Alev Alatlı ve gazeteci Hüsnü Mahli, Filistin sorununu masaya yatırdılar. Bayrampaşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan yazar Alev Alatlı, yaşanan sorunun aslında bizim de sorunumuz olduğunu kaydederek "Bugün Filistin'de yaşanan sorunun aynısının Türkiye'de yaşanmayacağını kim söyleyebilir. Bu yüzden hazırlıklı olun. Ağlamak yerine Filistin meselesini anlayın. Olayların gerçek boyutunu öğrenin" dedi. Gazeteci Hüsnü Mahli ise bugün dünyada da Türkiye'de de bazı İsrail destekçilerinin Filistin'deki intihar komandolarını bahane ederek, bu olayları terörizmle bağdaştırdığını ifade ederek, "Bu saldırılar bahane edilerek İsrail'i haklı çıkarmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

MOSSAD Yahudiler'i sayıyor

Filistin'e yönelik baskı ve sindirme harekatını sürdüren İsrail'in, ülke dışındaki Yahudiler'in kesin rakamlarını elde etmek için yoğun bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Çalışmanın 2000 yılında başladığı belirtilirken çalışmanın bizzat MOSSAD tarafından yaptırıldığı ve şu ana kadar dünyada halen 15 milyonun üzerinde Yahudi'nin yaşadığı ortaya çıktı. Yapılan tesbitlere göre en fazla Yahudi nüfus ABD'de yaşıyor. 5 milyon 800 bin Yahudi'nin yaşadığı ABD'yi sırasıyla 600 bin Yahudi ile Fransa, 550 bin Yahudi ile Rusya izliyor. Türkiye'de yaşayan Yahudi nüfus sayısı ise 25 bin. İsrail'in ayrıca Türki Cumhuriyetler'de yaptığı araştırma bu ülkelerde yaşayan Yahudiler'in büyük ölçüde kent merkezlerinde hatta başkentlerde yoğunlaştığını gösterdi.

İSRAİL'İ PROTESTOYA DÖRT TUTUKLAMA

Konya'da, önceki gün Cuma namazı çıkışında İsrail aleyhinde yapılan gösteri sırasında gözaltına alınan 42 kişiden 4'ü, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Cuma namazından sonra Haciveiszade Camii önündeki İsrail'i protesto gösterisinde gözaltına alınan 42 kişi adliyeye sevk edildi. Göstericilerden Muammer Yağız, Muhammed Bozkurt, Mehmet Tuna ve Bekir Demirayak, nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı; 38 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

MAZLUM-DER'DEN FİLİSTİN'E DESTEK

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuad Yasin'i ziyaret ettiler. Ensaroğlu, Filistin halkının işgal sırasında katliama maruz kaldığını, Filistin halkıyla beraber olduklarını, İsrail'i de kınadıklarını belirtti. Ensaroğlu, Filistin topraklarında işlenen suçların hukuki delillerinin toplanması, suçluların yargılanmalarının sağlanması amacıyla bölgeye bir heyet göndermek için çalıştıklarını bildirdi. Yasin de İsrail'in GAP bölgesine sızma çabalarını 7 ay önce bölgeye yaptığı ziyaret sırasında gözlemlediğini kaydetti. Yasin, İsrail saldırıları nedeniyle bu ülkenin ve ABD mallarının kullanılmaması yönündeki boykotu da doğru bulduğunu belirtti.

İSRAİL'E PROTESTO MEKTUBU

Uluslararası Af Örgütü, İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav'a yaklaşık 100 mektup göndererek, Filistin'e karşı sürdürülen insan hakları ihlalinin bir an önce durdurulmasını istedi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da aynı anda başlatılan eylemin, İzmir'de gerçekleştirilen bölümü, Büyük Postane önünde yapıldı. Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Ataman ve Taner Kılıç'ın önderliğinde gerçekleştirilen mektuplu eylemde, İsrail Devlet Başkanı Moshe Katsav ve İsrail Türkiye Büyükelçisi David Sultan'a mektup gönderildi. Mektupta, İsrail hükümetinin bütün Filistin nüfusu üzerinde toplu cezalandırma uygulandığına dikkat çekilerek, "Savaşçı olmayan kişileri öldürerek, ambulanslara ve tıp çalışanlarına, gazetecilere ve diğerlerine ateş açarak nedensiz bir şekilde eşyaları parçalayarak, apartmanları yıkıp yağmalayarak ve yiyecek stokları azalan Filistin nüfusunu günlerdir elektriksiz, susuz, tıbbi bakımdan yoksun tutarak, İsrail orduları tarafından sergilenen tutumu kınıyorum" denildi.


 
Derin devlete sondaj
Gazeteci Saygı Öztürk'ün, "Devletin Derinliklerinde" adlı ilk kitabında aktarılanlar, "Bu ülkede böyle şeyler de mi oldu?" dedirtecek cinsten...
Bildiklerini yapmaya devam ediyorlar
TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu Başkanı Prof. Dr. Ziya Aktaş, "RTÜK Kanunu çerçevesinde internet yayınlarına kısıtlama getirilmesine maalesef engel olamadık" dedi.
Radyo-TV kurmak zor
Yapılan yeni düzenlemeyle radyo ve TV kurmak zorlaştırıldı. Hükümet, daha önce kuranları ise yüksek cezalarla yola getirmek istiyor.
Bankacılara çete davası
Hayali ihracat yaptıkları öne sürülen firmaların yöneticilerine yardım ettikleri iddia edilen aralarında bankacıların da bulunduğu 41 kişiye dava açıldı.
Sözleşme 'soykırım' diyor
BM sözleşmesi, 'soykırım'ı, "gruba mensup olanların öldürülmesi, bedensel zarar verilmesi, yaşam şartlarının değiştirilmesi ve doğumları engellemek" olarak tanımlıyor.
Eğitimde iç karartan tablo
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan ile Milli Eğitim Bakanı'nı, eğitim sistemindeki gerçekleri görmeye davet etti.
Zindan Möble! Zindan Tekstil!
Ankara Açık Cezaevi'nde, Türkiye'nin en ünlü mobilya ve tekstil firmalarına taş çıkartacak kalitede ürünler üretiliyor. Toplam 300'e yakın kader mahkumu tarafından çok ucuza imal edilen ürünler, kapışılıyor. Özellikle mobilya grubuna ait ürünler, isteyen herkese oldukça uygun ödeme şartlarıyla satılıyor. Tekstil grubundaki ürünleri, infaz koruma memurlarının resmi, hükümlü ve tutukluların da iş elbiseleri oluşturuyor.
Cezaevinde, matbaa ve demir doğrama işleri de yapılıyor. Günlerinin büyük bölümünü buradaki atölyelerde çalışarak geçiren kader mahkumlarına devlet ayda en fazla 60 milyon maaş ödüyor. Mahkumlara ayrıca, oldukça düşük oranda kar payı veriliyor. Cezaevinde, şimdiye kadar Adalet Bakanlığı ve bağlı tüm birimleri, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, YSK başkanlıkları ile Ankara, Antalya, Malatya, Kocaeli, Bakırköy, Karabük, Kayseri, Simav ve 550'yi aşkın cezaevinin tüm mobilya işleri bedavaya yaptırıldı. Cezaevi Müdürü Vedat Eraslan, ürettikleri ürünler bakımından 2002 yılına iddialı girdiklerini belirttti.

Yargıtay'ın 'kapıdan pazarlamacı' uyarısı
Yargıtay, kapıdan satış yapan pazarlamacıların vatandaşları kandırarak mal satmalarını "dolandırıcılık" olarak değerlendirdi. Yargıtay 6. Ceza Dairesi, bir davanın temyiz incelemesini yaparken verdiği kararda, sanıkların söz konusu eylemlerinin TCK'nun 503/1. maddesinde düzenlenen "dolandırıcılık" suçunu oluşturduğuna dikkati çekti.
Dairenin kararında, gezginci satıcı olan sanıkların, satışa sundukları tost makinası, fritöz ve tencere gibi eşyaları satın almak istemediklerini açıkça bildiren vatandaşlara, kendilerinin (ticaret odasında kayıtlı olmayan) bir şirketin satış elemanı oldukları belirtilerek, 20 milyar lira reklam gideri yerine vatandaşlara hediye olarak fırın, müzik seti, televizyon vereceklerini söyledikleri bildirildi.
Satıcıların, önceden hazırladıkları kapalı zarfları, mağdurlara çektirdikleri, bir kısım mağdura müzik seti, bir kısmına da fırın çıktığı ifade edilen kararda, sanıkların, mağdurların, bunları teslim alabilmeleri için bir şeyler satın almaları gerektiği yolunda telkinde bulunup kandırdıkları ve gerçek değerinin çok üstünde tutarlara belge imzalatıp peşin ödemelerde bulunmalarını sağladıkları kaydedildi. Kararda, sanıkların eylemlerinin "dolandırıcılık" suçunu oluşturduğuna dikkat çekilerek, yerel mahkemenin beraat kararı bozuldu.

Ankara'da F tipi protestosu
F tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla Abdi İpekçi Parkı'nda eylem düzenlendi. Eyleme tutuklu ve hükümlü yakınlarının oluşturduğu gruplar, HADEP, DİSK, KESK, İHD ve bazı örgütler katıldı. Toros Sokak'ta toplanan gruplar buradan Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler. Eyleme katılanlar girişteki kontrol noktasında aranarak parka alındılar. Eylemde konuşan İHD Başkanı Hüsnü Öndül, F tipi cezaevlerinde yaşam koşullarının olumsuz olduğunu öne sürerek, barolar tarafından dile getirilen , "üç kapı üç kilit" önerisinin hayata geçirilmesini istedi. Hukukçular Derneği Genel Başkanı Hüseyin Diken de, F tipi cezaevlerinde avukatlara yönelik uygulamaları eleştirdi. Eyleme katılanlar daha sonra ağızlarını siyah bantlarla kapattılar ve 10 dakika süren sesiz oturma eylemi yaptılar.
14 Nisan 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED