T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İnternet adresleri çok önemli

Filistinli kızın mesajındaki bütün vurguları yüreğinizde hissedebilmeniz, belki mesajı okumasanız da mümkün. Ama işlevli tepkilerin üretilebilmesi için bilginin doğru akmasının önemini kabul etmemiz gerekiyor. Niçin basına kapatılıyor, işgal edilen kentler? Doğru bilginin akmasının önünü kesmek için. İnternet sayesinde yaygınlık kazanan evrensel tepkilerle yeni bir dünya siyaseti teşkilinin önünün açılabileceği, siyasal sistemler üzerinde de demokratikleşme yönünde olumlu gelişmeleri uyaracağı umudunu taşıyorum.

İletişimin sağlıklı ve hızlı yapılması, ekonomik faaliyetleri de aynı şekilde canlandırmaktadır. Bireyin etkinlik alanını büyüten bir süreç olarak internet, girişimi uyarıcı ögeleri de içerisinde barındırıyor. Dinamik ve rekabetçi bir ekonomiyi üretebilmek için, sözkonusu iletişim imkanından mutlaka en etkin bir şekilde yararlanmamız gerekiyor. Artık şirketlerin yazışma ve ilanlarında internet adresleri mutlaka duyuruluyor. Böylece iletişim, hem sürat hem de ucuzlukla yapılabilir hale geliyor. Kuruluşlar da web sitelerini sürekli geliştiriyorlar. Özel sektör kuruluşları kadar, artık devlet kuruluşları da bu keyfiyeti ihmal etmiyorlar. Fakat alınan mesafe, şüphesiz tatmin edici değil. Bütün dünyada e-ticaret, e-devlet düşünceleri sürekli gelişiyor. Bilgisayar ve internet kullanımlarının yaygınlığı, dünyada uzaklığı yakın edeceği anlaşılıyor. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşüm için de bu şart.

Örneğin İstanbul Ticaret Odası'nın (www.tr.ito.com) olan internet adresinden oda faaliyetiyle ilgili bilgilere ulaşmanız mümkün. Sağlık harcamalarının denetlenebilmesi ve kişisel izleme yapılabilmesi için, Emekli Sandığı Sağlık Projesi kapsamında 14 bin civarında eczane, l700 optik şirket, 333 hastane kayıt altına (www.emekli.gov.tr) alınmış bulunuyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) Projesiyle herkese bir vatandaşlık numarası verilmiştir. Nüfus kütüklerine kayıtlı sağ veya ölü 110 milyon civarında vatandaşın nüfus bilgileri, bilgisayar ortamında kaydedilmiştir. Bu anlamda MERNİS, E-Türkiye hakkında önemli bir adımdır, çünkü diğer projeler de bu bilgilere dayandırılacak. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, İşkur, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi gibi çalışmalarda da MERNİS Projesinden yararlanma sözkonusu.

Kayıtlı ekonomi için de oldukça önemli olan bir gelişme, e-Türkiye, şüphesiz. Bireylere sunulan hizmetler de sürekli gelişiyor, bu sayede. Örneğin sigortalılar, SSK'nun (http://www.ssk.gov.tr/sanalsigorta/newi1.html) web adresinden sigortalı gün ve kazançlarını ve isteğe bağlı sigorta ödemelerini görebiliyorlar. Sigortalı işsizler de İŞKUR'un web adresinden (www.iskur.gov.tr) önemli bilgileri edinebileceklerdir. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda da bu imkanlar var.

Gazetelerin ve sendikaların da internet adresleri, yoğun kullanımda.

Örneğin MESS'in adresi şöyle: (www.mess.org.tr).

Bütün özel ve kamu kurumlarının internet adresleri, vatandaşın dinamik girişimlerini geliştirmeye hazırlanıyorlar. Artık şeffaf bir yönetim yapısının oluşması, kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunu olumlu algılamak gerekli. Kayıtdışı ekonomiyi de sosyolojik bir süreç içerisinde ancak bu şekilde kayda alabiliriz.

Emekli olmayı beklemek

*Halil AKTAŞ : 06.01.1957 doğumlu. SSK sigortalılığı 01.04.1980 tarihinde başlamıştır. 30.06.1983 tarihinde işten ayrılarak askere gitmiş, 01.12.1983-30.11.1984 tarihleri arasında 12 ay yedek subaylık yapmıştır. 01.12.1984 tarihinden itibaren aralıksız olarak Bağ-Kur'a prim ödemeyi sürdürmektedir. Emekliliğiyle ilgili bilgi verilmesini istemektedir.

*Okuyucumuza SSK ve Bağ-Kur'dan emeklilik hakkında alternatif cevap oluşturmak mümkündür. Ancak her iki halde de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerin yerine yapılacak düzenlemelerin önemli etkisi sözkonusudur. Okuyucumuzun SSK sigortalılığının aralıksız sürdüğü ve 12 aylık yedek subaylığında da tam kesenek ödendiği düşüncesi ile hesaplama yapılmıştır. Bağ-Kur sigortalıları yönünden 4447 sayılı Kanun'un yürürlük tarihi, 01.10.1999 tarihidir.

Okuyucumuzun 3 yıl 3 ay SSK sigortalılığı, 1 yıl yedek subaylık nedeniyle Emekli Sandığı iştirakçiliği, 01.10.1999 tarihi itibariyle 14 yıl 10 ay Bağ-Kur sigortalılığı, toplam 19 yıl 1 aylık hizmet süresi bulunmaktadır. 01.10.1999 tarihi itibariyle, okuyucumuzun Bağ-Kur'da 25 tam yılını doldurmasına 5 yıl 11 ay kalmıştır, geçici 10/d. maddesine göre. 25 tam yılını (01.09.2005'te) ve 50 yaşını (06.01.2007'de) doldurduğu tarihte Bağ-Kur'dan yaşlılık aylığını (06.01.2007 tarihinde) talep edebilecektir.

Okuyucumuzun SSK'ndan emekli olabilmesi için, geçici 81/d.maddesi uyarınca, 25 yıllık sigortalılık süresini (01.04.2005'te), 50 yaşını (06.01.2002'de) ve en az 5150 prim ödeme gününü tamamlaması gerekiyor. Ancak son 3,5 yılın primlerini SSK'na 1260 gün olarak ödedikten sonra yaşlılık aylığını talep edebilecektir. (Yazdıklarım, hükümler değişmezse geçerli olacaktır.)


8 Nisan 2002
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED