AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Kafkasya'da bir Amerikan uydusu

Umutsuz kitlelerin kaşısına milliyetçi söylemlerle çıkan Saakashvili'ye hiç kimse, şimdilik, "Bu gücü nereden alıyorsun?" ve "ABD size neden bu kadar yatırım yapıyor?" gibi soruları sormuyor...

  • RAMAZAN AYDIN'IN GÜRCİSTAN İZLENİMLERİ – 2
    Kafkas bölgesinin İsviçre'si olmaya aday Gürcistan'da bir türlü sular durulmuyor... Batı ülkelerinin desteğinde bağımsız bir ülke olarak, aldığı olağanüstü yardımlara rağmen, 13 yıldır siyasi ve ekonomik yapılanma konsunda kayda değer bir ilerleme sağlayamayan Gürcistan, 23 Kasım'da, ABD desteğinde gerçekleştirilen sivil darbe ile, tarihindeki "vasallık (uydu devlet)" dönemlerine mi dönüyor?

    ABD'nin Tiflis Büyükelçisi Richard Miles'in yürüttüğü gayet açık olan planın, Gürcistan'ı nereye götüreceği tartışılıyor.

    Tüm eğitimini Gürcistan dışında (Ukrayna ve ABD) yapan Mikhael Saakashvili'nin liderliğindeki "Milliyetçi Hareket Partisi"nin öncülüğünde teşekkül ettirilen "Milliyetçi Blok" ve Nino Burjanadze-Zurab Chvania ikilisinin önderlik ettiği "Demokrat-Liberal Blok"un işbirliği ile gerçekleşirilen sivil darbenin, birkaç yıl önce Sırbistan'da Slobodan Miloseviç'in iş başından uzaklaştırılması olayına çok benzediği düşünülüyor. Günümüz dünyasının tek hakimi rolünü iyiden iyiye benimseyen George W. Bush'un liderliğindeki ABD, Afganistan ve Ortadoğu'dan sonra, Kafkaslarda da yeni düzelemelere gidiyor.

    Bir siyasi parti lideri olmaktan çok, adeta bir dernek başkanı portresi çizen Mikhael Saakashvili, Tiflis'teki Spor Sarayı'nda 5 bin taraftarı karşısında yaptığı konuşmada, Rusya'ya yönelik eleştirileri sırasında, Gürcistan'ın bir vasallık değil, bağımsız bir ülke olduğuna vurgu yapıyordu. Ne var ki, Tiflis ve özellikle de ülkenin ikinci büyük şehri olan Batum'da istisasız herkes, Saakashvili-Burjanadze ikilisinin başrollerini paylaştıkları ve Amerikan finans desteği ile oynanan oyunun, hem senaristinin hem de rejisörünün ABD Büyükelçisi Richard Miles olduğunda hemfikir görünüyor...

    Edvard Shevardnadze'nin devrildiği akşam, yeni gelen yönetimi tanımayacağını açıklayan Acara Otonom Bölge Başkanı Aslan Abashidze, şimdi 4 Ocak 2004 günü yapılacağı açıklanan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'ni boykot etmeğe hazırlanıyor. Kendisini Rus yanlısı olmakla ve ülkeyi bölmeye çalışmakla suçlayanlara verdiği cevapta, "Bana, göreve geldiğimden bu yana Rusya'dan tek Ruble bile gelmedi. Ama, Tiflis'te ülke yönetimini ele geçirenlerin kimin parası ve gücü ile bu noktaya geldiklerini herkes biliyor" diyor.

    Şevardnadze neden devrildi?

    1992 yılında, bağımsız Gürcistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Zviad Gamsakhurdia'nın devrilmesinden sonra Edvard Shevardnadze'nin ibaşına geldiği günlere ait küçük bir hatıramı burada anlatmak istiyorum: Gürcistan Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı değerli dostum Prof.Dr. Zurab Chachkhiani ("Çaçkiani" diye okunuyor) ile Shevardnadze'nin iktidara gelişi ile Gürcistan'da neler olabileceğini konuşuyorduk. Ben, tüm dünyanın tanıdığı ve itimad ettiği bir devlet adamı olan Shevardnadze'nin Gürcistan Devlet Başkanı olmasını son derece olumlu buluyor, "Tüm dünya Shevardnadze'ye yardım edecektir. Batılı ülkeler, Shevardnadze gibi bir ismin başarısız olmasını istemeyeceklerdir. O nedenle Gürcistan, dış yardım konusunda şanslıdır" diyordum.

    "Bunun ne derece doğru olduğunu zaman gösterecek" diye bana karşılık veren Prof. Chachkhiani, "Ama, biz Shevardnadze'yi gayet iyi tanıyoruz. Bu adam, ülkenin gerçekten kalkınması ve insanlarımızın refahını düşünebilecek yapıda ve yetenekte biri değildir. Moskava'da o makamlara nasıl geldiği, bizim açımızdan çok tartışmalıdır. Korkarım bu adam ülkeyi tamamen batağa götürür ve oradan uzun yıllar çıkamayız" sözleri ile endişelerini dile getirmişti.

    Gürcü kültüründe "dilenmekten" daha büyük bir ayıp yoktur. Bu nedenle, diğer hemen her ülkede rastlanan dilencilere Gürcistan sokaklarında asla rastlanmazdı. "Rastlanmazdı" diyorum, çünkü bu gidişimde gördüm ki, sokaklarda insanlar büyük bir yeis içerisinde dileniyorlar.

    Trafikteki kırmızı ışıklarda duran araçların camlarını tıklayan biçareler, "Mişvelet da raa (Allah için derman olun)" diye, adeta inliyorlar...

    Gürcistan aydınları, yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı olmasına kesin gözü ile bakılan Saakashvili'nin yetenekleri, deneyimi ve siyasal becerisi konusunda son derece ihtiyalı ifadeler kullanıyorlar. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, seçimle işbaşına gelen iki Cumhurbakanı'nın devrildiği Gürcistan'da, bütün ümitlerini kaybetmiş olan sıradan insalar için yeni bir umut ışığı gerekiyordu ve ABD onların önüne 34 yaşında bir lideri, Mikhael Saakashvili'yi çıkardı.

    Umutsuz kitlelerin karşısına milliyetçi söylemlerle çıkan ve ülkenin tam bağımsız olması gerektiğine özel bir vurgu yapan Saakashvili'ye hiç kimse, şimdilik "Bu gücü nereden alıyorsun?" ve "ABD size neden bu kadar yatırım yapıyor?" gibi soruları sormuyor...

    "BU ADAM, BİZİ DİLENCİ DURUMUNA DÜŞÜRÜR"

    Gürcistan Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zurab Chachkhiani, 10 yıl önce, "Biz Shevardnadze'yi çok iyi tanıyoruz. Bütün dünya buraya yardım yağdırsa, bu adam yine ülkeyi batırır ve halkı dilenci durumuna düşürür" demişti.

    VASALLIK OLMAYIZ

    Gürcistan Milliyetçi Hareket Partisi lideri Mikhael Saakashvili, Tiflis'teki Spor Sarayı'nda, salonu dolduran 5 bini aşkın taraftarına şöyle seslendi: "Hiç kimse Gürcistan'ı vasallık zannetmesin, burası bağımsız bir devlet. Herkes kendisini ona göre ayarlasın."

    YARIN: 30 MİLYAR DOLAR NEREYE GİTTİ



  • 27 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED