AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İran dünyadan yardım istiyor

Şiddetli depremin ardından tüm dünyaya uluslararası yardım çağrısında bulunan İran, İsrail dışındaki bütün ülkelerin ve uluslararası organizasyonların her türlü insani yardımını kabul edeceğini açıkladı.

İran, ülkenin güneydoğusunda meydana gelen ve 25 binden fazla kişinin öldüğü depremin yaralarının sarılması için gönderilecek yabancı yardımları, İsrail dışında kabul edeceğini açıkladılar. İran İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Jahanbakhsh Hancani, "İran İslam Cumhuriyeti, siyonist rejim dışındaki bütün ülkeler ve uluslararası organizasyonların her türlü insani yardımını kabul etmektedir" dedi.

Hancani, acilen özel eğitimli köpeklere, aletlere, ilaçlara, battaniyelere, çadırlara ve prefabrik evlere ihtiyaçları olduğunu belirtti. Açıklamada, ABD'nin yardımlarının da reddedilmemesi dikkat çekti. Bu arada İsrail, depremin vurduğu İran'a başsağlığı mesajı gönderdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail ile İran halkı arasında herhangi bir sorun bulunmadığı ifade edildi ve İsrail hükümetinin İran halkına başsağlığı dilediği belirtildi.

Yardım uçakları Kirman'a ulaştı

Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve İsviçre'den kalkan ve yardım ekiplerini taşıyan ilk uçaklar Kirman'a ulaştı. Ölenler 20 kişilik toplu mezarlara gömülüyor. Almanya, İsviçre, İngiltere ve Rusya'ya ait yardım uçaklarının Kirman'a ulaştığı, ilk olarak kurtarma ekipleri ve eğitimli köpeklerin geldiği belirtildi. Bem kentindeki cesetleri gömmek için bir iş makinesinin toplu mezar kazdığı, toplu mezarlara 20'den fazla ceset konulduğu kaydedildi.

Hatemi yardımlar için teşekkür etti

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, uluslararası yardımlar ve başsağlığı dilekleri için teşekkür etti. İRNA'nın haberine göre, Hatemi, İslam Ülkeleri Kültürel, Bilimsel ve Eğitim Kuruluşu'nun 8'inci toplantısında yaptığı konuşmada, "Deprem felaketi nedeniyle İran devleti ve halkıyla acıyı paylaşan uluslararası topluma ve dünya liderlerine teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'den beş yardım uçağı ve kurtarma ekibi

İran'daki deprem nedeniyle hazırlanan beş argo uçağı ile arama kurtarma ve yardım ekipleri, yardım paketleriyle İran'a ulaştı. Arama kurtarma ve yardım ekipleri, yardım malzemeleriyle birlikte Genelkurmay Başkanlığı'na ait 2 adet C-130 tipi kargo uçağı ile İstanbul'dan dün yola çıkan 3 kargo uçağı, İran'a ulaştı. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden bir daire başkanı yönetiminde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nden 15 kişilik bir arama-kurtarma ekibi, Sağlık Bakanlığı'ndan 30 kişilik acil yardım sağlık ekibi, tam teçhizatlı 2 kurtarma aracı ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nden 372 milyar lıralık 6 TIR dolusu tıbbi malzeme, jeneratör ve diğer insanı yardım malzemeleri ile 2 kişilik bir ekibin oluşturduğu toplam 48 personel İran'a gitti. Türk arama kurtarma ekipleri İranlı meslektaşları ile birlikte arama kurtarma çalışmalarına başladı.



28 Aralık 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED