AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Kumburgaz sahilleri S.O.S veriyor

Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin gözde sahil bölgeleri arasında yer alan Kumburgaz, belediyenin sorumsuzluğunun faturasını ağır ödüyor. Kanalizasyon sularının arıtmaya tabi tutulmadan denize bırakıldığı Kumburgaz'ın sorunları her geçen gün büyüyor. AK Parti Kumburgaz Belde Başkanlığı, beldenin sorunlarını tesbit etmek için İTÜ öğretim üyelerinden oluşan bir heyete rapor hazırlattı. Rapor, deniz suyunun hızla kirlendiğini, içme suyunun kalitesinin düştüğünü açıkça ortaya koyuyor. AK Parti Belde Başkanı Selahattin Küçük, katı atıkların düzenli toplanmayışının da, Kumburgaz'da çöp dağlarının oluşmasına yolaçtığını söyledi.

  • OKTAY MEHMET


  • Uludağ'da hortum ağaçları söktü

    Uludağ'da şiddetli rüzgâr ve hava yoğunluğuyla oluşan hortum, Sarıalan mevkiindeki 3 devasa ağacı kökleriyle birlikte yerinden söktü. Her biri 70-80 yıllık olan 50 santimetre çapındaki 3 dev çam ağacının kökleriyle birlikte yerinden sökülmesi ilginç bir manzara oluşturdu. Sarıalan Piknik Alanı'nda etkili olan hortumun köklerinden söktüğü ağaçları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Her biri 3 ton ağırlığındaki devasa ağaçların birisi devrilirken, ikisi yan yatmış olarak duruyor.


  • Orman sanığı da söndürmeye katıldı

    Edirne'nin Keşan İlçesi'nde 2000 yılında çıkan orman yangınıyla ilgili yargılanan ve beraat eden Şaban Tezcan, 3 yıl sonra önceki gün aynı yerde çıkan yangını söndürme çalışmalarında ilk sırada yer aldı. Gökçetepe Köyü'nde oturan Tezcan, yangın söndürme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla orman yangını sahasına geldiğini söyledi. 3 yıl önce aynı bölgede çıkan orman yangını nedeniyle adli makamlar tarafından yargılandığını ifade eden Tezcan, "Suçsuz olduğum anlaşılarak beraat ettim" dedi.


  • Kızılay Burgazada'da 10 çadır kurdu

    Kızılay, Burgazada'daki yangında evleri yanan aileler için 10 adet çadır kurdu. Kızılay ekibi başkanı Oktay Koç, evleri yanan ailelerden 8'inin barınma için Adalar Kaymakamlığı'na başvuru yapması üzerine, Manastırtepe Mevkii'ndeki top sahasına 10 çadır kurduklarını söyledi. Koç, kampet, yatak, katalitik ve battaniye gibi ekipmanların bulunduğu çadırların, 4'er kişilik olduğunu bildirdi. İstanbul Valiliği de Burgazada'ya 35 çadır ve bin kişilik iaşe gönderdiğini bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, yangının ardından adaya 75 battaniye, 35 çadır, 75 yatak ve şilte, bin kişilik de iaşe gönderildiği belirtildi.


  • Hacettepe de eylemle eğitime başladı

    Hacettepe Üniversitesi 2003-2004 yılı eğitim-öğretim yılı açılış töreninde bir grup öğrenci 'YÖK' ve 'tezkere' eylemi yaptı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen ise öğrencilerin protestosuna müdahale ettirmedi. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde düzenlenen törende Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in konuşmasının ardından 'Beytepe Emek Geçliği' öğrenci kulübünün üyeleri 'Ne YÖK ne YEK, parasız, bilimsel, demokratik, bağımsız üniversiteler istiyoruz' yazılı pankart açarak eylem yaptı.


  • Ensar Vakfı'ndan ilmihal semineri

    Ensar Vakfı'nın düzenlediği 'İlmihale Giriş Seminerleri' başladı. İlahiyat Fakültesi mezunu hanımlar tarafından yine hanımlara yönelik düzenlenen seminerlerde, Kur'an-ı Kerim, Hadis, Siyer, Tefsir, Fıkıh ve İslam Tarihi konularında dersler veriliyor. Seminerlere katılan Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Nazife Şişman, Ayşe Böhürler ve Seyhan Büyükcoşkun, çağdaş kültürün çeşitli yönlerini ele alan konferanslar veriyorlar. 27 Mayıs 2004 tarihinde sona erecek seminerler Salı ve Perşembe günleri yapılacak.


  • Nobel Fizik Ödülü üç bilimadamına verildi

    2003 Nobel Fizik Ödülü'nü Rus kökenli Amerikan vatandaşı Aleksey A. Abrikosov, Rus Vitali L. Ginzburg ve İngiliz-Amerikan vatandaşı Anthony J. Leggett, kuantum fiziğindeki süperiletkenlik ve süperakışkanlıkla ilgili çalışmalarıyla kazandılar. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin dünkü açıklamasında, 3 bilim adamının bu ödüle, "süperiletkenlik ve süperakışkanlık teorilerine öncü katkıları dolayısıyla" layık bulundukları bildirildi.


  • Yöneticiye yakın olmayan biraz zor doçent oluyor

    YÖK tartışması devam ederken, üniversitelerdeki terfi ve yükselmeler de mercek altına alındı. Devlet Planlama Teşkilatı'nın Yüksek Öğretim Özel İhtisas Komisyonu raporu yayınlandı. 2547 sayılı yasa ile doçentlik sınavlarının şekli ve doçentlik jurilerinin oluşmasının değiştirildiği belirtilen raporda, "Eski sistemde var olan ve özgür bir araştırmaya dayanan, hatta orijinal olması istenen doçentlik tezleri ortadan kaldırılmış, sadece kollokyuma dayalı ve yayınların incelenmesiyle ilgili bir sistem ortaya çıkarılmıştır. Doçentlik tezi uygulamasına dönülmesi gerekmektedir" denildi. Bilim adamı yetişemediği vurgulanan raporda, kadro ve bilim adamı yetersizliğinin kendisini en çok özürlülerin eğitimini üstlenecek kadrolarda gösterdiği ifade edildi.

  • NEVZAT DEMİRKOL


  • Yedek hac kayıtları 'ek kontenjan'a bağlı

    Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan talep ettiği ek kontenjan talebinin olumlu karşılanması halinde yedek hacı adaylarının kaydının yapılabileceğini bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu başkanlığındaki bir heyetin, 21 Eylül'de Suudi Arabistan Hac Bakanı ile görüşerek ek kontenjan talebinde bulunduğu belirtilerek, bu taleplerin olumlu karşılanması halinde yedeklerin kaydının yapılabileceği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Ancak yetkisi olmayan bazı kişi ve kuruluşların, belirtilen hususları dikkate almadan, vatandaşlarımıza asılsız vaatlerde bulundukları, yedek adayları, hatta ön kayıt yaptırmayan kişileri dahi asıl aday olarak kayıt ettikleri, onlara çeşitli şekillerde hacca götürme garantisi verdiklerine dair haberler başkanlığımıza ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda yaşanan bazı üzücü olaylarla karşılaşmamaları ve sonuçta mağdur duruma düşmemeleri için, vatandaşlarımızın bu asılsız vaatlere itibar etmemeleri önem arz etmektedir."


  • Gıyabi tutuklamaya itiraz

    İmar Bankası soruşturması kapsamında bir hafta önce Hakan Uzan hakkında çıkartılan gıyabi tutuklama kararına itiraz edildi. Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvuran Hakan Uzan'ın avukatları, müvekkilleri hakkında çıkartılan gıyabi tutuklama kararının geri alınması talebinde bulundular. Avukatların bu talebi, önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.


  • Uzunlar ABD basınında

    Uzan ailesi ve İmar Bankası'na el konulması ile Nokia ve Motorola davaları, dünkü New York Post gazetesine konu oldu.Gazete, Uzanların "zarar verdiği kişilerin" sadece Donald Trump olmadığını, ailenin Motorola ve Nokia'ya 4,26 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildiğini ifade etti. İmar Bankası'na el konulması sürecini anlatan gazete, hakkında tutuklama kararı bulunan Kemal Uzan'ın saklandığını yazdı


  • Özürlü çocuklar leydileri büyüledi

    Devlet Bakanı Güldal Akşit, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, Zihinsel ve Fiziksel Engelli Çocuklar Tiyatro Kulübü'nün hazırladığı "Küçük Nasrettin" adlı oyunu izlediler. Yönetmenliğini Fevzi Özyürek'in yaptığı oyun, davetlilerden büyük beğeni topladı. Bakan Akşit, oyunun muhteşem olduğunu belirtirken, Münevver Arınç, "Ben de çok başarılı buldum, çocukların çok uzun rolleri çok başarılı bir şekilde ezberlediklerine şahit oluyoruz" dedi. Emine Erdoğan ise konuşmasında, "Hayran kaldım. Engelli dahi olsa demek ki eğitimle birçok şey aşılabiliyor" diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, çocukların zoru başardığını söyledi. Yönetmen Özyürek, tanıtım ve parasal sıkıntıları olduğunu belirterek, "Ciddi anlamda ekonomik sıkıntımız var. Parasal yardım istemiyoruz, biletimiz verilsin yeter" dedi. Oyun sonrası Bakan Akşit, Yönetmen Fevzi Özyürek'e bir plaket verdi. Çocuklar da hediyeler ile sevindirildi. Çocukların sevgi gösterileri ile karşılaşan Emine Erdoğan'ın neşeli olduğu gözlendi.


  • 32 GÜNDÜR KUTUNUN İÇİNDE YAŞIYOR

    Amerikalı ilüzyonist David Blaine, Londra'nın merkezinde vinç ucunda sarkıtılan perspex kutu içindeki açlığının ve tecritinin 7 Ekim 2003 tarihi itibariyle 32. gününde. Blaine 2.1x2.1x0.9 m.'lik kutudaki 44 günlük tecrit macerasına 5 Eylül'de 2003'te başlamıştı. "Above the Below" (Aşağının Yukarısında) gösterisinin bir parçası olarak sudan başka bir şey tüketmiyor.


  • Yangın değil tatbikat

    Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü İtfaiyesi tarafından dün Atatürk Havalimanı'nda ateşli yangın söndürme ve kurtarma tatbikatı yapıldı. Dünya Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kuralları çerçevesinde havalimanı apronunda gerçekleştirilen tatbikatta, 250 kg kuru kimyevi toz, 18 ton su, iki bin 200 litre köpük kullanıldı. Yaklaşık üç ton atık yağ ve kirli gaz karışımı ile, 700 kg motorin ve benzinin tutuşturulmasıyla saat 11.00íde başlatılan temsili yangın, 20 dakika içerisinde tamamen söndürüldü.

  • SIRRI BIYIK, İSTANBUL


  • Katar büyükelçiliği yeni binasında

    Katar'ın Ankara Büyükelçiliği'nin yeni binası Katar Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani tarafından hizmete açıldı. Oran semtindeki büyükelçilik binasının açılışına, Türk hükümeti adına Devlet Bakanı Ali Babacan katıldı. Binanın açılışı dolayısıyla verilen kokteyle çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Türk malzeme ve Türk işçiliğiyle 18 ayda Arap mimarisine uygun olarak inşa edilen, 6 bin 452 metrekare kapalı ve 9 bin 263 metrekare açık alana yayılan binada İslam desenleri ön plana çıkıyor.


  • Yazıcıoğlu'nun adı hastaneye verildi

    Geçtiğimiz ay bir trafik kazası sonucu hayatanı kaybeden Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun adı doğduğu yerde kurulacak olan hastaneye verildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın onayladığı karara göre, Trabzon ilinin Köprübaşı ilçesinde kurulacak olan 50 yataklı devlet hastanesi merhum vali Yazıcıoğlu'nun adını taşıyacak. Trabzon Valiliği'nin teklifiyle alınan karardan sonra hastanenin adı, "Köprübaşı Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi" olarak değiştirildi.


  • Yunanlı başkana Türk düğünü...

    Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 4 ay önce kendi ülkesinde evlenen Yunanistan'ın Rentis Belediye Başkanı Georgıos İoakeimidis'i İstanbul'da Türk düğünü ile ikinci kez evlendirdi. Kadıköy'ün kardeş kenti Rentis Belediyesi'nden gelen 35 kişilik Yunanlı grup3 günlük seyahatleri sırasında belediye başkanlarının Türk düğününe de tanık oldular. 4 ay önce halkla ilişkiler müdiresi Despoina Trigka ile evlenen Yunanlı Belediye Başkanı Georgios Ioakeimidis, Selami Öztürk'ten İstanbul'da ikinci bir düğün istemişti. Düğün sırasında bol bol oynayan gelin ile damada konuklarda eşlik edince renkli görüntüler ortaya çıktı.

  • İSMAİL ZELVİ, İSTANBUL


  • Japon Prens Mikasa Efes'i çok sevdi

    Japon Prens Tomohito Mikasa ve eşi Prenses Nobuko, ikinci kez Efes Antik Kenti'ni gezdi. Önceki gün geldiği İzmir'den dün Efes Antik Kenti'ne geçen Mikasa, beraberindeki 80 kişi ile Antik Kent'i gezdi. Rehber Hülya Akal'dan bölgenin tarihi ile ilgili bilgiler alan Mikasa, bir kaç ay önce bölgeye yaptığı ziyarette Efes Antik Kenti'ne fazla zaman ayıramadığını, bu nedenle bölgeyi bir kez daha ziyaret etme kararı aldığını söyledi. Ziyaret sırasında bir Japon televizyon kanalı da çekim yaptı.


  • Kadın taciri çete çökertildi

    İstanbul'da yabancı uyruklu kadınları yaşlı kimselere bakıcılık, çocuk bakıcılığı, hizmetçi ve temizlikçi gibi işlere iş bulma vaadiyle kandırarak Türkiye'ye getiren bir şebekeye operasyon düzenlendi. Suçüstü baskında şebekenin lideri olduğu öne sürülen Koray Özsavaş yakalanarak gözaltına alınırken aynı şebekenin içinde yer alan 4 kişinin de arandığı belirtildi. Emniyette sorgusu tamamlanan Özsavaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, batağa sürüklenen kadınların sınır dışı edileceği öğrenildi.


  • Turistler kaza kurbanı

    Aydın'ın Söke ilçesinde turist taşıyan 2 aracın çarpışması sonucu 2'si İngiliz 3 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Kazada özel otomobil sürücüsü ile aynı araçta bulunan İngiliz vatandaşları Steven Litherland ve Gail Rorerto kaldırıldıkları Didim Hastanesi'nde öldü.


  • Nuri Tekerli vefat etti

    Gazeteci Nuri Tekerli, Akdeniz Tıp Fakültesi Hastanesi'nde karaciğer yetmezliğinden 61 yaşında vefat etti. Çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yapan Tekerli'nin, birçok gazete ve dergide şiir ve makaleleri yayımlandı. Tekerli 2001 ve 2002 yıllarında Antalya Gazetciler Cemiyeti tarfından yılın gazetecisi seçilmişti.


  • Er, hırsız kurbanı

    Diyarbakır'ın Hani ilçesinde bir kişinin ateş açması sonucu 1 er şehit oldu. Dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir lokantanın önünde henüz belirlenemeyen nedenle Hasip Çalı'nın silahla ateş açması sonucu er Fatih Çevik hayatını kaybetti. Olayı gerçekleştiren kişinin psikolojik rahatsızlığı olduğu bildirildi.


  • Ergin ifade verdi

    Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan organize suç örgütü sanığı Vedat Ergin, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na ifade verdi. Ergin insani taleplerinin karşılanmadığı iddiasıyla eski cezaevi müdürü Enver Bezgin hakkında yaklaşık 30 dakika ifade verdi.



    8 Ekim 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED