AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Bayram coşkusuna Sezer gölgesi düştü

Cumhuriyet, hep eşitlik ve özgürlüğün simgesi oldu. Yıllardır Cumhuriyet Bayramları'nı coşku ve sevinçle kutlayan Türk halkı, Cumhurbaşkanı Sezer'in 'ayrımcı' tavrı yüzünden 80. yıl coşkusunu biraz buruk yaşıyor.

Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu davetiyelerindeki eşli ve eşsiz ayrımı nedeniyle yaşanan gerginlik, devletin zirvesinde, bayram törenlerinin beklenen coşkudan uzak geçmesine neden oldu. Gerginliğe taraf olmak istemeyen Başbakan Erdoğan, Bakanlar, AK Parti yöneticileri ve bir grup milletvekiliyle TBMM'deki kutlamalara katılarak, Cumhurbaşkanı Sezer'i tebrik etti. Sezer tarafından verilen resepsiyon, AK Partili milletvekilleri tarafından protesto edildi. Resepsiyona, Fener Rum Partiği Bartholemeos ile Ermeni Partiği Mesrob II'nin dini kiyafetleri ile katılmaları dikkat çekti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ilk tören Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında, devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretinde yapıldı. Sezer'in başkanlığındaki devlet protokolü, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Heyet buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerken, Sezer, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne, özetle şunları yazdı: "Cumhuriyet, ulusumuzun çağdaş dünya ile bütünleşme sürecinde en büyük yoldur. Ulusumuz, en büyük mirasımız olan laik ve demokratik cumhuriyeti yeni eserlerle güçlendirmeye sonsuza kadar korumaya ve yaşatmaya ant içmiştir."

Meclis'te sakin kutlama

Devlet protokolü, Anıtkabir'den TBMM'ye geçti ve Cumhurbaşkanı Sezer, burada kutlamaları kabul etti. Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil tarafından askeri törenle karşılanan Sezer, tören kıtasını, "Bayramınız kutlu olsun" diye selamladı. Sezer, sırasıyla Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Yargıtay Başkanı Özkaya, Danıştay Başkanı Alan, parti liderleri, bakanlar, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Gürüz, AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri ve TBMM üyeleri, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, YSK Başkanı Tufan Algan ile askeri ve mülki erkanın kutlamalarını kabul etti.

Milletvekillerinden protesto

Devletin zirvesi, dün akşam Cumhurbaşkanı Sezer'in verdiği resepsiyonda biraraya geldi. Davetiye krizi nedeniyle, başta bayan milletvekilleri olmak üzere AK Partili milletvekilleri resepsiyonu protesto etti. Hükümetin 16 bakanla temsil edildiği resepsiyona, kuvvet komutanları ile CHP tam kadro katıldı. Geceye ayrıca siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda davetli katılırken, mazereti nedeniyle TBMM Başkanı Bülent Arınç ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel katılmadı. SP lideri Necmettin Erbakan ile Genç Parti lideri Cem Uzan ise, davetli olmadıkları için resepsiyona katılmayanlar arasındaydı.

Anıtkabir'de tam kadro

Anıtkabir'deki törende, Cumhurbaşkanı Sezer'in arkasında, Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Abdüllatif Şener, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, diğer bakanlar, TBMM Başkanvekilleri Yılmaz Ateş, Nevzat Pakdil ve Sadık Yakut, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve bazı parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan yer aldı.

  • BİLAL ÇETİN, DUYGU GÜVENÇ, NEVZAT DEMİRKOL, ERHAN SEVEN

    Haşim Kılıç törende yoktu

  • Cumhurbaşkanı Sezer'in, kendisine eşsiz davetiye göndermesi nedeniyle Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona katılmayacağını açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Meclis'teki törenlere de katılmadı.

  • Annesinin rahatsızlığından dolayı Bursa'da bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Brezilya'da bulunan CHP lideri Deniz Baykal her iki törene de katılamadı.

  • Sayıştay Başkanı Mehmet Damar da, kendisini "eşsiz" davetiye gönderen Cumhurbaşkanı Sezer'e olan tepkisini "resepsiyon"la sınırlı tuttu ve TBMM'deki törene katılarak Sezer'i tebrik etti.

    Arınç, hasta annesiyle kaldı

    TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Cumhuriyet, bütün milletimizin el ele, gönül birliği içinde kurduğu güzel bir rejim" dedi. Annesi Sevdiye Arınç'ın sağlık sorunları nedeniyle Bursa'da bulunan Arınç, annesinin rahatsızlığı nedeniyle Ankara'daki kutlamalara katılamadığını söyledi. Arınç, Cumhuriyet'i TBMM'nin kabul ettiğini belirterek, "Cumhuriyet, bütün milletimizin el ele, gönül birliği içinde kurduğu güzel bir rejim. Cumhuriyetten mutluyuz ve hepimiz onu eşit olarak büyük bir coşkuyla kutluyoruz" diye konuştu. Annesinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu dile getiren Arınç, "Allah yardımcısı olsun" dedi.

    Gazi Ömer Dede'nin gururu

    İstiklal Savaşı'nın hayatta kalan son 7 gazisinden sağlık durumu Ankara'daki törenlere katılmaya uygun olan 103 yaşındaki Ömer Küyük de Cumhurbaşkanı Sezer'i Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrik etti. Sezer, İnönü muhrebelerine katılan ve hayattaki 7 İstiklal Savaşı gazisinden birisi olan Çorum İskilipli Ömer Küyük'le foto muhabirlerinin isteği üzerine fotoğraf çektirdi.

    'Gerginlik istemiyorum'

    Başbakan Erdoğan davetiye kriziyle ilgili soruları, "Gerginlik istemiyorum"diyerek cevapsız bıraktı. Erdoğan, "Eşsiz geldiğiniz için ne hissediyor sunuz?" şeklindeki soruya ise, "Siz kendinizi, eşinizi benim yerime koysanız ne hissederseniz ben de onları hissediyorum" karşılığını verdi.



  • 30 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED