AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D İ Z İ
Yurt seçiminde dikkatli olun!

Üniversiteye kayıt yaptırarak artık birer üniversiteli olan öğrencilerin büyük kısmı, devlet yurtlarını tercih etmedi. Bu öğrencilerin önlerinde iki seçenekleri var. Birkaç arkadaşıyla bir araya gelip ev kiralamak ya da özel yurtlara yerleşmek. Henüz yeni üniversiteli olan ve ailelerinden ilk kez kopan bu arkadaşlarımızın ilk yıl hatta ilk iki yıl ev kiralamalarını tavsiye etmiyoruz. Çünkü henüz arkadaşlarınızla yeterince tanışmadığınız için huyunu suyunu bilmediğiniz bir başka kişiyle aynı evi paylaşmak oldukça zor olacaktır. Özellikle maddi sebeplerle, evde kendinizin yemek pişirmek zorunda kalmanız, evdeki huzursuzlukların daha da çoğalmasına ve üniversitedeki ilk yılınızın zehir olmasına neden olacaktır. Birkaç ay geçtikten ve özel yurtlar kontenjanlarını doldurduktan sonra 'ben vazgeçtim özel yurda gitmek istiyorum' demenizin de hiçbir anlamı olmayacaktır.

Denetimden geçti mi?

Devlet yurtlarından sonra huzurlu barınma için ikinci alternatif de özel yurtlar. Küçük şehirlerde yurt konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmayacaktır. Çünkü çok fazla alternatif yoktur. Ancak İstanbul gibi büyük şehirlerde yurt seçimini çok dikkatli yapmanız gerekiyor. Peki bu seçimi hangi kriterlere göre yapacaksınız? Öncelikle ilk yapacağınız şey, barınacağınız yurdun Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde olup olmadığını sorgulamak. Çünkü MEB; yurtların gerek kalite standartlarını belirleyerek, denetimlerini buna göre yapıyor ve yurtları öğrencilere sağladıkları imkanlara göre 1, sınıf, 2,sınıf şeklinde 5 kategoriye ayırıyor. Bu noktada en önemli ayrıntı ise, yurtların fiyatlarının da bu sınıflandırmaya göre belirlenmek zorunda olması. Yurdun sunacağı imkanları sorgularken, kaçıncı sınıf yurt olduğunu da öğrenin.

Yurtlarda neler olmalı?

Milli Eğitim Bakanlığı yurtlar konusunda sınıflandırma yaparken ilk olarak barınma imkanlarına bakıyor. Örneğin öğrencilere tek kişilik oda sunan ve banyo-tuvaleti oda içerisinde bulunan yurtlar 1.sınıf, 2-4 kişilik odalarda barınma hizmeti sunan yurtlar 2. sınıf şeklinde bir sınıflandırma yapılıyor. Öğrencilerin ilk dikkat etmesi gereken ayrıntı da bu nokta olmalıdır. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2003-2004 döneminde sadece barınma hizmeti veren yurtlar için belirlediği maksimum ücretler ise şöyle : 1. Sınıf: 130 milyon 2.sınıf: 120 milyon 3.sınıf: 110 milyon 4.sınıf:100 milyon 5.sınıf: 90 milyon. MEB, bu ücretlere sabah kahvaltısı ve akşam yemeği için yaklaşık 100 milyon lira ilave edilmesini öngörüyor.

Fiyatlarını ve imkanlarını kıyaslayın

İstanbul'daki yurtlar için belirlenen ücretler diğer illerde de aşağı yukarı benzerlik gösteriyor. Ancak onlarca yurt, ücretlerin çok fazla olduğunu belirterek yurt ücretlerini çok daha aşağılarda tutuyor. Örneğin Üsküdar'da yer alan Özel Örnek Erkek Yurdu, öğrencilerden bu yıl "2-4 kişilik odalarda barınma, sabah kahvaltısı +akşam yemeği (hafta sonu öğle yemeği de dahil), sabah üniversitelere servis, doktor, internet, satranç ve masa tenisi salonu, hafta sonları sinema gösterimleri ve kişisel gelişim seminerleri gibi" hizmetlere karşılık aylık ücret olarak 160 milyon lira alacağını bildirdi. Bu örnekten hareketle kaydolmak istediğiniz yurdun fiyatını araştırabilirsiniz. Öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir ayrıntı da, kaç ay süreyle bu ücretlerin alınacağıdır. Bir yurt ücretini düşük tutar ancak sizden 10 ay süreyle bu ücreti ödemenizi ister. Diğer yurtta ise 8 ay ödersiniz. Aylık ücretini 500 milyon olarak belirleyen yurtların bile olduğu bir ortamda öğrencilerin barınacağı yurtları çok iyi araştırmaları gerekiyor.

YARIN: İl il yurtlar ve telefonları




 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Recep Yeter
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED