AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
'İletişim özgürlüğü istiyoruz'

Abonelerine internet telefonu uygulamaları kullandırdığı şüphesiyle bazı servis sağlayıcılarının bağlantılarını kesen Türk Telekom'a Tüm İnternet Derneği'nden tepki geldi.

Tüm İnternet Derneği, (TİD) internet üzerinden ses iletimi tekelini elinde bulunduran Türk Telekom'un, bazı internet servis sağlayıcıların iletişim hatlarını ses iletimi yaptığı şüphesiyle kesmesine tepki gösterdi. TİD'den yapılan açıklamada, Türkiye'de ses hizmetleri konusunda 2004 yılına kadar yasal tekel konumundaki Türk Telekom'un müşterisi konumundaki internet servis sağlayıcıların hatlarını kesmesinin haksız olduğu savunuldu. Açıklamada dernek üyesi internet servis sağlayıcıların hangi abonenin internet hatlarını hangi amaçlarla kullandığının tespit etmesinin anayasal olarak mümkün olmadığı belirtilerek şöyle denildi: "Bu uygulamanın hiçbir hukuksal dayanağı bulunmamaktadır. Derneğimiz, yasadışı uygulamaların devam etmesi durumunda, haberleşme özgürlüğünün kısıtlanması şikayeti ile Türk Telekom aleyhinde suç duyurusunda bulunulacaktır."

Türk Telekom yetkililerinin sözkonusu gerekçe ile kesmiş oldukları hattı tekrar devreye almak için dernek üyesi internet servis sağlayıcılara Türk Telekom yetkililerinin şirket binasına istedikleri zaman girmelerine izin verdiklerini belgeleyen bir taahhütname vermeye zorlandığı, bu belgeyi almadan hattın tekrar açılmadığı belirtildi. Böyle bir uygulamanın AB ile uyum sürecinde serbestleştirme idealine yönelik tutumlarla uyuşmadığı belirtilen açıklamada bu durumun AB'nin öngördüğü rekabetçi pazar yapısına tamamen ters düştüğü kaydedildi. TİD açıklamasında, hakim durumda bulunan Türk Telekom'un "şüphe" taşıdığı ve somut olarak emin olmadığı bir konuda eyleme geçerek, servis sağlayıcıların faaliyetlerine zarar vermesinin hakim durumun kötüye kullanılması sonucunu doğurduğu ifade edildi. Türk Telekom, geçtiğimiz ay İzmir'de 4 internet servis sağlayıcısına baskın düzenlemiş ve bu servis sağlayıcıların Türk Telekom şebekesiyle olan bağlantılarını kesmişti.

VOIP NEDİR?

VOIP - "Voice Over Internet Protocol" kelimelerinin kısaltılmışıdır. İnternet üzerinden telefon aktarımı anlamına gelir. Klasik ses aktarmaya nazaran daha ekonomik bir yöntemdir. Ses iletiminin halen kullanılan sabit telefon standardı yerine internet üzerinden yapılabileceği fikri ilk defa Şubat 1995 tarihinde VocalTec adlı bir şirketin geliştirdiği yazılım sayesinde gerçeğe dönüştü. Sözkonusu yazılım, 486/33 MHz veya daha yüksek hıza sahip, üzerinde ses kartı, hoparlör ve mikrofon ile modemi bulunan bilgisayara yüklenerek, ses sinyallerinin sıkıştırılması ve Internet Protokolü (IP) paketlerine dönüştürülerek Internet üzerinden ses gönderilmesi ile sağlanmıştı.

DÜNYADA YAYGIN

PC'den (kişisel bilgisayar) PC'ye yapılan bu tür sesli haberleşmenin sağlanması için her iki PC'nin de aynı tür yazılım ve donanıma sahip olması gerekiyor. Bu tarihten itibaren çok kısa bir zaman içerisinde, IP Telefon konusunda önemli gelişmeler yaşanmış, IP Telefona yönelik yazılımlar geliştirilmiş ve sabit telefonlar ile internet telefonu altyapısının birbirlerine entegrasyonunu sağlayan sistemler geliştirilmiştir. 1996 yılında ilk IP Telefon ağ geçidi VocalTec ile Dialogic firmasının ortak çalışmasıyla üretildi ve internet üzerinden telefon görüşmelerinin bilgisayardan bilgisayara, bilgisayardan sabit telefona veya sabit telefondan bilgisayara yapılması yaygınlaştı. Bugün video konferans veya Microsoft'un NetMeeting programı yaygın olarak ülkemizde de kullanılan VIOP uygulamalarından.

Telefon masraflarında büyük tasarruf

VOIP'in en önemli özelliği ekonomik olarak büyük avantajlar sağlaması. Şehir içi görüşmelerde belirgin bir ucuzlama getirmese de deniz aşırı görüşmelerde IP telefonu yaklaşık yüzde 60'lık bir tasarruf sağlıyor. VOIP aslında dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok yaygın bir sistem. Tüm telekom cihazları üreticileri bu cihazları satıyor. Netaş, Alcatel, Ericcson gibi firmalar sattıkları santrallara, VOIP kartları takıyorlar. Olayın bir başka ilginç yanı da internet üzerinden ses aktarımı yaptığı gereksiyle Türk Telekom tarafından dava edilen hiç bir şirketin bugüne kadar ceza almamış oluşu. Bunda VOIP'in katma değerli bir servis olması nedeniyle tekel kapsamına girmemesinin etkili olduğu tahmin ediliyor. VOIP teknolojisinde ses kalitesi, internet bağlantısının hızlı olmasına ve aranan ülkenin internet altyapısına bağlı. VOIP teknolojisi, sesin sıkıştırılmış veri paketleri halinde internet üzerinde taşınması prensibine dayanır. Örneğin, Ankara'dan internet telefon sistemiyle Almanya'yı aradığınızı düşünelim. Telefondaki sesiniz, VOIP cihazlarla sıkıştırılıp, e-posta mesajı gönderir gibi, internet üzerinden Almanya'ya kadar ücretsiz taşınır. Almanya'ya kadar internet üzerinden taşınan sıkıştırılmış veri paketi açılıp, normal telefon şebekesine ve oradan da aradığınız telefon numarasına aktarılır.

VOIP'LE İLGİLİ SİTELER:

http://www.voipturk.com
http://www.turkvoip.com
http://www.netas.com.tr/VoIP.html
http://www.adafon.com/turkish/voip.asp
http://www.cisco.com
http://www.avaya.com

 
WEB GEZGİNİ
Filistin'in sesini duyuruyor
Filistin'de yıllardan beri süren İsrail işgalini daha geniş kitlelere duyurmak ve işgalin sona ermesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Aksa Haber, özel haberler ve yorumlar yayınlayan geniş içerikli bir site. Editörlüğünü Mustafa Eğilli'nin yaptığı sitede, Abdurrahman Dilipak, Ahmet Varol, Hamza Türkmen gibi isimler yazıyor.
aqsanews

Yarış, mümkünse kazan!
İnternet üzerinde ödüllü yarışmalar ilgi gördükçe bu tür sitelerin de sayıları artıyor. Yarış Kazan da "Bilgi birikimi, eli çabukluk ve kıvrak zeka, üstüne bir tutam merak, iki dirhem şans ve bolca azim"le çabalayan herkesin ödüller kazanabileceği bir yarışma. Buyrun yarışın!
yariskazan


NET KİTAP
İşletmeler İçin Microsoft .NET Server Çözümleri
Kurumsal e-ticaret çözümlerini farklı platformlar üzerinde planlamak bazen çok güç bir iş olabilir. Kitap bu süreci basitleştiriyor. Kitapta, .NET sunucuları: MS Windows 2000 Server ailesi, Microsoft BizTalk Server, Microsoft SQLô Server, Microsoft SharePointô Portal Server, Commerce Server, Content Manager Server, Host Integration Server, Exchange Server ve diğer Microsoft .NET işletme sunucuları ele alınıyor.
arkadas
Motorola da Windows'lu cebe yatırım yapıyor
Bilgisayarlardaki yazılım üstünlüğünü taşınabilir cihazlara, özellikle de cep telefonların taşımaya çalışan Microsoft, bu amaçla cep telefonu üreticileriyle işbirliği yapmayı sürdürüyor. ABD'li Motorola firması da Microsoft'la anlaşma yaparak yeni nesil akıllı telefonlar (SmartPhone) konusunda birlikte çalışma kararı aldı. Bu amaçla üretilen MPx200 model cep telefonu ilk olarak ABD, Avrupa ve Hong Kong'da satışa sunulacak. Akıllı telefonlar, kablosuz iletişimde Office uygulamalalarını kullanma çığrını başlattığı için bir devrim sayılıyor.
Nintendo oyun makinaları görüntülü telefon oldu
Nintendo şirketinin ürettiği oyun makinalarının yeni geliştirilen bir dönüştürücü aracılığıyla görüntülü telefon olarak kullanılabileceği bildirildi. Oyun makinasına yeni bir boyut kazandıran dönüştücü aslında bir oyun kasedinden başka bir şey değil. Digital Act firmasının geliştirdiği Campho Advance adlı firma tarafından üretilen dönüştürücü kaset takılı oyun makinasının bir ucu telefona bağlandığında, oyun makinası görüntülü telefona dönüştürüyor. Karşılıklı görüşme yapılabilmesi için iki tarafın da ayın cihazı kullanması gerekiyor. Cihazın çalışması için internet bağlantısı gerekmiyor. Cihaz Japonya'da 110 dolardan piyasaya sunulacak.
16 Eylül 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED