AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Ev hanımlarının sigortalılığı

Gülsüm UÇAŞ: "15.06.1958 doğumluyum. 01.10.1997 tarihinde isteğe bağlı olarak sigorta primi ödemeye başladım. Kendim Ev hanımıyım. Şu ana kadar 2000 gün prim ödemiş bulunmaktayım. Ne zaman emekli olacağımı merak etmekteyim."

Okuyucumuzun sorusunun uyarmasıyla, geniş bir kesimi ilgilendirdiğini düşündüğüm "ev hanımlarının sigortalılığı" konusunu yazmayı düşündüm. Ve öncelikle konumuza ilişkin mevzuat hükümlerinin gözden geçirilmesi gerekli. Nitekim 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun "isteğe bağlı sigorta" başlıklı ve son olarak 4956 sayılı Kanun'un 33. maddesiyle değişik 79. maddesi hükmüne değinmeliyim. Bu maddede konumuza ilişkin aşağıdaki hükümler dikkatimizi çekmektedir:

"Bu Kanunun 24 üncü maddesinin (I) numaralı bendi kapsamına girmeyenlerden, aynı maddenin (II) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinde sayılanlar dışında kalanlar, ev kadınları ve Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular talepleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

İsteğe bağlı sigortalı olanların basamak seçme ve yükseltmelerinde bu Kanun hükümleri uygulanır.

İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalılık tescil talebinin kuruma intikal ettiği tarih itibariyle başlar ve terk talebinin kuruma intikal ettiği tarihte veya diğer sosyal güvenlik kanunlarına tâbi olarak çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce veya sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza tutarından fazla olması halinde sigortalının daha önce ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle sona erer.

2926 sayılı Kanun kapsamına girmeden önce bu Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalı olanların, isteğe bağlı sigortalılıkları devam eder.

İsteğe bağlı sigortanın hangi esaslara göre yapılacağı bir yönetmelikle düzenlenir.î

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Bağ-Kur Kanunu'nun 24. maddesi kapsamına girmeyenlerden ev kadınları - bir mesleği icra eden kadınlar hariç -, isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olabilmektedir. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 13.10.1983 tarih ve 4319 / 4967 sayılı Kararı'nda "ev kadınlığı" sıfatı üzerinde titizlikle durmuş; isteğe bağlı sigortalılıkta ev kadınının bu sıfatına itiraz edeni, iddiasını ispatla yükümlü tutmuştur. Bununla birlikte ev kadını olduğuna ilişkin belgeyi ikametgah muhtarlığı dışında bir muhtarlığa onaylatması halinde ise ispat yükümlülüğünün ev kadınına düşeceği görüşünü de açıklamıştır. (Bkz.Resul Kurt, "İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatında Usul ve Esaslar," 2.B, İSMMMO yayını, Ağustos 2003, İstanbul, s.634)

Bağ-Kur Kanunu ve değişiklikleri uyarınca,

Ev kadınları,

Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular,

Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kuruluşuna tabi olmayanlar,

Yurtdışındaki vatandaşların yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşleri,

Bağ-Kur'a tabi mecburi sigortalılık niteliğini kaybedenler,

İsteğe bağlı sigortalı olmak hakkından yararlanabilirler.

İsteğe Bağlı Sigortalılık için; Bağ-Kur'a tabi mecburi sigortalılık niteliğini kaybedenler dilekçe ile, isteğe bağlı olarak ilk kez Bağ-Kur sigortalısı olmak isteyenler, BAĞ-KUR'A İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI GİRİŞ BİLDİRGESİ ile müracaat ederler. Yurtiçinden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, daimi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğüne; yurtdışından isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, doğrudan Genel Müdürlüğe müracaat ederler. İsteğe bağlı sigortalılık, terk talebinin kuruma intikal ettiği tarihte veya diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmaya başlama tarihi itibariyle sona erer.

Okuyucumuzun 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 23.05.2002 tarih ve 4759 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle değişik Geçici 10. maddesi uyarınca yapılan incelemeye göre, 01.06.2002 tarihi itibariyle prim ödeme süresi, 4 yıl 8 aydır. Anılan tarih itibariyle, 20 tam yıllık (7200 prim ödeme günlük) Bağ-Kur sigortalılığının dolması için 15 yıl 4 ay daha prim ödemesi gerekmektedir. Okuyucumuz, Geçici 10. maddenin (o).bendine göre, 20 tam yıl Bağ-Kur sigortalılığını ve 54 yaşını doldurması gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta primlerini aralıksız ödemeye devam ettiği takdirde, 20 tam yıllık prim ödemesini 01.10.2017 tarihinde; 15.06.1958 doğumlu olduğuna göre, 54 yaşını 15.06.2012 tarihinde dolduracaktır. Bu hesaba göre, okuyucumuzun Ekim 2017 ayı içerisinde Bağ-Kur'dan yaşlılık aylığını talep hakkı doğacaktır.


22 Eylül 2003
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED