AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Önceden malûl olanın emekliliği

Ahmet ŞİMŞEK (TEKİRDAĞ): 17 yıldır Emekli Sandığı'na tabi olarak ve bu süre içinde vergi indiriminden yararlanarak çalışmaktayım. % 50 oranında sakatlığım bulunmaktadır. Emeklilik başvurusu yaptım, oranın % 50 olmasının önemli olmadığı çalışamaz raporu almam gerektiği, ancak böyle bir rapordan sonra değerlendirmenin yapılacağı bildirildi. Oysa S.S.K' ya tabi çalışan aynı durumdaki arkadaşım 15 yılı doldurduktan sonra, vergi indiriminden yararlandığı için hemen emekli oldu. Aynı durumda Bağ-Kur'dan emekli olmak isteyenler için ise daha farklı şartlar varmış. Bu durumda ne yapmam gerekiyor

*Geçen yazımda özetle, Sosyal Sigortalar Yasası'nın "kimlerin malül sayılacağı" başlıklı "53. maddesi"nde, hangi sigortalıların "malüllük sigortası" bakımından malül sayılacağı, ancak sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunduğu, önceden veya sonradan, yeterli belgelerle tesbit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası sebebiyle malüllük sigortası yardımlarından yararlanamayacağı, yani sözkonusu Yasanın 60/C. maddesinin hükmüne göre, (a) "Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı ta-rihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayan veya, (b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalıların, yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün Malüllük, Yaşlı-lık ve Ölüm Sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekleri belirtilmiştir.

Okuyucumuzun belirttiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumları mevzuatında emeklilik yönünden de norm-standart- birliği bulunmamaktadır. Yıllardır iyiniyetli çaba gösterilmediği için bu konuda başarılı düzenlemeler de yapılamamıştır. Ancak Emekli Sandığı mevzuatında daha ilginç düzenlemeler de mevcuttur: Mesela, "En az beş yıl emekliliğe esas görevde çalıştıktan sonra, tedavisi olanaksız bir malullüğe düşen kişiler, başkalarının yardımı olmadan yaşamlarını sürdüremeyecek durumdalarsa, kendilerinin 15 yıl fiili hizmetleri varmış gibi bir aylık bağlanır."(5434 s.K.m.53/IV). Emekli Sandığı Yasası'na göre, her ne sebeple olursa olsun, vücutlarındaki bir arıza veya tedavisi imkansız hastalık nedeniyle görevini yapamayacak duruma düşen iştirakçiler malul sayılır (m.44/1). Görevlerini yapamayacak derecede hasta olanlar ve hastalıkları 2 aydan fazla sürenler hakkında da malullük hükümleri uygulanır. Tedavisinin imkansız olduğu raporla belirlenen hastalıklarda bekleme süresi aranmadan rapor tarihinden itibaren malullük hükümleri uygulanır (m.47/IV).

Bu hükümler, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 13.11.1981 tarih ve 2559 sayılı Kanun'un 3. maddesiyle 39/j.maddesi hükmü uyarınca sakatlık kadrosunda işe alındığını kanıtlayamaması halinde, okuyucumuzu yakından ilgilendirmekte ve çözüm üretmeyi sınırlamaktadır. Artık Sosyal Sigortalar Yasası'nın değişik 85. maddesi hükümleri nedeniyle, Mayıs 2003 başından itibaren isteğe bağlı sigortalı olma ve böylece Hizmet Birleştirmesi Yasası hükümlerinden yararlanma önerisi yapma imkanımız da sınırlanmıştır. Öyleyse yukarıda belirtildiği şekilde okuyucumuzun geçerli bir rapor alamaması halinde, kanımca kademeli geçiş hükümleri doğrultusunda 25 yıllık fiili hizmet esasına göre emekliliğinden (özürlü kadrosunda istihdam edilenlerin 15 yıllık fiili iştirakçiliği dışında) başka çare kalmamaktadır.

Muhammet Ali EMER: Benim erkek kardeşim, 1978 doğumlu. 1995-2001 yılları arasında sigortalı olarak bir firmada çalıştı. Yaklaşık 2200 gün sigortası yatmış durumda. 2001-2003 yılları arasında askere gitti. Askerden dönüşte birkaç işyerine iş için başvurdu ve 1, 2 gün ancak çalışabildi. Çünkü doğuştan gelen bir rahatsızlıktan dolayı çalışamıyor. Çalışamadığı gibi ayakta durmakta zorlanıyor. Dolayısıyla hiç bir iş yapamayacak gibi görünüyor. Rahatsızlığı beldeki omur eksikliği. Bu rahatsızlığı 2000 yılında teşhis edildi. Yaş ilerledikçe belirgin şekilde, -şimdi- ortaya çıktı. Şimdi çalışamıyor yürürken ve otururken zorlanıyor. Kardeşimin malulen emeklilik şansı var mı, eğer yoksa neler yapılabilir, ne zaman sakatlık indiriminden (15 yıllık) emekli olabilir, emekli olabilmesi için alternatifler nelerdir ?

*Okuyucumuzun erkek kardeşi, öncelikle 506 sayılı Yasa'nın değişik 85. maddesine göre, isteğe bağlı sigortalı olmalı, böylece en az 3600 prim ödeme gününü ve 15 yıllık sigortalılık süresini doldurması sağlanmalı ve 506 sayılı Yasa'nın 60/C. maddesinin (a) fıkrası hükmüne göre, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı ta-rihten önce bu Kanunun 53 üncü maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan bir sigortalı olduğunu da görevli hekim-sağlık kurulu raporuyla kanıtlamalıdır. Bu şartların oluşturulması yoluyla SSK'ndan yaşlılık aylığı talep edilebilecektir.

Yılmaz YILDIZ isimli ve 657 sayılı Kanun'a göre çalıştığını belirten okuyucumuzun 2002 yılında gönderdiği e-maile de son yazılarımla bir ölçüde cevap vermiş oldum.


2 Haziran 2003
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED