AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Yolsuzluk Komisyonu'na uygun fon müziği aranıyor

Bugünlerde 'baba' ifadelerin verildiği Yolsuzluk Araştırma Komisyonu'na 'fon müziği' arandı, Devlet Bakanı Tüzmen de 'The Godfather / Baba' filminin müziğini önerdi.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu şu sıralarda ilgi odağı haline geldi. Çünkü komisyona "baba ifadeler" veriliyor. Komisyon, son hafta içinde, yakın geçmişin birçok ünlü isminin ifadesini aldı. Verilen bilgiler ise, öyle es geçilecek şeyler değil. İfade verenleri sadece komisyon dinliyor, basın ancak "of the record" olarak verilen bilgilerle yetiniyor. Elde edilen bilgiler bile, Türkiye'nin yakın geçmişteki ilişkilerin İtalyan mafyasını anlatan filmlere taş çıkardığını gösteriyor.

Durum böyle olunca çalışmaları oldukça kasvetli geçen komisyona "bir fon müziği bulalım" espirisi gündeme geldi. Bir grup parlamento muhabiri, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e, dinlenmek veya rahat çalışmak için fon olarak hangi müziği seçtiğini ve Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na hangi müziği tavsiye ettiğini sordular. Tüzmen, "Ben kendi çalışmalarımda Rodrigo'yu dinliyorum ama Komisyon 'The Godfather / Baba' filminin müziğini dinleyebilir" cevabını verdi. Düşünmek gazetecilerden, öneri Tüzmen'den değerlendirmek de komisyon başkanı Azmi Ateş'ten.


Patron çay içerse...

Dünya Bankası'nın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn, geçen haftalarda Türkiye'ye yaptığı ziyarette Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la da görüştü. Unakıtan, Linn ile birlikte gelen Dünya Bankası uzmanlarına ne içeceklerini sordu. Linn, "çay" deyince diğer Dünya Bankası uzmanları da çay içeceklerini söyledi. Hazırcevaplığı ile tanınan Bakan Unakıtan, Dünya Bankası heyetine, "Patronunuz çay içiyor diye, hepiniz çay içmek zorunda değilsiniz. Şimdi ben de kahve söylesem, tüm Maliye ekibi kahve mi söyleyecek" dedi. Unakıtan'ın bu sözleri Dünya Bankası heyetini güldürdü.


TCDD, açılış yapmaya yapmaya tören yapmayı da unutmuş

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin temel atma töreni öncesi TCDD, hummalı bir çalışmaya girdi. Son 50 yıldır demiryollarına yatırım yapılmadığı için temel atma ve açılış gibi törenlere alışkın olmayan TCDD Genel Müdürlüğü personeli, "tören programı" provalarına haftalar öncesinden başladı. Hiçbir aksama olmaması için toplantı üstüne toplantı yapıldı, en ince ayrıntılar gözden geçirildi. İETT Genel Müdür Yardımcılığı döneminden bu alanda oldukça tecrübeli olan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, son gün bir konuşma yaparak ekibine moral verdi. Bize de; "bundan sonra demiryollarına gerekli yatırımlar yapılır, TCDD çalışanları da açılış ve temel atma törenleri konusunda tecrübe kazanır" dileğinde bulunmak kaldı.


Memurun hiç mi suçu yok?!.

TBMM KİT Komisyonu, kamu kuruluşlarını denetlemeye yeniden başladı. Şu ana kadar denetlenen KİT'lerden kâr eden yok. Bunlardan birisi de TİGEM. Türk çiftçisinin kaliteli tohum ve damızlık ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan TİGEM'in zararı son yıllarda katlanarak artmış. Kurumun 2000-2001 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi sırasında milletvekilleri zararın nedenlerini öğrenmeye çalıştı. Önceki Genel Müdür Mehmet Ali Bahar, zararın önemli bir kısmının ekonomik kriz ve kuraklıktan kaynaklandığını söyleyince AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır dayanamayıp, "İyi de bu kadar zarar edilmiş. Kurumun başındaki kişi olarak sizin ve diğer yönetici memurların hiç mi suçu yok?" diye sordu. Yanıt mı?. "Şey efendim, ehemm, kem, kümm..."


AK Parti Grubu sorunu çözemedi

Meclis çok çalışıyor. AB uyum paketleri nedeniyle bu yoğun tempo Temmuz sonuna kadar sürecek. Ancak, AK Parti'nin 365 milletvekili olmasına rağmen kimi zaman genel kurulda toplantı yeter sayısı bulunamıyor. Oylama öncesi grup başkanvekilleri kulislerden vekil topluyor. AK Parti, sorunun çözümü için grup başkanvekili sayısını 3 ten 5 e çıkardı, ancak yine değişen bir şey olmayınca grup başkanvekilleri vekilleri, "disiplin cezası" ile korkutma-ya başladı. Peki o da yetmezse?


Bakanların gaf dayanışması

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün, geçen hafta çiftçilere yönelik açıklamaları, kamuoyunda büyük yankı buldu. Bakan Güçlü, taban fiyatlarını beğenmeyen çiftçiler için söylediği öne sürülen, "Gözlerini kara toprak doyursun" şeklindeki açıklama-sına gelen tepkilere çok üzüldü. Bakan, tepkiler üzerine ne yapması gerektiğini de bilmiyordu. Güçlü, çareyi Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a başvurmakta buldu. Bakan Güçlü, Coşkun'a, "Sayın bakanım, siz daha tecrübelisiniz. Kendimi anlatmam için ne yapmam lazım" diye sordu. Bakan Coşkun'da, Güçlü'ye, "yanlış anlaşıldığına" ilişkin açıklama yapmasını tavsiye etti.


'Sizinle dışarıda görüşmem yanlış olur'

Türkiye Halk Bankası'nın yeni Genel Müdürü Tevfik Bilgin, çalışmalarını büyük titizlikle sürdürüyor. Murakıp kökenli olan Bilgin, en ufak söylentiye sebep vermemek için büyük özen gösteriyor. Bilgin göreve başladıktan sonra, hakkında birçok usulsüzlük iddiası bulunan Halkbank eski Genel Müdürü Yenal Ansen aradı ancak "banka dışında" görüşmek istedi. Bilgin ise görüşmenin banka içinde olmasını istedi. Ansen de, bankaya gelmek istemediğini söyedi. Yeni genel müdür ile eski genel müdürün buluşması böylece ortada kaldı.


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


9 Haziran 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED