AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Reklam Kurulu değişmeli

Firmalar ürettikleri ürünleri tüketicinin beğenisini sunmak için türlü türlü yöntemlere başvuruyor. Bir ürünü tüketiciye tanıtmanın en kolay ve etkili yolu; televizyon reklamları. Reklam uzmanları bu yolda her yolu mübah sayıyor. Tüketiciler son zamanlarda özellikle cinsel içerikli reklamlardan çok rahatsız.

Genel ahlaka uygun olmalı

Tüketiciyi Koruma Kanunu, ticari reklam ve ilanların 'genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları' şartını getiriyor. Ayrıca 'Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı, tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici reklamlar yapılamaz' kuralını getirmiş.

Özellikle son günlerde televizyonlarda yayınlanan reklamların genel ahlaka uygun olduğunu söylemek pek mümkün değil. RTÜK kararlarını dikkate alan da yok.

Reklam Kurulu'na şikayet edin

Peki bu kadar eleştiri varken izlediği reklamların bu kanuna aykırı olduğunu düşünen tüketici şikayetini nereye bildirecek? Kanun koyucu bunu da düşünmüş. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde üyeleri bakanlıklar, üniversiteler, odalar, dernek ve vakıflardan oluşan bir Reklam Kurulu kurarak şikayet konusu reklam ve ilanları inceleme yetkisi vermiş. Bu kurulda tüketici örgütlerini temsilen bir üye de bulunmakta.

Bakanlık, kurulu yenilemeli

Geçtiğimiz yazılarımızda Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin 14 Haziran 2003 günü yürürlüğe gireceğinin müjdesini vermiştik. Bu değişikliklerle 1 yıl olan garanti süresinin 2 yıla çıkarıldığını, kapıdan satışlarda tüketiciyi koruyan tedbirler alındığını, devre tatil, paket tur ve internet üzerinden yapılan satışlarda kanuni düzenlemeler yapıldığını ifade etmiştik. Baştan sona yenilenen bir yasa. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri de değişen yasayla yenileniyor. Fakat yenilenmeye ihtiyacı olan bir de Reklam Kurulu var. İlkelerinde ve üyelerinde değişikliğe uğrayan kurulun yasa değişikliğine uygun hale getirilmesi için üyelerinin tekrar seçilmesinde bir tüketici uzmanı olarak fayda olduğunu söylemeliyim. Sanayi Bakanlığı değişen yasayla Reklam Kurulu'nu tekrar masaya yatırmalı, üyelerini tekrar seçmelidir. Hazır yenilemeye başlamışken değiştirilmesi gerekenler de var ama, sabredin onlara da sıra gelecek.

Konyalı'dan Konyalı'ya çelme

Geçtiğimiz hafta 'Konya'nın Otogar Çilesi' başlığıyla yayımladığımız yazımızda; otobüs firmalarının birlikte hareket ederek şehir içi servislerini kaldırdıklarını, kredi kartı uygulamasına son verdiklerini ve aynı oranda zam yaptıklarını, bu durumun hukukla bağdaşmadığını ifade etmiştik. Konu Konya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne şikayet edilmişti. Beş kişiden oluşan heyette Konya Barosu, Tüketici Derneği ve Konya Ticaret Odası temsilcisi red oyu kullanarak Konyalı'nın büyük bir hizmetten faydalanmasına engel olmuş. Aferin size. Hemşehrileriniz bu çelmeyi unutmayacak.


9 Haziran 2003
Pazartesi
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED