AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Kemal Uzan'a suçüstü

Kepez çalışanlarına, Sermaye Piyasası Kurulu uzmanlarına "bilgi ve belge vermeyin" talimatı verdiği ortaya çıkarılan Kemal Uzan hakkında, Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan ÇEAŞ ve Kepez'in işletmecileri Uzan Grubu'nun, Kepez çalışanlarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarına "bilgi ve belge vermeyin" talimatı verdiği belirlendi. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan, Kepez Elektrik ile ilgili 5 Ekim 2000 tarihli suç duyurusunda, şirketlerin nasıl yönetildiği konusunda ilginç açıklamalara yer verildi.

    Yeni Şafak'ın ele geçirdiği SPK'nın suç duyurusuna göre, SPK, Kepez Elektrik'in 1997, 1998, 1999 ve 2000 yılı işlemlerini incelemek istedi. Ancak, Kepez Elektrik yöneticileri SPK uzmanlarına şirketin belgelerini vermedi. SPK uzmanlarının yaptıkları incelemelerde, Kepez yetkililerinin, belgeleri Kemal Uzan'dan gelen talimat üzerine vermediği ortaya çıktı. Suç duyurusu metninde, Kemal Uzan tarafından imzalanan ve Kepez yönetimine gönderilen yazıda, "İstenilen bilgi ve belgelerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlülük tarihi olan 18 Aralık 1999 tarihinden sonraki döneme ilişkin olmasına dikkat edilerek şirketin, görevli ve sorumlu üyesinin bilgisi dışında önceki dönemle ilgili herhangi bir bilgi ve belge verilmeyecektir" denildiği kaydedildi.

    Suç duyurusunda bulunuldu

    SPK, 4 Ekim 2000'de alıdığı, kararla Kemal Uzan hakkında, 5 Ekim 2000'de Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. SPK'nın suç duyuruları, SPK'ya göre, şikayet niteliğinde olmayıp, talep niteliği taşıyor. Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nın da, SPK'nın suç duyurusu üzerine, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Uzan hakkında dava açtığı belirtildi.

    1 yıldan 3 yıla hapis cezası var

    Suç duyurusunda, Kemal Uzan'ın sözkonusu yazıyla, SPK Kanunu'na göre suç işlediği belirtilerek, şöyle denildi: "Kanunun 47/b-1 maddesinde, 'Kurul ve kurul tarafından görevlendirilenlerce istenilecek bilgileri vermeyen veya eksik veya gerçeğe aykırı olarak verenlerle, belgeleri saklayan, yok eden veya bunların görevlerini yapmalarını engelleyenlerin 1 ila 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılar' denilmektedir. Buna göre, bilgi ve belgelerin kurulumuza verilmemesi yönünde talimat verilen Kemal Uzan hakkında SPK'nın 47/B-1 ve TCK'nun 64. maddesi hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir."

    'Yolsuzlukların üstüne gidiyoruz'

    Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, "Nerede yolsuzluk, milletin ve devletin zararına ne varsa üzerine gidiyoruz" dedi. Ergezen, AK Parti Nevşehir İl Kongresi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergezen, ÇEAŞ ve Kepez'e Bakanlar Kurulu kararı ile el konulduğunu söyledi. Yolsuzlukların üzerine gittiklerini belirten Ergezen, "Türkiye'de yolsuzlukların üzerine gidilecek. Nerede yolsuzluk, milletin, devletin zararına ne varsa üzerine gidiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin zarara uğramaması için hükümet ne lazımsa yapacak. Çalınanlar, çırpılanlar, çalanların ve çırpanların yanına kâr kalmayacak. Böylelikle kriz denilen bir kavram hayatımızdan çıkacak'' dedi.

    Ergezen, Kayseri'deki Taşçıoğlu Kur'an Kursu ve Hafız Okulu binasının çökmesi ile ilgili soruşturma açıp açmayacakları yönündeki soruyu, "İncelemeler sürüyor. Sonuca göre soruşma açılıp açılmayacağı ortaya çıkacak'' diye yanıtladı.

  •  
    Star'ın 'örtü'lü yalanı Uzan Grubu'nun gazetesi Star, Türkiye'nin her yerinde her zaman yapılan Halk Eğitim Merkezleri defilelerinden birini bir ilköğretim okulunda 'tesettür defilesi düzenlendiği' şeklinde verdi. Aynı defileden çekilmiş diğer kıyafetlerin fotoğraflarını yayınlayarak, Star'ın 'örtülü' yalanını deşifre diyoruz.
    Uzanlar'ın İsviçre'deki hesapları dondurulacak
    Financial Times Gazetesi, Londra'daki Yüksek Mahkeme'nin, Motorola ve Nokia davasında Uzanlar'ın tüm dünyadaki hesaplarını dondurma kararından sonra dün de İsviçre bankalarındaki hesaplarının dondurulacağını açıkladı.
    'Skandal formül'ü teknisyenler hazırladı'
    'Hastanın cebinden elinizi çekin artık'
    Türk Tabipleri Birliği Başkan Sayek'in sağlık icraatlarını eleştiren sözleri üzerine Sağlık Bakanı Akdağ, "Hekimlerin hastaların cebine ellerini uzatmasını engelliyoruz" dedi.
    'İstanbul'a önce biz sahip çıkalım'
    UNESCO'nun, İstanbul'u dünya mirası listesinden çıkarma girişimine tepki gösteren uzmanlar, "Kendi tarihimize UNESCO'dan önce biz sahip çıkalım" dediler.
    Şoförlere sıcak uyarısı
    Artan hava sıcaklıklarının kazalara neden olabileceğini bildiren yetkililer, sürücülere, sıcaktan etkilenmeye başladıklarında araçlarını uygun bir yerde parketmelerini ve dinlenmelerini önerdiler.
    Kısa kısa..
    Yabancı dil sınavı bugün yapılacak
    Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar için bugün Yabancı Dil Sınavı (YDS) yapılacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) gerçekleştirilecek 2003-YDS'ye 41 bin 970 aday katılacak. Sınav, bugün devlet üniversitesi rektörlüklerinin bulunduğu 40 ilde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yapılacak.
    22 Haziran 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED