AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Erken tarih umudu

AB liderleri Jacques Chirac, Gerhard Schröder, Silvio Berlusconi ve Kostas Simitis'in Türkiye'deki gelişmeleri hayretle izlediklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Yaklaşımları olumlu" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7. AB'ye uyum paketini Ağustos başına kadar çıkarma kararlılığı içinde olduklarını belirterek, Selanik zirvesinde AB liderlerinin Türkiye'ye karşı olumlu bir yaklaşım içinde olduklarını gördüklerini kaydetti. Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanapulos'un önceki gece verdiği akşam yemeğine katıldıktan basın toplantısı düzenledi.

Dönem Başkanı olan Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'ten Selanik zirvesi sonucuna ilişkin bilgi aldıklarını söyleyen Erdoğan, bu çerçevede, Türkiye'nin Ekim ayında başlayacak olan hükümetlerarası konferansa davet edildiğini anımsattı. Türkiye'nin Selanik Zirvesi öncesinde yaptığı hazırlıkların AB ülkeleri tarafından hayretle izlendiğini söyleyen Erdoğan, yemekte aynı masayı paylaştığı Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Simitis'in Türkiye'deki gelişmeleri olumlu bulduklarını söyledi.

Uyum ve uygulama

AB ülkelerinin uyumda gösterilen gayretin aynısını uygulamada da görmek istediğini söyleyen Erdoğan, Türkiye olarak AB'ye "şunu neden yapmadınız" sorusunu sordurmamak gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yeni bir uyum paketine ihtiyaç olmadığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bu desteği verenler bizim hükümetimize değil Türkiye'nin medeniyet projesine destek verecekler" dedi.

Askeri uçaklar siahsız uçuyor

AB Zirvesi cerçevesindeki temaslarını tamamlayan Başbakan Erdoğan daha sonra Selanik'te Atatürk'ün evini ziyaret etti. Ziyareti sırasında Yunan gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, "Umuyorum ki bu ev, Türkiye ile Yunanistan arasındaki barışın sembolü olsun'' dedi.

Erdoğan, Ege'de askeri uçakların sivil uçakları taciz etmesini doğru bulmadıklarını belirterek, Türk askeri uçaklarının silahsız uçtuğunu ve bu çerçevede Yunanistan'ın iddialarını kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in, "Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekir'' şeklindeki açıklamalarını eksik gördüğünü ve ilkeli bulmadığını söyleyen Başbakan erdoğan, Kıbrıs Rum kesiminin üyeliği hakkında "nasıl oluyor da sorunlu bir ülke AB'ye kabul edilebiliyor?'' dedi.

Ordu siyasi boşluğu doldurdu

Yunan bir gazetecinin Atatürk Evi'ni ziyaret etmesinin Türk ordusuna bir mesaj olup olmadığını sorması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle şunu bilmek gerekir. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusunun başkomutanıydı ve Cumhuriyet'in kuruluşu Türkiye'nin modernleşme sürecinin miladıdır. Çok partili siyasi hayata geçtikten sonra, ordu demokratik yaşam için elinden gelen çabayı gösterdi. Ama siyaset boşluk kabul etmez. Eğer siyasette boşluk yaratırsanız birileri doldurur. Zaman zaman da bu boşluğu ordu doldurdu. Şu anda Türkiye ciddi bir demokratik bir süreç yaşıyor. Herhangi bir sıkıntı yok.''

Gül: Müzakere tarihi daha erkene alınabilir

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Selanik Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye ile müzakerelerin daha erkene alınabileceğini ifade etti" dedi. Gül, Ürdün'ün başkenti Amman yakınındaki Ölüdeniz'de başlayan Dünya Ekonomik Forumu olağanüstü yıllık toplantısı için geldiği konferans merkezinde, açıklama yaptı. Selanik Zirvesi'nin iyi geçtiğini anlatan Gül, AB ile müzakerelerin 2004'ün sonunda başlayacağını ümit ettiklerini ve hükümetin çalışmalarına bu yönde devam edeceğini kaydetti.

 
Fotoğrafın yarısı
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Ateş, ticari sır engeli nedeniyle yolsuzlukların ancak yüzde 50 sine ulaşılabildiğini belirterek, "Her şeye rağmen çok önemli belgelere ulaşıldı" dedi.
'Bilgi yasağı' yasası
Türk vatandaşlarının yanısıra Türkiye'de ikamet eden kişi ve kurumlara da istedikleri bilgiye ulaşma hakkı tanıyan tasarı, birçok istisnayı da beraberinde getirdiği için 'bilgi vermeme yasası'na dönüşüyor.
Batı Balkan ülkelerine üyelik mesajı
AB Dönem Başkanı Yunanistan Başbakanı Simitis, "Balkan ülkelerinin AB'ye katılımı gerekli" dedi.
Erbakan: 'Uyum yasaları yetersiz'
Bayar: İktidarın tek alternatifiyiz
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar, DYP'nin yeniden yapılanığını belirterek, "İktidarın tek alternatifi biziz" dedi.
Kısa Haberler
Ağar telefonla umut dağıttı
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin Kayseri Teşkilatı'nın düzenlediği 7. Olağan Genel Kurul toplantısına telefonla katılarak, "Yeni seçimle birlikte iktidara bağlanan umutların umutsuzluğa dönüştüğü bir dönemde yaşıyoruz"dedi. Ağar, Taşçıoğlu Kur'an kursu binasının çökmesi sonucu ölenöğrencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi. DYP lideri Ağar konuşmasında "Türkiye'nin içinde bulunduğu durum, DYP'ye çok ihtiyaç duyulduğunu açıkça göstermektedir" dedi.
Edirne DSP İl Örgütü istifa etti
Edirne DSP İl Örgütü istifa etti. DSP Merkez İlçe Başkanı Cemil Onur, aralarında ilçe sekreteri, saymanı ve üyelerin yer aldığı 7 kişinin imzasıyla yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir sürdürdükleri görevlerinden yönetim olarak istifa ettiklerini bildirdi. Eylemin parti politikalarına, Genel Merkez'e ve özellikle "Ecevitlere" karşı kesinlikle yapılmadığını ifade eden Onur, "Edirne, DSP'nin kalesiydi. Bu kaleyi yeniden fethetmek için demokratik solcuların biraraya gelerek çalışmaları gerektiğine inanıyoruz" dedi.
22 Haziran 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED