T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Halk savaş istemiyor

Hükümetin asker gönderme ve yabancı asker bulundurma tezkeresi Meclis'te görüşülürken, Sıhhiye Meydanı'nı dolduran onbinlerce kişi 'Savaşa hayır' dedi.

Bazı sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Ankara Sıhhiye'de "Irak'ta savaş hayır" mitingi düzenlendi. Mitinge katılan yaklaşık 40 bin kişi, Meclis'te tezkere oturumu yapılırken meydanlarda 'Savaşa hayır' dedi. Mitinge katılmak için Ankara dışındaki illerden 400 otobüsle gelen katılımcılar, sabahın erken saatlerinden itibaren Hipodrom'da toplandılar. Burada Ankara'dan mitinge katılacaklarla biraraya gelen gruplar saat 10.30'da Talatpaşa Bulvarı'nı izleyerek Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçtiler. Kortejin en önünde "Halk bu savaşı durduracak" pankartı taşınırken, katılımcılar "Savaşa evet vatana ihanettir", "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa hayır" gibi sloganlar attılar.

CHP milletvekilleri de oradaydı

Kortejin önünde mitingi düzenleyen kuruluşların yöneticileri, bazı CHP milletvekilleri ve sanatçı Edip Akbayram yürüdü. Öndeki grubun arkasında, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TMMOB, TTB, ÖDP, TKP, TDP, EMEP, DEHAP, çeşitli dernekler, öğrenciler ve meslek kuruluşu üyeleri yer aldı. Bir grup CHP milletvekili de destek vermek için alana geldi. Eylem sırasında öğrenci gruplarının yaptıkları renkli gösteriler ilgiyle izlendi. Halaylar, alkışlar, zılgıtlar ve sloganlarla eylemciler ABD ve savaşı protesto ettiler. Eylemciler arasındaki bir grubun "Barışın güneşi İmralı'dan doğacak" şeklinde slogan atması dikkat çekti. Öte yandan, Sıhhiye Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlemlendi.

Çelebi: "Bu savaşı durduralım"

Mitingde, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren birer konuşma yaptılar. Ankara'da savaşa karşı yürüyüş düzenleyen "Savaş Karşıtı Platformu"u temsilen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile beraberindeki heyet, TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş'i ziyaret etti. 1 milyonu aşkın imza topladıklarını ve bu imzaları temsilen bir grup imzayı Meclis'e getirdiklerini belirten Çelebi, "Bu tezkereye evet diyenlere halk dersini verecek" dedi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek platform üyelerine randevu vermedi.

'SAVAŞA HİÇ GEREK YOK'

Mitinge destek veren sanatçılar kürsüye çıkarak alandakilerle birlikte "Biz Bu Savaşı Durdurabiliriz" dediler. Mor ve Ötesi Grubu ile Bulutsuzluk Özlemi Grubu'nun solisti Nejat Yavaşoğulları "Savaşa Hiç Gerek Yok" şarkısını söylediler. Mitinge, ressam Bedri Baykam, HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, SDP Genel Başkanı Akın Birdal, sanatçı Melike Demirağ, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Miting, Ferhat Tunç ve Edip Akbayram çeşitli şarkılarını seslendirmesiyle sona erdi. Sıhhiye Meydanı'nda yapılan miting sona ermesine rağmen TBMM ve Başbakanlık çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri kaldırılmadı. Öte yandan dün AK Parti Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan 9 kişi, tutuklanarak cezaevine kondu.

Savaşa hayır çığlığı attı cep telefonu kazandı

'Çılgın Boğa' içecek firması tarafından Antalya'da düzenlenen Fabex Fuarı'nda 'Çığlık atma yarışması' düzenlendi. "Savaşa hayır" şeklinde bağıran yarışmacılar, hediye olarak belirlenen cep telefonunu alabilmek için güçleri yettiğince bağırmaya çalıştı. En yüksek ve uzun süreli çığlığı atan Muharrem İlgin, cep telefonunu kazandı. Bu arada firma tarafından Irak'a giden canlı kalkanlara gönderileceği açıklanan 6 kasa 'Çılgın Boğa' enerji içeceği ise kargonun gelmemesi üzerine gönderilemedi.

  • HAMDİ ATEŞ/ANKARA

  •  
    Yolsuzluklara derin inceleme
    AK Parti hükümeti, 57. hükümet döneminde hayata geçirilemeyen yolsuzluklarla daha etkin mücadele için bir çalışma grubu oluşturdu.
    Eğitimle ısıtacaklar
    Yılda yaklaşık 7 bin öğrenciye eğitim verecek olan "Ateş Böceği Gezici Öğrenim Birimleri" yola çıktı.
    Mızrabın efendisi
    Itri, Dede Efendi gibi değerlerin bulunduğu bir neslin son halkalarından olan bestekar, udi, musıkîşinas Rüştü Eriç, Zeki Müren'in de hocası.
    Alemdaroğlu'na 'bilimsel' direnç
    MEB: Hukuksuzluk giderildi
    Iraklı Türkmenler İstanbul Türkçesi'ne âşık
    Dilbilimci Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Kuzey Irak'ın Musul, Kerkük, Erbil, Süleymaniye, Tell Afer gibi şehirlerinde yaşayan 3 milyonu aşkın Türkmen'in, İstanbul Türkçesi ile konuşup yazmak için yıllardır büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Prof. Dr. Zülfikar, "1990'dan sonra Osmanlılar'ın bölgeden çekilmesi ve bir kültür merkezi olan İstanbul ile olan ilişkilerin kesilmesiyle kendi başlarına kalan Irak Türkleri, Türkçe konuşmak, yazmak ve bu dilleyayın yapmak, gazete çıkarmak faaliyetlerini, daha önceki alışkanlıkları ve tutumları çerçevesinde kesintisiz şekilde sürdürmüşlerdir" dedi. Prof. Dr. Zülfikar, Irak'ta Türk deyince akla Fuzuli, Nesimi, Bağdadi ve Haşim'e kadar perçok şair gelir. Bu bölgede kendi çabalarıyla varlıklarını, dillerini ve kültürlerini bugüne kadar koruyabilen Türkler'in kültürel hakları ilk defa 1970 yılında tanınmış ve Irak Devrim Komitesi Konseyi tarafından kendilerine ana dillerinde eğitim ve öğretim yapmak üzere okul açma izni verilmiştir" dedi.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 2 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED