T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Yabancı sermayeyi yatırıma çağırdık

Davos'da Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, istihdamın yabancı sermaye ile sağlanacağını söyledi.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına Başbakan Abdullah Gül ile birlikte katılan Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarını en kısa zamanda ödeyerek ilişkilerini en alt düzeye indirmek istediklerini söyledi.

Yabancı sermaye konusunda ciddi hazırlıklarının söyleyen Babacan, bürokrasiyi azaltarak, vergi ile ilgili düzenlemeleri hızla gerçekleştirerek sermaye girişini hızlandıracaklarını söyledi.

Türkiye'de yabancı sermaye ilgi düzenlemelerde ciddi bir karışıklık olduğunu, yabancılara gerekli düzenlemelerin yapılması nedeniyle yalnızca Doğu Avrupa ülkeleri değil İran ve Suriye'nin bile Türkiye'ye rakip hale geldiğini ifade etti.

Kurtuluş yatırımda

İstihdam artışının Türkiye daha fazla yabancı sermaye çekerek sağlanacağını hatırlatan Babacan, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kurulu'nu daha etkin hale getireceklerini bildirdi. Babacan, Türkiye'nin kurtuluşunun daha çok doğrudan yatırım ve istihdamda olduğunu kaydetti.

Davos'ta dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşerek, Türkiye'ye yatırıma davet edeceklerini söyleyen Babacan, ekonomik modellerinin en önemli ayaklarından birinin yabancı sermaye olduğunu, bu nedenle yoğun bir çaba harcayarak yalnızca yabancı sermaye değil, yurtdışındaki Türk sermayesini de ülkeye çekeceklerini ifade etti.

Euro için 4 yıl var

Ali Babacan, euroya ne zaman geçileceğine ilişkin bir soruya, asıl önemli olan konunun hangi zamanda euroya geçmek olduğunu söyledi. Babacan, "Euroya geçmek şu an için erken görünüyor. Teknik şartlar için en az 3-4 yıl var" dedi. Babacan, hükümetin AB'ye bakışının tam üye olma ve euronun kullanıldığı bir ülke haline gelmek şeklinde olduğunu ifade etti.

Hesabımızı yaptık

Bakan Babacan, Irak'ta yaşanacak gelişmeler için en kötü senaryoya kadar ihtimalleri değerlendirdiklerini ve Türkiye'nin yakaladığı iyileşme sürecinin zedelenmemesi çerçevesinde hesaplar yaptıklarını vurguladı. IMF ile görüşmelerin 10 gün içinde başlayacağını belirten Babacan, faiz dışı fazlanın 2002 yılında, hedefin gerisine düşerek, yüzde 4,5 ile 5 arasında kaldığını açıkladı.


 
Gurbetçi yatırımları için kolaylık geliyor
AK Parti hükümeti, yurtdışında bulunan Türk işçilerin, Türkiye'de yaptığı yatırımları da yabancı sermaye statüsüne alıyor. Yabancıya tanınan haklardan gurbetçi de yararlanacak.
Benzinde otomatik vurgun
Akaryakıt ürünlerini zengin olan ülkelerden pahalıya satın alıyoruz. Türkiye'de halen bir litre benzin 1 dolar 7 sente satılıyor. Seçimden bugüne benzin türlerine 8 kez zam yapıldı.
Sivil havacılıkta terör sigortası kalkıyor
11 Eylül sonrası uygulanmaya başlanan uçaklara devlet sigortası uygulaması 31 Ocak'ta kaldırılacak.
Her 15 kişiye bir otomobil
Ekim sonu itibariyle 7 milyon 439 bin 791 adede ulaştı. Türkiye'de yaklaşık her 15 kişiye bir otomobil, her 9 kişiye de bir motorlu taşıt düşüyor.
Sosyal Güvenlik Reformu 2004'te
Hükümetin, Acil Eylem Planı kapsamında, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Bütün vatandaşların sağlık güvencesi altına alınmasını hedefleyen çalışmalarda, sağlıklı kayıt olmaması nedeniyle tahmini veriler kullanıldı. Yeni sistem, devletin sağlık harcamalarındaki payını düşürmesine karşın miktarını artırıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Gür'ün koordinatörlüğünde hazırlanan rapor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na sunuldu. Raporda, yeni sistemin hayata geçirilmesi için belirlenen takvime göre, 2003 yılının ilk 4 ayında araştırma, fizibilite ve geliştirme çalışmaları, sonraki 4 ayında mevzuat çalışması, son 4 ayda ise yasal düzenleme yapılacak. Böylece yeni sistem 1 Ocak 2004'te hayata geçirilecek.
  • HAMDİ ATEŞ

  • 26 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED