T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Aydınlar savaş istemiyor

Savaş karşıtı sesler giderek yükselirken, aydınlar dün İstanbul Lütfi Kırdar Sergi Sarayı'nda biraraya geldi. "Barış İçin 100'ler Meclisi" adlı toplantıda tek ses hakimdi: Savaş istemiyoruz.

Irak'a olası bir operasyona karşı Barış Girişimcileri'nin öncülüğünde biraraya gelen 20 meslek grubunu temsilen 100'er kişinin oluşturduğu "Barış İçin 100'ler Meclisi", Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda toplandı. İkibinin üzerinde kişinin katıldığı toplantıda 11 Eylül saldırılarında bir yakınını yitirdiğini dile getiren ABD'li Ryan Amindson da, Irak'taki olası savaşı ABD'li silah tacirlerinin savaşı olarak nitelendirerek, "Amerikan halkına yardım etmek için barış için mücadele edelim" dedi.

'Savaş ve barbarlık dursun'

Toplantıda, üç dinin temsilcileri de bulundu. Müslümanlar adına söz alan Ali Rıza Demircan, bütün peygamberin, insanlığın mutluluğu için yapılacak çalışmaları ibadet olarak nitelidiğini belirterek "Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir. İnsanlık için barış için çalışmak ilahi bir görevdir. Petrol gibi çakırlar için yapılacak savaş insanlığa işlenecek en büyük cinayettir" dedi.

"Barış İçin 100'ler Meclisi"ni oluşturan meslek gruplarının temsilcileri bildirilerini okudu. Akademisyenler adına konuşan Prof. Dr. Ülkü Azrak, "Bugün savaşa karşı çıkmazsak, yarın toplum önünde mesleğimizin değerlerini inançla savunamaz, öğrencilerimizin yüzüne bakamayız" dedi. Sanatçılar adına konuşan Edip Akbayram da, "Biz, sanatçılar olarak, dünya tarihine bir kara leke sürecek olan yeni savaşın, insanlığın ortak bilinci ve kalbi ile durdurulmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Gazetemiz yazarlarından Ali Bayramoğlu'nun da bulunduğu toplantıda, yazarlar adına söz alan Adalet Ağaoğlu ise, "Bilsinler ki, bu önceden bildirilmiş cinayeti işledikleri an, onları sonsuza kadar lanetleyeceğiz, yazarların laneti sonsuzdur" dedi.

Sinemacılar yürüdü

Öte yandan Yeşilçam'ın ünlü isimleri Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde "Yüzler Bildirgesi" çerçevesinde savaş karşıtı gösteri yaptı. Ulusal Sinema Platformu'na üye olan ve aralarında Tamer Yiğit, Ekrem Bora, Berhan Şimşek, Ediz Hun, Süleyman Turan, Mehmet Ali Alabora gibi isimlerin de yer aldığı yaklaşık 70-80 kişilik grup Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

"Gerçek sanatçı barış ister"

Grup adına bir açıklama yapan oyuncu Rutkay Aziz, "Dünyamızın gerçek sanatçıları, ülkelerinin ve dünyanın yaratıcı tanıkları olarak, hep barışın yanında olmuşlardır. Bizler ağıtı değil, barışta düğünleri yaşamak istiyoruz" dedi. Öte yandan, rahatsız olan oyuncu Lale Mansur da toplantıya tekerlekli sandalye ile katıldı.

Savaşa karşı barış zinciri

Ankara Savaş Karşıtı Platformu üyeleri, "barış zinciri" oluşturarak, Kızılay'da savaş karşıtı gösteri yaptı. Yüksel Caddesi'nde öğle saatlerinde toplanan grup adına İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Ender Çulha açıklama yaparak, ABD'nin Irak'a müdahalesine karşı olduklarını, savaş istemediklerini belirtti.

Karaman: Savaşa hayır demeliyiz

Gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Müslüman bir insanın bir başka Müslümana yapılan haksızlığa karşı sessiz kalamayacağını söyledi. Karaman "Hiçbir meşruiyeti olmayan böyle bir saldırıyı durduramasanız bile 'hayır' diyerek vebalden kurtulmalısınız" dedi. Kadırga Kültür Merkezi'nde "Savaşa Hayır Platformu" tarafından düzenlenen panele katılarak bir konuşma yapan Karaman, dünyadaki halkların Osmanlı gibi sahipleri olmadığı için savaşlar yaşandığını kaydetti. Toplantıya, Mustafa İslamoğlu, Ali Bulaç, Mustafa Karahasanoğlu, Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak, Yıldız Ramazanoğlu ile Özgür Der Başkanı Hülya Şekerci, İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.

  • RECEP YETER İSTANBUL

  •  
    Bir uygarlığın çökertilişi
    Aztek başkenti Tenochtitlan'da (günümüzün Mexico City'si) ülkeye ilişkin bütün yıllık planlamalar bir güneş yılını tamı tamına 365 güne bölen ünlü "güneş takvimi" ile yapılmaktaydı.
    Zirve'deki Iraklı gazeteci
    İSTANBUL'da yapılan Barış Zirvesi'ni 170 yabancı gazeteci izledi. İçlerinden sadece biri Iraklı idi ve o da bayandı.
    Hortuma çifte denetim
    TBMM KİT Komisyonu, 57. hükümet döneminde görüşülerek ibra edilen Halkbank ve Atatürk Orman Çiftliği'nin 1997 yılı hesaplarını tekrar görüşme kararı aldı.
    İlkokul mezunu özürlülere fırsat
    Antikanın ağaları
    Antikacı Fatma San, bazı kişilerin bin dolar değerinde olan bir eşyayı müzayedelerde 10 bin dolara aldıklarını belirterek, "Maksat, hava atmak" diyor.
    Afganlı mülteciler için çarpan yürek Mahbube
    Eski bir Afgan mülteci olan Mahbube Rawi, kendini dul kadın ve çocuklara adadı...
    Ertepınar: YÖK'ü YÖK de tartışmalı
    YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, Yüksek Öğretim sistemiyle ilgili tartışmaya YÖK'ün de dahil edilmesi gerektiğini savundu. Ertepınar, Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu'nun açtığı tartışma platformuna ise "Metodolojik" yanlış bulduğu için katılmayacağını açıkladı. Bakanlığın internet adresine gönderilen e-maillerin bir kısmını incelediğini belirten Ertepınar, YÖK aleyhine yürütülen yoğun propagandanın herkesi etkilediğini öne sürdü. Ertepınar, "Sokakta konu hakkında hiçbir şey bilmeyen bir kişiye bile 'YÖK'e ne olsun" diye sorarsanız, 'kalksın' der. 'Yanlışlarını anlat' deseniz kaçından doğru cevap alabilirsiniz bilmiyorum. Bilinçsiz bir karşı çıkışı var" dedi.
  • ASLIHAN A. KARATAŞ

  • 26 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED