AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
100 bine yükselebilir

Asya'yı vuran deprem ve tsunami nedeniyle ölü sayısının 100 bine yükselmesinden kaygı duyuluyor. Endonezya ve Sri Lanka'da ölenlerin toplamı 60 bini geçti. BM, ölenlerin yarıya yakınının çocuk olduğunu duyurdu.

Güney Asya'da deprem ve tsunami nedeniyle ölenlerin sayısı 60 bini aştı; bu sayının 100 bini bulmasından kaygı duyuluyor. Endonezyalı yetkililer, ölü sayısının kendi ülkelerinde 28 bini, Sri Lankalı yetkililer de 25 bini bulabileceğini açıkladı. Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, afet bölgesinde yaptığı incelemelerden sonra, "Tam ölü sayısını henüz bilemiyoruz, ancak 25 bin ile 28 bin arasında olduğunu düşünüyorum'' dedi. Endonezya'nın Açe eyaletinde ölü sayısının 7 bini aştığı bildirildi. Açe eyalet yönetiminden Budi Adiputro'nun gazetecilere verdiği listeye göre, ölü sayısı 7 bin 072'ye yükseldi.

Sri Lanka'da da ölü sayısının 25 bini aşmasından korkuluyor. Yardım çalışmalarını koordine eden Sri Lankalı Sosyal Refah Bakanı Sumedha Jayasena, kurtarma çalışmalarını yürütenlerden kendilerine gelen bilgilere göre ölü sayısının 25 bin olmasından korkulduğunu, şu ana kadar 18 bin 706 kişinin cesedinin bulunduğunu bildirdi. Öte yandan, Sri Lanka'da 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığı, bunun toplam nüfusun yüzde 7,5'ine denk geldiği belirtiliyor.

BM: Ölenlerin üçte biri çocuk

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Güney Asya'daki deprem ve sonrasındaki tsunami faciasında ölenlerin üçte birini çocukların oluşturduğunu belirttiler. BM yetkilileri, bu oranın yarıya çıkmasından endişe edildiğini kaydettiler. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü Alfred Ironside, felakete uğrayan bölgelerdeki toplumların, ölen çocuklarla öksüz ve yetim kalan çocukların acısını çekeceklerini belirterek, "En büyük endişemiz tsunamiyi yaşayan ve şimdi hayatta olan çocuklar. Bunlar hastalıklara, gıda ve temiz su eksikliğine karşı en zayıf grup'' dedi. Asya nüfusunun yarısını oluşturan çocukların büyük bölümünün, balıkçılık ve kıyı bölgelerdeki bağlantılı sektörlerde yoksul ailelerine yardım ettiklerini belirten BM yetkilileri, bu nedenle çocukların büyük bölümünün dev dalgaların kurbanı olmuş olabileceklerini kaydediyorlar.

20 günlük bebeğin mucize kurtuluşu

Felaket bölgelerinden zaman zaman iyi haberler de geliyor. Malezya basınında yer alan haberlerde, tsunami ülkenin Penang adasını vurduğu sırada yatağında uyumakta olan 20 günlük bebek, döşeğinin su yüzeyinde kalması sayesinde kurtuldu. Gazetelerin bildirdiğine göre, S. Tulasi isimli bebek arka odada uyurken, babası A. Suppiah da plajda yiyecek satarken, tsunami, Batu Ferringhi plajını vurdu. 55 yaşındaki baba suyun kendisini metrelerce yükseltmesine karşın direklerden birisine tutunabilirken, o sırada karısı da bebeğin uyuduğu odaya gitmeyi başararak, 1.5 metre yükseklikteki suda yüzen döşek üzerindeki bebeğini kurtardı.

Sri Lanka'da ulusal yas

Güney Asya'yı pazar günü vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından, afetten zarar gören Sri Lanka'da cuma gününün ulusal yas günü ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanı Chandrika Kumaratunga'nın, deprem ve tsunami yüzünden hayatını kaybedenler için düzenlenecek törenlerin de cuma günü yapılmasını istediği belirtildi. Bu arada, Endonezya'nın Açe eyaletindeki bağımsızlı yanlısı Özgür Açe Hareketi (GAM) adlı grup, deprem ve tsunami ile on binlerce kişinin ölmesi nedeniyle tek taraflı ateşkes ilan etti.

Tsunami trendeki 1500 kişiyi yuttu

Depremin ardından oluşan tsunaminin en çok etkilediği ülkelerden Sri Lanka'da yetkililer, sular altında kalan bir yolcu trenindeki 1500 yolcunun hayatını kaybettiğinin sanıldığını belirttiler. Kurtarma ekipleri, başkent Kolombo ile 110 km güneydeki Galle kenti arasında sefer yapmaktayken dev dalganın vurduğu trenden şimdiye dek 100 kadar cesedi çıkardılar. Bu arada, Hindistan'ın Andaman ve Nicobar takımadalarındaki bir adanın 1500 sakininden 1000'inin tsunami faciasında öldüğü bildirildi. Sahil muhafaza yetkilileri, 1500 nüfuslu Chowra adasında felaketten sonra geriye sadece 500 kişinin kaldığını belirttiler. Öte yandan, kung fu filmlerinin ünlü yıldızı Jet Li, Maldivler'de tatil yaparken, deniz baskınına uğrayan otelinde ölümden son anda kurtuldu.



29 Aralık 2004
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED