AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Ek Tazminatı Kesilen Teknisyenler Ne Yapabilir?

Teknisyen kadrosunda görev yapıyorum. Teknik hizmetlerle ilgili bir üst öğrenimi bitirdiğim için mühendisliğin zam ve tazminatından yararlanıyorum. 15.04.2004 tarihinden önce arazide çalışan mühendislere ödenen ek tazminattan yararlanırken şimdi mühendislere değil teknisyenlere ödenen ek tazminattan yararlanıyorum. Bu durum hukuka uygun mudur?

Memurların zam ve tazminatları, daha önce 98/10548 sayılı Kararname ile belirleniyorken 2004 yılında yayımlanan yeni kararname ile artık 2004/6996 sayılı Kararname ile belirlenmektedir. Yeni kararname ve eski kararname arasında da soruyu soran ziyaretçimiz açısından önemli bir değişikliğe gidilmiştir.

Yeni kararnamenin eki kararda; "6- Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; 3 aylık çalışma sürelerinin en az dörtte birini; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden ve yol gibi açık çalışma mahallerinde geçirmesini gerektirecek şekilde çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrolörlük hizmetleri dahil), aşağıda gösterilen oranlarda, ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir." denilmiş ve bu ödemenin 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara 15 puan olarak, 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara 10 puan olarak, 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ise 6 puan olarak ödeneceği belirtilmiştir. Ancak kararda tazminatın ödenmesinde kadronun esas alınacağı belirtilmiştir.

Eski ve yeni kararnameler arasında bir kıyaslama yapıldığında eski kararnamede kadroya atanma şartı yok iken yeni kararnamede kadroya atanma şartının getirildiği görülmektedir. Bu durum ise kadro şartı arandığı için bu ödemeden daha önce yararlanan bir çok personelin yararlanamamasına neden olmuştur.

Örneğin daha önce teknisyen kadrosunda olan ve aynı zamanda mühendis unvanını ihraz (kazanan) edip de bu kadroya atanmamış olanlar, bu haktan yararlanabiliyorken, son düzenleme ile kadro şartı getirildiği için bu durumda olanlar bulunulan kadronun karşısında bulunan orandan yararlanacaktır.

Burada şu soruları sormak gerekmektedir. Daha önceki düzenleme kanuna aykırı olduğu için mi kaldırıldı? Yoksa başka bir nedeni mi vardır? Biz önceki düzenlemede kadro şartı aranmamasının 657 sayılı Kanuna aykırı olmadığını düşünüyoruz. Çünkü Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak özel hizmet tazminatı ödenmektedir. Yukarıda yer verilen ödemenin de özel hizmet tazminatı olduğu düşünüldüğünde önceki düzenlemenin kadro şartına bağlı olmaksızın ödenmesinde 657 sayılı Kanuna aykırı bir durumun olmadığı görülecektir. Bu durumda Maliye Bakanlığının bu düzenlemeyi neden Bakanlar Kuruluna gönderdiğini anlamak mümkün değildir. Bu ödemede kadro şartı getirilmesinin kendi mantığı içerisinde tutarsız olduğunu ve dava açılması halinde iptal edileceğini düşünüyoruz.


Hizmetlinin KPSS İle Memur Kadrosuna Atanması
Mümkün müdür?

Hizmetli olarak çalışıyorum. KPSS'ye girdim. Çalıştığım kurumun Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki bir kadroya KPSS ile atanırsam görevde yükselme yönetmeliğine tabi olmadan bu kadroya atanabilir miyim?

KPSS sonuçlarına göre Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki bir kadroya yerleştirmenizin yapılması halinde görevde yükselme sınavı şartı aranmaksızın atanmanız mümkündür. Diğer bir anlatımla, böyle bir yerleştirilme olması halinde, kurumunuz, görevde yükselmeyi gerekçe göstererek atama yapmaktan kaçınamaz. Bir çok memur görevde yükselme engeli nedeniyle KPSS sınavına girerek yerleştirilmeyi tercih etmektedir. KPSS sonucuna göre yerleştirilmeniz halinde (başka kurumlara) kurumunuzun muvafakat vermesi gerekmektedir.


Askerlik Borçlanma Talebi Geri Alınabilir mi?

Çalışırken, 20 aylık askerlik süremi borçlanmak istedim. 3.9 milyar gibi bir rakam çıkınca vazgeçtim. Tebliğ tarihinden itibaren iptal dilekçesi yazdım. Ancak, bu dilekçe Sandığa ulaşmamış, bu nedenle kabul görmemiş. Bir şey yapılabilir mi?

5434 sayılı Kanunun ek 27'nci maddesinde; "İştirakçi veya ölümü halinde dul ve yetimlerinin biri tarafından yapılan borçlanma isteği üzerine Sandıkça dilekçiye borç miktarı bildirilir. Bu duyurudan itibaren ilgili, 30 gün içinde Sandığa yazı ile müracaat etmek şartiyle, bir defaya mahsus olmak üzere borçlanma isteğini geri alabilir. 30 gün içinde istek geri alınmadığı takdirde borçlanma isteğinden dönülemez." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde 30 gün içinde sandığa yazı ile müracaat etmemişseniz borçlanma kesinleşmiştir ve bunu ödemek zorundasınız.


Memur, Limited Şirkete Ortak Olabilir mi?

Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışmaktayım. Bir sağlık şirketine ortak olabilir miyim?

Memurların ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma durumu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28'inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye ve artık yerleşik hale gelmiş Danıştay kararlarına göre, yönetiminde ve denetiminde görev almamak kaydıyla Limited Şirkete ve Anonim Şirkete Ortak olabilirsiniz.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

2 Ekim 2004
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED