AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Doğal ekmeğe ilk adım

"Organik Tarım Projesi"ne Erzurum'da start veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl içinde 75 bin çiftçiyle çalışacak. Başkan Topbaş, projenin, kırsal kesimin kalkınmasına katkı sağlayacağını söyledi.

  • ZEKERİYA GÜLÜN/ERZURUM
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütün Türkiye'yi kapsayacak "Sözleşmeli Organik Tarım Projesi"; Erzurum Cemal Gürsel Stadı'nda düzenlenen "Organik Tarım Şenliği" ile başladı. Şölene Tarım Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başkan Vekili İdris Güllüce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bölge milletvekilleri, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Ömer Bilgiseven ve çiftçiler katıldı. Şölende, eğitimlerini tamamlayan çiftçilere organik tarım sertifikası dağıtıldı.

    Bakan Eker'den Büyükşehir'e övgü

    Törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de bugüne kadar üretilen bütün organik ürünlerin ihraç edildiğini belirterek, "Şimdi AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi, organik ürünleri İstanbullulara sunuyor. Bu önemli hizmetten dolayı Başkan Topbaş'ı kutluyorum" dedi. Organik tarımın ilk defa kendi hükümet programlarında yer aldığına da dikkat çeken Eker, Erzurum'da atıl duran et kombine tesisini açacaklarını, burada üretilen hayvansal ve organik ürünlerini işleyerek satacaklarını da kaydetti.

    "Bütün Türkiye'ye yayacağız"

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Organik Tarım Projesi''nin bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Büyükşehir olarak, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin yerel kalkınmasında da katkımız olmasını arzu ettik. İşte bunun için güçlü adımlarla koşuyoruz. Organik Tarım Projesi, bir Türkiye projesidir. Bu bir çevre projesidir. Elimizi uzattığımızda ayağa kalkacak çiftçimize ve köyümüze ellerimizi uzatıyoruz" dedi. Türkiye'nin modern tarıma geçmemiş olmasının organik tarım için bir şans olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, amaçlarını "Hem İstanbullular'ın güvenli, besleyici gıdaya ulaşması, hem İstanbul'a göçü önlemek, hem de Anadolu'yu organik tarımla kalkındırmak" olarak kaydetti.

    Projenin Türkiye'nin dört bir yanına yayılacağını anlatan Başkan Topbaş, organik tarım ile elde edilen ürünlerin ücretinin çiftçiye peşin ödeneceği müjdesini verdi ve bu yılki organik buğday ile çavdarın kilosunun 550 bin liradan satın alınacağını açıkladı. Şölende konuşan Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilcalı ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, projenin bölgenin kalkınmasındaki önemine değinerek Başkan Topbaş'a teşekkür etti.

    Projeyle büyükşehirlere göç engellenecek

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'nin başlattığı 'Organik Tarım Projesi'yle, Anadolu'nun kalkınmasına ivme kazandırılması, İstanbul'a göçün önlenmesi, İstanbul'dan geri dönüşün teşvik edilmesi, aynı zamanda Anadolu'nun sosyal dönüşümüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Üretici Birlikleri vasıtasıyla güçlü bir sivil toplum katılımının sağlanması projenin önemli dayanaklarından birini oluşturuyor. Üniversiteler de projenin ayrılmaz bir parçası. Akademik koordinatörlük görevini İstanbul Teknik Üniversitesi üstlenirken, uygulama bölgelerine göre Anadolu'daki üniversitelerle teknik ve bilimsel alanda işbirliğine gidilecek. İlk etapta Doğu Anadolu'nun 11 ilinde başlanan proje, 5 yıl içinde etaplar halinde bütün Türkiye geneline yayılacak. 75 bin çiftçi ile üretim sözleşmesi imzalanması hedeflenen proje, yarım milyonluk tarımsal nüfusun desteklenmesi anlamına geliyor.

    Görüntüyü kirleten panolar kaldırılıyor

    İstanbul'da görüntü kirliliğine neden olan reklam panoları kaldırılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Zabıta Müdürlüğü'nün, Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce tespit edilen ve kent estetiğini bozan reklam unsurlarına yönelik çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi. Açıklamada, özellikle Topkapı ile Avcılar arasında kalan E-5 Karayolu üzerinde görüntü kirliliğine sebep olan 385 reklam panosu, 235 raket pano, 106 totem, 10 megaboard, 30 kuleboard ve 472 bilboardun kaldırıldığı kaydedildi.



  • 6 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED