AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'ABD özel kuvvetleri PKK ile savaşmalı'

CENTCOM Irak planlama eski sorumlusu Emekli Amiral Sigler, "Türkiye ile işbirliği yapalım. ABD özel kuvvetleri, El Kaide yerine PKK'nın çaresine bakmaya gönderilmeli" dedi.

Washington'daki Ulusal Güvenlik İlişkileri Musevi Enstitüsü (JINSA) tarafından düzenlenen PKK terörü konulu panelde, ABD'li önemli uzmanlar, ABD'nin PKK terörü konusunda bir an önce harekete geçmesinin kendi çıkarları açısından şart olduğunu belirtti.
"Yenilenen PKK tehdidi: Türkiye, Irak ve ABD'ye etkisi" konulu panel, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi çalışanlarından Alan Makovsky'nin yönetiminde, American Enterprise Institute (AEI) adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Michael Rubin ve Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Irak üzerine planlama ve politikasının eski sorumlusu Emekli Amiral John Sigler'in katılımıyla yapıldı.

Sigler: Türkiye ile işbirliği yapalım

Sigler, yaptığı konuşmada, PKK terörüne karşı ABD'nin "özel kuvvetler" kullanmasının gerektiğini ve bir tercih yapılma zorunluluğu varsa bu tercihin, Yemen'de El Kaide peşindeki özel kuvvetleri PKK'nın çaresine bakmaya gönderme yönünde kullanılabileceğini söyledi. Sigler, ABD için PKK terörüne karşı harekete geçmenin "kritik bir ulusal çıkar" meselesi olduğunu belirtti ve NATO müttefiki, laik, demokratik Türkiye'ye karşı bunun "yasal ve ahlaki sorumluluk" olduğunu kaydetti. PKK'nın Irak'ta istikrarı bozan bir faktör olduğunu belirten Sigler, "PKK'ya karşı Türkiye ile işbirliği yapalım ve harekete geçelim" dedi.

Rubin: Operasyon kışın olabilir

Michael Rubin de PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu vurguladı. Rubin, terör örgütü PKK'nın Iraklı Kürtleri temsil etmediğini ve çok küçük bir grup olduğunu, Irak'ta hemen herkesin PKK'ya karşı olduğunu söyledi. Irak'ta federal yapıyı desteklediğini belirten Rubin, "PKK, Irak'ta federalizme karşı çıkanların işine geliyor" dedi. Kerkük'te terör örgütü PKK'nın ofisinin açılmasının kötü sonuçları olabileceğini belirten Rubin, PKK tehdidi konusunun üzerine gitmede ABD'nin samimi olduğunu umduğunu ve yıllar değil aylar içinde bu konuyu çözmesinin yerinde olacağını söyledi.
ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmemesinin, küresel terörizmle mücadeleye de zarar verebileceği uyarısında bulunan Rubin, bir soru üzerine, terör örgütü PKK'ya karşı askeri operasyon için en uygun zamanın kış mevsimi olduğunu söyledi.

Kubad Talabani: PKK Irak için de bir problemdir

Panelde izleyiciler arasında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) Washington Temsilcisi Kubad Talabani de yer aldı. Terör örgütü PKK konusunda fikri sorulan Kubad Talabani, "PKK terörist bir örgüt ve bütün Irak için bir problem" dedi. Meselenin, bu problemle nasıl başa çıkılacağında olduğunu belirten Talabani, Washington'daki üçlü toplantısına, "Irak kürdistan bölgesel hükümetinden" unsurların da dahil edilmesine izin verilmesini umduğunu söyledi. Kubad Talabani, terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye sızmasına karşı önlem olarak ABD'nin, Türkiye sınırında güvenliği arttırma yoluna gidebileceği önerisinde bulundu.

  • WASHINGTON



  • 6 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED