AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
AMERİKA'YA MESAJ

Rusya ve Çin tarihte ilk kez ortak askeri tatbikat yapıyor. Bir hafta sürecek tatbikatta binlerce askerin yanısıra gemiler ve savaş uçakları da yer alacak. Tatbikat iki ülkenin ABD'nin artan gücünü dengeleme çalışması olarak yorumlanıyor.

Rusya ve Çin, tarihlerinde ilk kez bir ortak askeri tatbikata imza attı. Çin ve Rusya arasında düzenlenen ilk ortak askeri tatbikat Rusya'nın doğusundaki Vladivostok şehrinde başladı. ''Barış Görevi 2005'' adlı tatbikatın başladığı Çin Halk Kurtuluş Ordusu ve Rusya genelkurmay başkanları Liang Guanglie ve Yuri Baluyevski tarafından Rusya'nın Pasifik Filosu Üssü'nde açıklandı. Bir hafta sürecek tatbikatta binlerce askerin yanı sıra, gemiler ve savaş uçakları da yer alacak.

Tatbikatın iki tarafı arasında savunma ve güvenlik alanlarında karşılıklı güveni derinleştirmeyi, dostluğu artırmayı ve iki ülkenin silahlı güçleri arasında işbirliğini geliştirmeyi amaçladığı bildirildi. İki tarafın genelkurmay başkanları Liang Guanglie ve Yuri Baluyevski, tatbikatın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını ve üçüncü bir ülke için tehdit oluşturmadığını belirttiler. İki komutan, tatbikatın iki ülkenin askeri blok kurmak istedikleri anlamına gelmediğini de ifade ettiler.

Çin-Rusya işbirliği

Ancak bu tarihi olay, iki ülkenin ABD'nin gücünü dengelemek için işbirliğine hazır olduğunun bir göstergesi olarak da algılanıyor. Önümüzdeki günlerde 10 bin Rus ve Çin askeri, hayali bir ülkeyi, hayali teröristlerin istilasından kurtaracak. Rusya'nın doğu ucundan başlayacak tatbikat, Çin'in Şandong Yarımadası'nda son bulacak. Deniz piyadeleri sahillere çıkarma yapacak, paraşütçüler havadan indirme. Senaryoya göre iki ülke, terör ve iç savaşla boğuşan üçüncü bir ülkenin yardımına birlikte koşuyor.

Resmi açıklamaya göre, tatbikat herhangi bir ülkeyi hedef almıyor. Ancak şunu gösteriyor ki; soğuk savaş döneminin hasımları Rusya ve Çin, işbirliğine soyunuyor. Hedef, ABD'nin dünya politikasındaki baskınlığını dengelemek. Özellikle, Uzak Doğu ve Orta Asya'da.

Tatbikat Rusya'ya, Çin'e satmak istediği silahları da sergileme şansı veriyor. Bunların arasında, uzun menzilli, nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olan bombardıman uçakları da bulunuyor. Bu tür bir silaha kavuşmakla, Çin'in gücünü sınırları ötesine taşıması mümkün olacak. Özellikle de, Tayvan'a yönelik bir askeri harekat durumunda, Amerika'yı buna müdahale etmekten caydırmak konusunda. Dolayısıyla ortak tatbikatının en yakın izleneceği başkent Washington olacak.

  • PEKİN

  •  
    Çekilme siyasi
    oyun mu?

    Irak'taki gelişmelere odaklanan dünya bir yandan da İsrail'in 38 yıldır işgal altında tuttuğu Gazze'den çekilmesini izliyor. Ancak Filistinliler kadar uluslararası kamuoyu da Gazze'den çekilmenin Batı Şeria'da kalıcı bir işgale yol açmasından kaygılı.
    ABD konvoyuna saldırı: 4 ölü
    Irak'ta dün yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 4 Amerikan askeri öldü. Amerikan ordusu, saldırının Samara yakınında yapıldığını bildirdi. Irak'ın Ramadi kentinde de el Anbar valisi ve bazı din adamlarına, toplantı yaptıkları sırada ateş açıldı. . Vali ile birliğin başkanı Semir el Duleymi'nin saldırıdan yara almadan kurtulduğu, ancak Sünni Yardım Teşkilatı'nın Başkanı Zahir el Ubeydi ve yardımcısının yaralandığı kaydedildi.
    Öte yandan, Irak Anayasa Hazırlama Komisyonu üyelerinden Dr. Mahmut Osman, önceki akşam İran'da Arapça yayın yapan El-Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kürtlerin istekleri açık ve seçiktir. Kürtler anayasanın tamamlanmasının önünde engel teşkil eden konuların çözümü için çalışıyorlar. Bu istekler hemen hemen 1963'te savundukları isteklerle aynıdır" şeklinde konuştu.
    Bu arada, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük'ün kendilerine verilmesi gerektiğini belirterek federe bölge talep edeceklerini söyledi. Muratlı, 'Federetif yapı içinde Kürt ve Şii bölgerinin sınırları belli olacaksa, bizimki de belli olsun. Telafer'den Mendeli'ye kadar uzanan bölgenin 'Türkmeneli Federasyonu olarak yeni yapı içinde yer almasını istiyoruz' dedi.
    18 Ağustos 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED