AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Eski İş Kanunu yürürlükte iken feshedilen iş akdi hakkında
hangi kanun geçerli?

Ahmet KORKMAZ (Av.): Eski İş Kanunu yürürlükte iken feshedilen iş akdi

nedeni ile yeni İş Kanunu yürürlüğe girdikten sonra açılan "feshin geçersizliğinin tespiti, işe iade, manevi tazminat ve işsizlik sigortasının verilmesi gerektiğinin tespiti davasında" hangi kanun uygulanacaktır; yeni İş Kanunu mu, yoksa eski İş Kanunu mu?

Okuyucumuz, iş akdinin fesih tarihini yazmadığından olaya göre çözüm yapma şansımız yok. Ancak 15.03.2003 tarihinden itibaren 1475 sayılı İş Kanunu'na iş güvencesi hükümlerini ekleyen 4773 sayılı Kanunla getirilen maddeler uygulanmaya başlamıştır. Yeni İş Kanunu ise 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 15.03.2003 tarihi öncesinde ise iş güvencesi hükümleri geçersizdir.

Manevi tazminat ise Borçlar Kanunu hükümlerine göre dava konusu yapılabilir.

İşsizlik Sigortası, 4447 sayılı Kanunla kurulmuştur. 08.09.1999 tarihinde birçok hükmü itibariyle yürürlüğe girmiştir. İşsizlik Sigortası hükümlerine göre, işsizlik ödeneği hakedilen dönemde hangi İş Kanunu yürürlükte ise onun hükümleri göz önünde bulundurulacaktır.

Yüzde 40 özürlü raporumla SSK'dan ne zaman emekli olabilirim?

Süleyman YİĞİT (Erzurum): Merhabalar, ben, 1973 doğumluyum. Yedi yaşında felç hastalığına yakalandım, sağ ayağımdan % 50 sakat kaldım. Erzurum Numune ve Araştırma Hastanelerinden aldığım raporlar var. Ve Maliye Bakanlığı onaylı vergi indiriminden % 40 yararlanmam için yine Numune Hastanesinden aynı raporu aldım. Ben, Erzurum Ticaret Lisesi'nde okurken 01.11.1990 yılında Çaykur'da kursiyer öğrenci olarak çalıştım. Çalışmam esnasında 18465406 numaralı SSK sicilim verildi. Daha sonra 1994 yılında başka bir işyerinde çalışmaya başladım. Şu anda yaklaşık 3500 günün var. Bu raporlara dayalı olarak ben malulen emekli olabilir miyim, olmam için şartlar neler ve nasıl bir müracaat etmem lazım, bu kursiyerlik dönemi SSK'ya saydırabilir miyim? Askerlik yapmadım, askerlik borçlanması olur mu?

Okuyucumuz, askerliğini yapmadığı için askerlik borçlanması yapamaz. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 4958 sayılı Kanun ile değişik 60/F. Maddesi hükmü bu konuda sarih düzenleme içermektedir. Kursiyerlik döneminde sadece iş kazası ve meslek hastalıkları sigortasıyla hastalık sigortası primleri ödendiğinden; yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden emeklilik yönünden değerlendirmeye katılmamaktadır. Sicil numarası verilmiş ve sonra bu numara üzerinden primlerin ödenmiş olması durumu değiştirmemektedir.

506 sayılı Yasanın değişik 53. maddesi uyarınca, sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünün 2/3 (yani % 66,66 veya % 67) oranında yitirilmesi de malulen emekliliğin temel şartlardandır. Okuyucumuzun sakatlığı bu orandan düşüktür. Başka bir ifadeyle % 40 - % 50 oranındaki sakatlıklar, malulen emeklilik için yetersizdir. Ayrıca sigortalılığından önceki tarihteki rahatsızlığından dolayı özürlü hale geldiğinden dolayı da malulen emeklilik mümkün değildir. Bu durumda okuyucumuz, malulen emeklilik değil, özürlülüğü nedeniyle vergi indiriminden yararlandığından, özürlü emekliliği şartlarına göre SSK'dan emekli olabilecektir. Bunun şartlarına gelince, 506 sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesi gereğince, 05.08.2003 gününe kadar % 40 ve daha fazla özürü olan SSK sigortalıları, Maliye Bakanlığı'ndan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi indirim belgesi aldıklarında, herhangi bir yaşa tabi olmaksızın 15 yıllık süre ve bu süre içinde en az 3.600 gün prim ödeme şartı ile emekli oluyorlardı. Fakat 05.08.2003 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı Kanun'la değişik 60/C-b gereğince, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan; geçici 87. madde hükümlerine göre, 04.08. 2003 ve öncesinde işe girmiş olanlar için kademe getirilmiş olup kademeler de işe başlama tarihine göre aşağıdaki gibidir ve vergi indirim belgesi alındığı zaman aşağıdaki tabloya göre SSK'dan emeklilik mümkün olur:



18 Ağustos 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED