T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sanayici proje fakiri

TÜBİTAK, sanayicilerden, üniversitelerden ve kamu kuruluşlarından proje bekliyor. Prof.Dr. Nükhet Yetiş, ''450 trilyon liralık bir kaynağımız var. Harcayacağımız proje bekliyoruz" dedi

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını desteklemek için ilk kez bu yıl elinde büyük bir kaynak bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), sanayicilerden, üniversitelerden ve kamu kuruluşlarından proje bekliyor. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Nükhet Yetiş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'nin geleneksel 'Perşembe Toplantıları'nın konuğu oldu. Toplantıda konuşan Yetiş, "Hükümet geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak şekilde, TÜBİTAK'a bu yıl 450 trilyon liralık bir kaynak aktardı. Bize 'harcayabilecek misiniz' diyorlar. Biz de 'Siz harcayın?' diyoruz" dedi.

TEKNOLOJİ İTHAL EDİYORUZ

Türkiye'nin Ar-Ge için milli gelirden ayırdığı payın binde 7'ler seviyesine ancak ulaşabildiğini ifade eden Yetiş, bu payın AB'de ortalama yüzde 1.9, İsveç'te yüzde 3.9, Japonya'da 3.1, ABD'de yüzde 2.5 seviyesinde olduğunu ve bunun nimetlerinden faydalandıklarını kaydetti. Nükhet Yetiş, "İleri teknolojilerde yokuz. Teknoloji ithal ediyoruz. Çünkü Türkiye'de Ar-Ge için talep yok. Bilim adamı sayımız 27 bin kişi seviyesinde ki, bu sayı Almanya'da 450 bin kişi. Hedefimiz 2010'da bilim adamı sayısını 40 bine çıkarmak " diye konuştu.

Ömer Bolat: Teknolojide bağımlıyız

Türkiye'de araştırma-geliştirmeye gerekli önemin verilmediğini kaydeden MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, özel sektörün de Ar-Ge için harcama yapmayı sevmediğini belirterek, "Hazır teknoloji ithalatını ve bağımlılığını tercih ediyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin Ar-Ge için yılda 1.07 milyar dolar harcama yaptığını ifade eden MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, bu harcamanın büyük bölümünün de üniversitedeki araştırma görevlilerinin maaşları olduğunu, buna karşın sadece Daimler Crysler firmasının yılda 7.7 milyar dolar Ar-Ge harcaması yaptığını anlattı.

Sanayici için 110 milyon dolar

TÜBİTAK olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere yeni ürünler üretme, mevcut ürünün kalitesini artırma, maliyetleri makul seviyeye düşürmek ya da yeni üretim teknolojisi geliştirmek amaçlı bilimsel projelere kaynak sağlayacaklarını anlatan TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Yetiş, "Son on yılda sanayi projelerine sağladığımız kaynak 279 milyon dolar oldu ki, bunun 100 milyon doları sadece son bir yılda aktarıldı. Hedefimiz halen yılda 110 milyon dolar olan sanayi projeleri desteğinin, 2010 yılında 700 milyon dolara çıkarılması" dedi. Yetiş, enstitüleri de dahil olmak üzere TÜBİTAK kapılarının teknoloji geliştirmek isteyen KOBİ'lere açık olduğunu ifade etti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi