T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Teknoloji geliştiren KOBİ'lere destek

Yeni teknoloji arayışındaki KOBİ'lerin projelerine, bu yıldan itibaren TÜBİTAK finansal destek sağlayacak.

Fatma
Çiftçi
Bilim ve teknolojisi olmayan ülkelerin ekonomik gücü de yok. Türkiye, cirosunun sadece yüzde 0,66'sını araştırma-geliştirmeye (ar-ge) ayırırken, Japonya'da bu oran yüzde 3,1 seviyesinde. Üstelik, ar-ge'ye ayırdığımız bu küçük oranın da sadece yüzde 1,2'sini sanayi için kullanıyoruz. Japonya ise ar-ge harcamalarının yüzde 3,3'ünü sanayide kullanıyor. Rekabet gücü açısından bakıldığında da Türkiye, 60 ülke arasında sonlara yakın, 48'inci sırada. Oysa rekabette, ar-ge'ye yatırım yapan Malezya 28, İsrail 25, Almanya ise 23'üncü sırayı yakalıyor.

TEKNOLOJİK GÜÇ ÖNEMLİ

Bu karşılaştırmaları, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Vekili Prof. Dr. Nükhet Yetiş üzerine basa basa vurguladı. Yetiş, teknolojik güçle ekonomik gücün doğru orantılı olduğunu anlatırken, Türkiye'nin 100 birim ithal ettiği halde, sadece 31 birim sattığına da dikkat çekti.

"Eskiden 'para yok' diyorduk. Şimdi para var talep yok" diyen Yetiş, hükümetin rekor seviyede bir kaynağı TÜBİTAK bütçesine aktardığını ve 2005 yılında bütçelerinin yaklaşık 450 milyon dolara ulaştığını hatırlattı.

Yetiş, "Bu miktar, TÜBİTAK'ın kuruluşundan beri toplam bütçesinin dörtte biri, yani on yıllık toplam bütçesi kadardır" diye konuştu. Başta üniversite, sanayi ve kamu olmak üzere birçok alandaki projeye destek sağladıklarını hatırlatan TÜBİTAK Başkan Vekili, bu yıldan itibaren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) araştırmalarını da destekleceklerini ifade etti.

KOBİ'ler nasıl yararlanacak?

KOBİ'lerin yeni üretim teknolojisi geliştirme amaçlı projeleri TÜBİTAK ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından desteklenecek. Ar-Ge projeleri desteği için gerekli kaynağın yüzde 30'unu DTM, yüzde 70'ini TÜBİTAK sağlayacak. Desteklenen projenin toplam bütçesinin yüzde 10'u, 250 bin YTL'yi aşmamak şartıyla avans olarak firmaya verilebilecek. Firma, ön ödeme tutarı kadar teminat gösterecek. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi 0312 467 32 95 numaralı telefondan ve www.tubitak.gov.tr internet adresinden alınabilir.

Tohum ithali azalacak

TÜBİTAK'ın desteklerden sorumlu başkan yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, "Türkiye patates tohumunun tümünü ithal ediyor.Tarım Bakanlığı enstitüleri ve üç üniversite işbirliğindeki bir proje ile ithalat azalacak. Üç yıl sonra ithal edilen miktarın yüzde 20'si Türkiye'de üretilecek" dedi. Cebeci, bilimsel bilgilerin, ihtiyaçları çözmek üzere kullanılacağı birçok projenin yürütüldüğünü belirtti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi