T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 5 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'NATO', tüm dünyayı işgale hazırlanıyor!

Gerçek adı ve tam olarak nerede yaşadığı hakkında medyaya en küçük bir bilgi dahi sızdırılmıyor. Albümünü kaydeden Alman teknisyenler de dahil çevresindekilerin yüzünü görmesi kesinlikle yasak. Hakkında bilinen tek şey Orta Asyalı sıkı bir anti-emperyalist olduğu. O yüzden, kullandığı takma ad bile son derece mânidar: 'NATO'…

İlk albümünün kayıtları geçtiğimiz yaz Alman müzik şirketi Cheyenne Records tarafından olağanüstü bir gizlilik içinde gerçekleştirilen meçhul bayan sanatçı 'NATO', Tacikçe söylediği açılış parçası ve izleyenleri gözyaşlarına boğan video klibiyle Avrupa ülkelerinde âdeta bomba gibi patladı. 'NATO'yu keşfetmek isteyenler beri gelsin!

Ali Murat
Güven

Albüm kayıtları için plak şirketine zırhlı araçlar ve Kafkasyalı Müslüman muhafızlar eşliğinde getiriliyor. Stüdyoda, ses kayıt teknisyenleri de dahil, çevresindekilerin onun yüzünü görmesi kesinlikle yasak. Kendisi için çalışan yüzlerce kişilik ekibin -ağzı gayet sıkı birkaç üst düzey yönetici haricindeki- hiçbir üyesi bu gizemli kadının gerçek adını bilmiyor. Yalnızca adı mı; yaşı, milliyeti, şu anda hayatını sürdürdüğü ülke, eğitimi, akrabaları, dostları, nereden gelip nereye gittiği, kısacası herşey tam bir meçhul. Tıpkı, ilk albümünü yayımlayan Alman müzik şirketi Cheyenne Records'taki teknik ekip gibi, onu henüz birkaç ay önce keşfeden Avrupalı müzikseverlerin de bu olağanüstü sesin sahibi hakkında bildiği tek bir şey var: Onun adı, gayet mânidar bir ifadeyle, 'NATO'…

Yazdan beri fırtına gibi esiyor

MUHAFIZLARIYLA STÜDYODA: Gizemli sanatçı NATO, bu yılın ilkbaharında gerçekleştirilen bütün stüdyo kayıtlarına Kafkasyalı Müslüman muhafızlar eşliğinde ve yüzünden hiç çıkarmadığı peçesiyle gelip gitti.
Cheyenne Records, NATO'nun ilk albümü "Chor Javon"un stüdyo kayıtlarını bu yılın ilkbaharında gerçekleştirmiş. Büyük bir gizlilik içinde tamamlanan kayıtların hemen ardından da Haziran ayında tanıtım kampanyası için düğmeye basılmış. Şirketten aldığımız bilgilere göre, Alman medya planlama uzmanları ilk olarak 13 Haziran'da albümle aynı adı taşıyan lokomotif parça "Chor Javon"u tek şarkılık CD formatında piyasaya sürmüşler. Bu arada, parçanın izleyenlerin tüylerini diken diken eden video klibi de aynı günlerde birçok müzik kanalına dağıtılmak suretiyle kamuoyunun beğenisine sunulmuş. İçinde lokomotif parçanın da yer aldığı asıl albüm ise bundan yaklaşık üç hafta sonra, 4 Temmuz günü piyasaya sürülerek siyasal anlamda gayet ince bir gönderme daha yapılmış global emperyalizme. Bilindiği gibi, 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin bağımsızlık günü…

Son derece profesyonelce yürütülen tanıtım kampanyasının ardından Avrupalı müzikseverlerin NATO'nun performasına verdikleri tepkiler ise tek kelimeyle göz kamaştırıcı. Listelere 30'uncu sıradan giren parça, sonbaharda ilk üçe kadar yükselmeyi başardı. Albüm şu anda da listelerin üst sıralarında yer alıyor.

Tek bilinen şey, 'doğum yeri'

Uluslararası müzik kamuoyuna "Kafkasya kökenli anti-emperyalist bir Müslüman sanatçı" olarak tanıtılan NATO'nun gizemli geçmişi hakkında plak şirketinden şimdiye dek yapılan tek somut açıklama, onun Ural dağları eteğindeki Tscheljabinsk adlı küçük bir kasabada doğmuş olduğu… Cheyenne yetkilileri, kendisi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek üzere yaptığımız başvuruya "Sanatçımız, şarkılarında Rusya'dan ABD'ye, İngiltere'den Fransa'ya kadar bütün emperyalist devletlere çok sert eleştiriler yöneltiyor. Kendisi halen Rusya Federasyonu uyruğundadır. O yüzden, bu ilk albümünün tanıtımını yaparken kontrollü gitmek zorundayız. Şimdilik ihtiyaç duyabileceğiniz bütün bilgiler internet sitemizde mevcuttur" diyerek bu isteğimizi kibarca geri çevirdiler. Sitede yer alan açıklamaları incelediğimizde gördüğümüz şey ise orada anlatılanların sizlere aktardığımız bilgilerden daha fazlasını içermediği…

Rolling Stones dergisinden övgü

Yürütülen bu sıradışı tanıtım kampanyası nedeniyle, "hakkında bilgi toplaması en güç sanatçılar" arasına katılan NATO'ya ilişkin olarak, Alman medyasından "kırıntı" niteliğinde birkaç bilgi daha edinebildik. Bunlardan en kayda değer olanları ise gerçek kimliğiyle ülkeye giriş-çıkış yaparken hiç kimsenin onun şarkıcı NATO olduğunu bilmediği, stüdyodaki çalışmalara ve yaz aylarında Münih'te verdiği ilk konserine Kafkasyalı Müslüman muhafızlar eşliğinde gelip gittiği yönündeydi. Yapımcı şirket, "Bu yürekli bayanın kimliğini boşverin" diyor, "Anlattıklarına bakın! İnsanlığın süper güçlerin elinden çektiği acıları olağanüstü bir performans ile dile getiriyor ve dinleyicilerini derinden derine sarsıyor. İşte buna, protest müziğin gücü denir."

Ünlü Amerikan müzik dergisi Rolling Stones da geçtiğimiz aylarda NATO'nun yapımcılarına hak veren benzer nitelikte bir yorum yayımladı ve genç sanatçıyı, "Çağımızda emperyalizme müzik yoluyla verilmiş son derece etkili bir cevap" olarak tanımladı.

İster zekice bir pazarlama stratejisinin ürünü olsun, isterse de gerçekten öfkeli ve samimi bir karşı duruşun, NATO sözkonusu olduğunda tartışılmaz bir gerçekle karşı karşıyayız: O, ağıtlarını, bugüne kadar uluslararası müzik piyasasında hiçbir zaman ciddiye alınmamış olan 'üvey' dillerde yakıyor ve her ne söylüyorsa çok güzel söylüyor.

Bu klibi izlerken dolup taşmamak neredeyse imkânsız!

Müzik dünyasında yıllardır rastlanmadık ölçüde hüzünlü bir sese sahip olan NATO'nun Almanya'da piyasaya sürülen bu ilk albümünde Tacikçe, Çeçence, Gürcüce, Farsça ve Rusça dillerinde toplam dokuz parça yer alıyor. Albümle aynı adı taşıyan açılış parçası "Chor Javon"ın video klibi, CD'nin piyasa sürülmesine paralel olarak ekranlara da yansıdı ve içerdiği çarpıcı görüntülerle bütün Avrupa ülkelerinde büyük beğeni topladı. Hem şarkı hem de onu daha bir etkileyici kılan klip, şu sıralarda birçok anarşist radyoda ve muhalif seslere yer veren kanallarda sıklıkla yayımlanıyor. 3 dakika 42 saniye süren "Chor Javon", sanatçının delici bakışları eşliğinde Çeçenistan'dan Somali'ye, Irak'tan Filipinler'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada, anti-emperyalist savaşların orta yerinde kalmış ve ellerine silah tutuşturulup çarpışmak zorunda bırakılmış çocukların trajedisini anlatıyor. Büyük çoğunluğu Müslüman olan bu çocukların gözü yaşlı annelerini de unutmayarak… Son derece karamsar bir atmosfere sahip olan bu siyah-beyaz klipte, şarkısını peçeli olarak söyleyen NATO'ya dünya televizyonlarından derlenmiş savaş görüntüleri eşlik ediyor. Yapımcı şirket Cheyenne Records, pekçok izleyicinin gözyaşlarına engel olamadığı bu "silkeleyici" filmin bir kopyasını, NATO'yu müzikseverlere tanıttığı siteye de koymuş. İnternet bağlantısına sahip olan okurlarımız, müzikal alanda son yılların en ilginç savaş karşıtı manifestosu niteliğindeki bu yapıtı aşağıdaki adresten bilgisayarlarına aktarabilirler:
http://www.natomusic.de/media.html

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi