T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 12 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Londra’ya kara bulutlar çöktü

İngiltere’nin başkenti Londra’da dün en önemli petrol tesislerinden birinde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamalar 40 millik alanda duyuldu. Bölgedeki çok sayıda ev de hasar gördü. Patlamalarda 36 kişi yaralandı

Londra’nın 40 kilometre kuzeybatısında Hemel Hempstead bölgesinnin yakınlarında bir petrol deposunda dün şiddetli bir patlama meydana geldi. Kaza olarak değerlendirilen patlamalarda 4’ü ağır 36 kişi yaralandığı bildirildi. Patlamayı 2 küçük çaplı patlama takip etti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, patlamalar yüzünden çok sayıda ev de hasar gördü. İtfaiye ekipleri, patlamaların ardından çıkan yangını söndürmeye çalışıyor. Olay yerine yakın pek çok ev, otel ve işyeri yeni patlamalar olabileceği endişesiyle boşaltıldı. Bölgedeki en büyük karayolu da önlem amacıyla trafiğe kapatıldı. İngiltere’de yayın yapan SKY televizyonu, Buncefield petrol deposunda meydana gelen patlamaların 40 millik bir alanda duyulduğunu bildirdi. Çevredeki, HSBC ve benzeri bazı kurumlara ait binalarda, dün tatil olması nedeniyle kimsenin bulunmaması da büyük bir şans olarak değerlendirildi.

İNGİLTERE’NİN ÖNEMLİ TESİSİ

İngiltere’nin güneyine petrol sağlayan en önemli tesislerden biri olan Buncefield petrol deposu, Londra’daki iki büyük havaalanı Heathrow ve Luton’un yakıt ihyitacını karşılıyordu. Uzmanlar, depoda bugüne kadar hiçbir güvenlik kaygısı ya da kazanın yaşanmadığını bildirdi. Total ve Texaco şirketlerinin ortaklığıyla işletildiği belirtilen, İngiltere’nin en büyük petrol depolarından Buncefield’in, Heathrow ve Gatwick havaalanlarına boru hattıyla bağlı olduğu ve bu alanlara bu hatlar aracılığıyla yakıt sağladığı kaydedildi. Uzmanlar, depodaki yangının söndürülmesi için fazla bir şey yapılamayacağını, yapılacak tek şeyin, deponun petrol dağıtımında kullanılan boru hatlarının yangından etkilenmeyecek şekilde korunması olduğunu belirtiyor

TERÖR SALDIRISI DEĞİL

Görgü tanıkları, patlamaların hemen öncesinde bölgede alçaktan uçan bir uçağın sesini duyduklarını söyledi. Fakat polis, depoya bir uçağın çarptığı ve patlamaların bundan kaynaklanmış olabileceği yönündeki iddiaları yalanladı. Terör saldırısı ihtimalini rededen yetkililer, patlamaların kaza sonucu meydana geldiğinde ısrarlı. Savunma Bakanı John Reid, depoda meydana gelen patlamaların bir kazadan ibaret olduğuna inandıklarını söyledi.

ÇEVRE FELAKETİNE YOLAÇABİLİR

Bu arada, çıkan büyük yangının neden olduğu dumanların çevrede büyük bir kirlilik yarattığı, ancak rüzgarın olmamasının dumanların daha geniş çevreye yayılmasını engellediği belirtiliyor. Silahlı kuvvetlerin de gerekirse müdahale edebilecek şekilde hazır tutulduğunu belirten İngiltere Savunma Bakanı Reid, patlama ve yangının çevresel, ekonomik ya da güvenlik açısından büyük etkileri olup olmayacağı yolundaki soru üzerine, bu konularda tahminde bulunmak için erken olduğunu söyledi.

  • LONDRA

    Yangın petrol fiyatlarını etkiler

    Buncefield petrol deposunun İngiltere’nin güneyine petrol sağlayan en önemli tesislerden biri olduğuna dair yayınların ardından, bölgede dün açık olan istasyonlarda, akaryakıt almaya çalışanların araçlarının biriktiği bildiriliyor. Uzmanlar, depoda çıkan yangının, güney İngiltere’deki akaryakıt dağıtımı açısından önemli olduğunu, ancak akaryakıt yokluğuna yol açmayacağını belirterek, halkı panik alımlarından uzak durmaları yönünde uyarıyor. SKY TV’nin canlı yayınına katılan bazı uzmanlar ise bütün uyarılara rağmen panik alımlarının kaçınılmaz olacağını, bunun sonucunda akaryakıt fiyatları ve rezervlerinin de durumdan etkilenebileceğini belirtiyor.

    More: Yangın devam edebilir

    İngiliz uzmanlar, yakıt deposundaki yangının kontrol altına alınmasının günler sürebileceği uyarısında bulundu. Tony More adlı uzman, Buncefield petrol deposundaki gibi boyutlardaki bir patlama ve yangının kontrol altına alınmasının günlersürebileceğini söyledi. More, Marmara depremi sırasında İzmit’teki rafineride meydana gelen patlamaların 5 günde kontrol altına alındığını hatırlatırken, bu patlamada da durumun çok farklı olmayacağını ifade etti.

    2 bin kişi tahliye edildi

    Buncefield petrol deposunda meydana gelen patlamaların ardından, 2 bin kişinin güvenli yerlere taşındığı açıklandı. Polis sözcüsü, böylesine büyük bir patlamada kimsenin ölmemiş olmasının bir mucize sayılması gerektiğini belirtti. Yetkililer halkı çok gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda sürekli uyarıyor

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi