T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 15 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İbrahim KARAGÜL

ABD gazetecileri nasıl satın alır!..

Pentagon merkezli yalanların ne kadarının ortaya çıktığını saymaktan yoruldum. En son CIA uçakları ve işkence merkezleriyle ilgili bilgiler deşifre oldu. Henüz tamamlanmış değil. Türkiye gibi, bir çok ülkenin gayri insani amaçları doğrultusunda CIA tarafından nasıl kirletildiğine dair önümüzdeki günlerde yeni bilgiler açıklanacak. Türkiye'de de sorgu merkezi olduğu ortaya çıkarsa şaşırmayın!

Şimdilerde Pentagon ve CIA'in taşeron şirketlerle ya da doğrudan nasıl gazeteci satın aldığına, onları nasıl kullandığına, bu amaç için yüz milyonlarca dolar kullanıldığına dair bilgiler ortalıkta dolaşıyor. Hiçbir şey gizli kalmıyor. Gizli kalacağını zannedenler, bu kirli operasyonlarda isimleri zikredilince ne yapacaklar acaba?

ABD, Iraklı gazetecilere para verip uydurma haber yazdırmış. Bu çok da heyecan uyandırıcı bir haber değil. Başka ne olabilirdi? İşgal altında bir ülke ve her şey ABD ordusunun, ABD/İngiliz/İsrail istihbaratının kontrolünde. İşgalle ilgili doğru haber veren birkaç kaynağı susturmak için neler yaptıklarını ben biliyorum. Buna rağmen, doğru haberler dünyaya ulaşabildi.

Heyecan verici olan, Türkiye gibi ülkelerde ne gibi projeler yürütüldüğüdür. ABD'den bu amaçla para alanlar Mısır'da bile tartışıldı. Ama medya operasyonunun en yoğun olduğu Türkiye'de hiç tartışılmadı. İşgali alkışlayanlar, işkence resimleri ortaya çıkınca susanlar, hala Irak'ta demokrasi savaşı verildiğini utanmadan yazmaya devam edenler, gerçekleri gizleyenler, şimdilerde İran ve Suriye'ye karşı kampanya yürütenler ardı ardına uygulanan yalan kampanyaları için harcanan yüz milyonlarca dolardan ne kadar pay aldı?

Siz onların vicdanlarıyla, doğru bilgilerle, sorumlulukla mı yazıp konuştuğunu zannediyorsunuz? İnsan nesline yönelik en ağır hakaret ve saldırıları bütün arsızlıklarıyla neden savunduklarını ya da kamufle ettiklerini sanıyorsunuz? Gerçekten böyle inandıkları için mi? Türkiye'de uygulanan medya operasyonlarının sayısı ve bu uğurda harcanan paralara rağmen başarısız oldular. Birkaç kişi, bütün bu oyunları bozdu ve kamuoyunu gerçeklerden haberdar etti. Türkiye kamuoyunda ABD'nin politikalarını onaylamayanların oranı yüzde seksenlere yükseldi. Milyonlarca dolar uçup gitti. Paraları ceplerine indirenler bu oranın yükselmesini engelleyemedikleri gibi, düşürmeyi de başaramadılar. Ama bazıları zengin oldu.

ABD şimdi yeni bir imaj operasyonu başlattı. Bu iş için 400 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Stratejik Etki Ofisi, bugüne kadar boşuna para harcadı. Aynı yanlışta devam ediyorlar. Pentagon'un yeni psikolojik savaş projesinde görev alanlar, Türkiye ve bölge ülkelerinde ABD'yi sevdirecekler. İslam tehdidi, terör gibi konularda resmi tezleri destekleyip kamuoyunu etkileyecekler. ABD yanlısı haberler yayınlayacaklar, yazılar yazacaklar, özgürlük masalları anlatacaklar. Bunu yaparken de güya objektif görünecekler. Her zamanki gibi Lincoln Group benzeri taşeron örgütler kullanılacak.

Pentagon'un projesine paralel olarak ABD Dışişleri Bakanlığı da harekete geçti. Yeni İmaj sorumlusu Karen Hughes, Türkiye, Mısır ve S. Arabistan ziyaretlerinden hemen sonra programı hazırlamış. Edward R. Murrow Journalism Programı adı verilen proje çerçevesinde Türkiye dahil bölgeden 100 gazeteci Amerika'ya davet edildi. Güya gazetecilik prensipleri öğrenecek, projeyi yürüten şirket ve üniversiteleri ziyaret edecekler. Ülkelerine döndüklerinde demokrasinin gelişmesi, özgürlükler, ılımlılık, dünya barışı yazıları yazacaklar.

Bugüne kadar bunun gibi sayısız proje uygulandı. Ancak şunu göremediler; Türkiye kamuoyunu artık bu palavralarla, projelerle kandıramazsınız. Bu tür davetlerde eğittiğiniz kimselerin bu topraklara vereceği bir şey yok. Asıl onların imaj sorunları var. Yarın İran'a ve Suriye'ye yönelik olası bir müdahalede ne kadar etkili olacaklar. Hiç. Bu tür palavraların modası geçti artık. Herkesi aptal mı sanıyorsunuz?

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi