T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 15 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osman AKKUŞAK

"Büyük Sözlük"

Hüseyin Kâzım Kadri'nin, 2 cildi 1928'de, eski harflerle, 2 cildi 1942'de yeni harflerle neşredilen 4 ciltlik "Büyük Türk Lügatı"ndan sonra Türkçenin ikinci büyük lügati (sözlüğü) 3 cilt halinde Kubbealtı yayınları arasında yayınlanmış bulunmaktadır..

Adı, "MİSALLİ BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK" olan eserin değerli müellifi İlhan Ayverdi; piyasaya bugünlerde verilen ve sol üst köşesinde "Kubbealtı Lugatı" yazılı üç ciltlik kitabın önsözünde şöyle diyor:

"..Bu sözlüğe ne kadar çileli, ne derece zor bir iş olduğunu bilmeden, otuz sene kadar önce başlanmıştı.. bu çetinden çetin işe dilimizin mâruz kaldığı içler acısı mâcerâya karşı elini kolunu bağlayarak oturulamayacağı için kalkışmış ve kendimizi birdenbire omuzlarımızı çatırdatacak bir yükün altında buluvermiştik.."

İlhan Hanımefendi'nin eşi büyük mîmar ve müellif Ekrem Hakkı Ayverdi'yle 1981 veya 1982 tarihli Türkoloji Kongresinde karşılaştığımız zaman "İlhan Hanımefendi niye burada değil?" diye sormuştum.. Sayın Ayverdi: "masasının başında gece gündüz lügat yazmakla meşgul!.." demişti.

Elimde olmadan eyvah! dediğimi hatırlıyorum.. sözlük yazmanın "iğne ile kuyu kazmak" veya "postekinin tüylerini saymak"tan bir farkı olmadığını bizzat tecrübe etmiş bir kişi sıfatıyle: "Ekrem Beyefendi, o vazifeyi Hanımefendinin üzerinden kaldırınız.. aksi takdirde saçları ağaracak, beli kamburlaşacak, gözleri Allah korusun durma noktasına gelecek.. buna rağmen belki de eser bitmeyecek.. bitirilemeyecek.. o, muazzam işi başka birine vermeli!.." dedim.. üzerine basa basa işin çok zor olduğunu tekrarladım.. Ekrem Bey "bizi dinlemez.. hem hazırlıklar ve yazma işi epeyi ilerlemiş sayılır.. büyük bir şevkle çalışıyor.. bu saatten sonra ben onun işine karışamam!.." diye cevap vermişti!..

Bundan 5-6 ay evvel İlhan Hanımefendi'yi oldukça yakın bir mesafeden gördüm.. yanında talebesinden olduğunu sandığım genç bir hanımla birlikte ağır ağır yürüyordu.. saçları ağarmış, beli de hafifçe bükülmüştü: ama yüzündeki nûranî ve saf ifade kaybolmamıştı..

Lügatın tamamlanmasını tebrik etmek için kendisini görmek istedimse de Kubbealtı Akademisi'nden, İlhan Hanım'ın rahatsız olduğunu, o sebeble ziyaret dileklerini söyleyemediklerini bildirdiler..

Ümid ederim, temenni ederim, duâ ederim ki, büyük eserini bitirmiş olmanın verdiği sürur ve sevinç, muhterem Hanımefendinin iyileşmesini, şifâ bulmasını sağlayacaktır..

3560 sayfa tutan "Misalli Büyük Türkçe Sözlük" hazırlanırken istişare edilen Danışma Kurulu, şu isimlerden oluşmuştur: Samiha Ayverdi, Dr. Ekrem Hakkı Ayverdi, Nihad Sami Banarlı, Prof. Tahsin Banguoğlu, Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Kaya Bilgegil, Faruk Nafiz Çamlıbel, Prof. Abdülkadir İnan, Orhan Seyfi Orhon, Fevziye Abdullah Tansel, Prof. Faruk Kadri Timurtaş.

Bu büyük esere vücud verenlerin kazandığı şeref de büyüktür.. Kültür Bakanı Sayın Atillâ Koç'un, bütün kütüphanelere; M.E.Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in de okul kütüphanelerine birer adet alınması için yetkilerini kullanması dilimiz ve kültürümüz adına bir vazifedir.. onlar o vazifeyi zaten müdriktir, bizim hatırlatmamızda da bir mahzur olmasa gerektir..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi