T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 15 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Muhalefet lafta kaldı

Başbakan Erdoğan, muhalefetin bütçe eleştirilerinin yetersiz kaldığını belirterek, bunun kendisini hüzünlendirdiğini söyledi. Erdoğan'ın özellikle CHP lideri Baykal'ı seçim bölgesi Antalya üzerinden 'vurması' ise CHP'lileri kızdırdı

Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri hareketli başladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sunuş konuşmasıyla başlayan görüşmeler liderler arası söz düellosuna dönüştü. Anavatan Partisi Genel başkanı Erkan Mumcu, CHP lideri Deniz Baykal hükümete yüklenirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da eleştirilere cevap verdi. Erdoğan, hükümetin başarılarını anlatırken, muhalefetin eleştirilerinin yetersiz kaldığını belirterek, bu durumun kendisini 'hüzünlendirdiğini' söyledi.

Anavatan lideri Mumcu, hükümeti iktidarı oyuncağa çevirmekle suçlayıp "Vatandaşını bizim kadar vahşi sömüren başka ülke yok. Önce morfini vuruyorsun, sonra vatandaşın tek tek dişini söküyorsun" diye konuştu. DYP lideri Mehmet Ağar da hükümete "Sizinle seçim meydanında hesaplaşacağız" dedi. CHP lideri Baykal da kimlik tartışmasını sürdürdü. Baykal, "Türk Milleti kimliğini söylemekten kaçınarak, sen ne elde edeceğini, kimi tatmin edeceğini zannediyorsun? Türkiye'de bir başbakan çıkıp, Türk Milleti sözünü içine sindiremiyorsa, o ülke çok ciddi tehlikelere maruz kalmaz mı" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'den önceki iktidarların Türkiye'nin dört bir yanını ihmal ettiğini belirterek, "Şemdinli'ye, Yüksekova'ya internet ağını biz götürdük" dedi. Üç yılda ülkedeki dengesizlikleri giderdiklerini kaydeden Erdoğan, "Halkımızın vücut dilini, kahvelerin dilini iyi biliriz. Bizim siyasette işe başlama tarihimiz gençlik kollarından başlar" dedi. Muhalefet sözcülerinin bütçe konuşmasını eleştiren Erdoğan, "Bazı beklentilerim vardı, bunu bulamamanın hüznü içindeyim. Benden önceki siyasiler bütçeyi tahlil etsinler. Olay farklı şekilde yaklaşarak başka bir zemine çekildi, kaydırıldı" dedi.

DYP lideri Mehmet Ağar'ın "Kasaba, kahvehanelere giremiyorsunuz" eleştirisine cevap veren Erdoğan, "Biz oralardan geldik. Biz onun edebiyatını yapmadık. Bizzat yaşarak geldik" cevabını verdi. Erdoğan, Deniz Baykal'ın eleştirilerine, seçim bölgesi olan Antalya üzerinden cevap verdi. Erdoğan, 19 yıldır bitirilmeyen Antalya-Alanya karayolunun AK Parti döneminde bitirildiğini söyledi. Erdoğan, "İlginç olay bir şey şu; Antalya'da üç katlı falez kavşağı yapılıyor. 3 ay sonra onu da açacağız. Antalya tarihinde katlı kavşak yok. Sadece bir yılda 300 km kanalizasyon şebekesi yaptık" dedi. Erdoğan, bütçede ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk sırayı aldığını söyledi. Erdoğan sağlıkta da çok önemli adımlar atıldığını belirtirken, "Artık bu imkanlar benim işçimin, memurumun, çiftçimin hizmetinde" dedi. Erdoğan, hastanelerde 'rehin' döneminin de sona erdiğini söyledi. CHP sıralarından itirazlar yükselirken Erdoğan, Sağlık Bakanı Akdağ'a dönerek, "Recep Bey, hemen araştırın cevap verelim" diye konuştu.

Erdoğan, Baykal'ı eleştirerek, "Benim Türklüğümle oynamaya hiçbiriniz hakkı yok. Ağzınıza alamazsınız. Siz Şemdinli'de başka, Ankara'da başka konuşuyorsunuz" dedi. Erdoğan, CHP raporlarından Kürt sorunu ve üst kimlik bölümlerini hatırlatarak, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşımaları gereken tek ortak kimlik resmi kimliğidir. Bu sizin raporunuz. Bu iki raporunuz içinde de bir yerde Türk milleti ifadesi geçmiyor. Kalkıp öyle çirkin yaklaşımlar yapıyorsunuz. Atatürk'ün Nutku'ndan alıntı yapan Erdoğan, dinin bütünleştirici olduğunu söylüyorum bundan rahatsız oluyorsunuz. Yaptığınız çağrışımlar yanlış" dedi.

Erdoğan, şunları söyledi: "Sandık geldiğinde onlar da tarihe kavuşacak diğerleri gibi. Millet bize 5 yıllığına yetki verdi. Bugüne kadar gelenlerin gücü, takati yetmedi. Bu iktidarın gücü-takati var. Bazı şeyler konuluşup gidiyor. Galataport, Haydarpaşa... Anlamazsınız. Sizin bu ülkede çakılı çiviniz yok ki anlayasınız." Erkan Mumcu'nun, bakanlığı dönemindeki bazı olayları açıklamasına sert kçıkan Erdoğan, "Niye daha önce çıkıp gitmedin, 3 sene neyi bekledin?" dedi. Avustralya gezisiyle ilgili sataşan CHP'lilere de "Oraya senin vekillerinle beraber gittim" diyen Erdoğan, "Hani milliyetçi idiniz. Nereniz milli sizin" dedi.

Atatürk'ün sözleri

Başbakan Erdoğan, CHP lideri Baykal'a Atatürk'ün Nutku'nu göstererek, şu alıntıyı aldı: ''Efendiler... Meclisi Alinizi teşkil eden zevad yalnız Türk değildir, yalnız Çerkez değildir, yalnız Kürt değildir, yalnız Laz değildir. Fakat hepsinden mürekkeb anasırı İslamiyedir... Binaenaleyh bu Heyeti Aliye'nin temsil ettiği hukukunu, hayatını, şeref ve şanını kurtarmak için azmettiğimiz emeller, yalnız din unsuru İslama münhasır değildir. Anasırı İslamiye'den mürekkeb bir kütleye aittir.''

MECLİS NOTLARI

Baykal kızdı Erdoğan güldü

  • CHP lideri Deniz Baykal, kimlik tartışmasına değinirken Başkanlık Divanı'nın arkasında bulunan "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" yazısını yüksek sesle okudu. Baykal'ın kızgın halini gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gülerek karşılık verdi.
  • Meclis TV'nin yayın yaptığı TRT 3 Genel Kurul saatinden önce farklı dillerde lehçe yayını yaptı. Kürtçe türkülerin yayınlanması üzerine bazı Doğulu milletvekilleri kuliste oturarak Kürtçe yayını izlediler.
  • AK Partili Ali Rıza Acar, seçim bölgesinden getirdiği kabak tatlısını iktidar kulisinde dağıttı.
  • ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, bütçe görüşmesini yöneten TBMM Başkanı Arınç ile tartıştı. AK Partililerin laf atması üzerine başkandan müdahale etmesini isteyen Mumcu, "Sataşmaların ne kadar işinize yaradığını görüyorum" cevabıyla karşılaştı. Mumcu, sataşmaları önleme görevinin başkanda olduğunu söyleyince Arınç, "Ben sınıf mümessili değilim" dedi.
  • Deniz Baykal'ın "yolsuzluklara tavır gösteren, dürüst, namuslu pek çok insan bulunduğunu" söylemesine AK Partililer "Hepimiz" diye karşılık verdi. Baykal ise, "Hepiniz demeye dilim varmıyor. Olayın içinde olanlar var" karşılığını verdi. Baykal'ın, "Maliye Bakanı'nın en güvenilir ve ahlaklı insan olması gerektiğini" söylemesine AK Partililer "Öyledir" şeklinde karşılık verdi. Baykal ise, "Öyleyse hayırlı olsun. Peki bu 4 defa af ne" dedi.
  • VELİ TOPRAK- HAMDİ ATEŞ - ASLIHAN ALTAY KARATAŞ VE MURAT ÇETİN

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi