T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pamuk değil Türkiye'nin AB üyeliği yargılanacak

AB Komiseri Olli Rehn, bugün başlayacak yazar Orhan Pamuk'un yargılanmasının Türkiye için 'test' olacağını söyledi. Rehn, davanın bir anlamda Türkiye ve Türkiye'nin AB üyeliğinin de yargılanacağını söyledi

Berivan
Oruçoğlu

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk'un yargılanması konusunda, 'mahkemede yargılanacak olanın yazar Orhan Pamuk değil, Türkiye olduğu' görüşünü savundu.

Rehn, Orhan Pamuk'un yargılanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, mahkemenin alacağı kararın 'ifade özgürlüğü ve gerçekleştirdiği reformlar kapsamında Türkiye için bir test' olacağını öne sürdü. Rehn, "Mahkemede yargılanacak olan Orhan Pamuk değil, Türkiye'dir'' dedi.

"Umarım Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Kopenhag siyasi kriterlerine uygun davranır'' diyen Rehn, Orhan Pamuk davasından çıkacak sonucun, ifade özgürlüğüyle ilgili Türkiye'de açılan çok sayıdaki diğer davalar için de 'olumlu emsal' olma fırsatı sunduğunu ifade etti.

Son zamanlarda açılan davalar dikkate alındığında Türkiye'de yürürlüğe giren yeni ceza kanununun ifade özgürlüğüne yeterince koruma sağlamadığının görüldüğünü savunan Rehn, komisyon olarak Türk hükümetinden beklentilerinin 'ülkedeki hakim ve savcıların, 301. maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun şekilde yorumlamalarını açık hale getirmesi' olduğunu kaydetti. Rehn, hükümetten ayrıca kanundaki 'kısıtlı yorumlamayı mümkün kılan açıkların kapatılmasını' istediğini söyledi.

'Şiddete başvurmadan görüşlerini açıklayan bir roman yazarının yargılanmasının Türkiye'nin AB üyelik müzekerelerine gölge düşüreceği' ifadesini kullanan Rehn, müzakerelerde ilerleme sağlamanın reformların tam olarak uygulanmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

LİBERALİZM FENERİ

Bu arada 'Atatürk'ün portrelerini indirin' sözleriyle Türkiye'de tepki toplayan İngiliz Parlamenter Andrew Duff, Orhan Pamuk'u "liberalizm feneri" olarak adlandırarak davasını izlemenin bir 'onur' olduğunu söyledi. Duff, "Türk yargı sisteminin hala bir insanın ifadelerinden dolayı yargılanmasını öngörmesi skandal" dedi. Duff, "Türk hükümetinin savcının eylemini kınamakta haklıdır ancak Türkiye'deki modası geçmiş yasaları ortadan kaldırmalı" dedi.

Hükümet 301'i kullanıyor

Orhan Pamuk, BBC'ye verdiği demeçte, Türk hükümetinin TCK'nun 301'inci maddesini, onları eleştiren veya rahatsız edene çarpmak için muhafaza ettiğini ileri sürerek, "Eğer bu kişi uluslararası alanda tanınmış değilse, onu cezalandıracaklar ve cezaevine koyacaklar" iddiasında bulundu. Pamuk, Türkiye'nin AB'ye girebilmesi için 301'inci maddenin değiştirilmesini de istedi. BBC de, davanın Türkiye için 'test' olduğunu savundu. "Yazar davası

Türkiye'yi test edecek" ifadesini kullanan BBC, Türkiye'de Pamuk'un yanısıra 60'dan fazla yazar ve yayıncının yargılanmakta olduğunu öne sürdü. Türkiye'nin uluslararası alanda en çok tanınan yazarı hakkındaki davanın Brüksel'de büyük yankı yarattığını belirten BBC, "Dava, AB üyeliğini uman Türkiye'nin ifade özgürlüğüne ilişkin temel demokratik ilkelere olan bağlılığı konusunda ciddi kaygılara yol açtı" yorumunu yaptı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi