T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 18 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Grozni'de nükleer korku

Çeçenistan'ın'nın başkenti Grozni'de bir fabrikada "ölümcül" düzeyde radyasyon tespit edildi. Radyasyonun Çernobil kazasında yayılanın yarısı düzeyinde olduğu belirtiliyor. 200 bin kişilik Grozni halkının bölgeden tahliye edilebileceği ifade ediliyor

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de devlete ait bir kimya tesisinde, radyasyon seviyesinin tehlikeli boyuta yükseldiği belirlendi. Rus NTV televizyonunun haberine göre, radyasyon oranı 1986 yılında, Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamadan sonra ölçülen miktarın yarısını buluyor. Yetkililer, tesisteki radyoaktivite seviyesinin, normalin 58 bin kat üzerine çıktığını belirtti. Soruşturmayı yürüten Çeçen savcı, radyoaktif maddeleri gerekli koşullar altında muhafaza etmediği gerekçesiyle, tesis yöneticilerini suçladı. Sızıntı tehlikesine dikkat çeken savcı, tesis yönetiminin radyoaktif maddelerin temizlenmesi ve izolasyonu konusunda, hiçbir önlem almadığını iddia etti.

Rus haber ajansları, Savcılık Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Çeçen Petrol ve Kimyasal Sanayi adlı devlet şirketine ait Grozni kimyasal fabrikasında radyoaktif atıkların depolanması konusunda alarm verici durum ortaya çıktığını açıkladığını duyurdular. Rus savcılara göre, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de devlete ait bir kimyasal madde fabrikasındaki ölçümler, radyasyon miktarının normalin 58 bin katı olduğunu gösteriyor. Bu düzeyde radyasyona maruz kalan insanlar için ölümcül risk var. Bunun yaklaşık 200 bin kişilik Grozni halkı için de tehlike yaratabileceği belirtiliyor. Uzmanları Grozni halkının bölgeden tahliye edilebileceğini ifade ediyorlar. Radyasyonun yayılmasına fabrikanın depolarındaki 30 kadar madde kaynak gösteriliyor. Kobalt 60 izotopu gibi tehlikeli maddelerin gerekli koşullarda depolanmadığı belirtiliyor. Bu gibi maddeler Sovyet dönemi sanayi üretiminde yaygın şekilde kullanılıyordu.

RUS BOMBARDIMANINDA HASAR GÖRDÜ

Fabrika 1999 yılında ise Rus kuvvetlerinin bombardımanı sırasında hasar gördü. Savcılar; özellikle fabrika yöneticilerini suçlayarak, "yönetim ne bu maddeleri başka bir yere nakletmek ne de bunlara erişimi önlemek için adım atıyor" dedi. Bu maddelerin Çeçen direnişçilerin eline geçmiş olması da bir diğer endişe kaynağı. Bu yönde herhangi bir kanıt yok. Fakat Sovyet döneminden kalma tesislerdeki nükleer maddeleri yeterince korunmadığı kaygısı, terör örgütlerinin radyoaktif madde içeren kirli bombalarla saldırı düzenlemesi senaryolarında sık sık dile getiriliyor.

Çeçen Savcı Valiri Kuznetsov da yaptığı açıklamada, "Bu halka karşı ciddi bir tehdit. Tesisin yönetimi radyoaktif malzemeleri kaldırma veya tesise girişi kısıtlama konusunda hiçbir adım atmıyor" dedi. Kuznetsov, tesiste 27-29 kontrolsüz radyoaktif elementin bulunduğunu belirterek, özellikle cobalt-60'ın varlığının ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

  • GROZNİ

    Grozni'nin adı değiştirilmiyor

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'nin adının değiştirilmesi önerisini reddederek, tartışmalara son noktayı koydu. Putin, ''Konu kapandı'' dedi. Kremlin yanlısı Çeçen lider Ahmed Kadirov, geçen yıl bir bombalı saldırı sonucu ölmüştü. Çeçen meclisi Grozni'nin adının "Ahmedkale'' olarak değiştirilmesini istemiş, Ramazan Kadirov ise bu öneriye karşı olduğunu açıklamıştı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi