T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 19 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

Yaş şartını bekleyenlerin kıdem tazminatı için işten ayrılması

Figen GÜÇLÜ: Ben, bir konuda danışmak istiyorum. İş Kanunu'nda evlenme, askerlik, işverenin haksız feshi vb sebepleriyle işyerinizden ayrılmanız halinde kıdem tazminatınızı alabiliyorsunuz. Ancak şöyle bir şeyin de varlığından söz edenler de var. Örneğin, sigorta priminizi doldurmanıza 1 yıl var, ama emekli olabilmek için yaşınızı beklemek zorundasınız. Onun için de diyelim ki 3 yılınız var. Sigorta primi gününüzü doldurduktan sonra sigortadan alacağınız bir yazı (sigorta prim gününü doldurmuştur gibi) ile işyerinizden kıdem tazminatınızı alarak ayrılabiliniyor mu? Bununla ilgili yasal hükümleri nasıl bulabilirim?

*Mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi halen yürürlüktedir. Bu maddeye 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 45. maddesiyle eklenen 5. fıkrada şu düzenleme yapılmıştır: "(08.09.1999/4447) 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi" halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Bu hükümde belirtilen yaşlılık aylığının bağlanması için öngörülen "sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlama" şartlarının yerine getirilmesi halinde, yaş şartının tamamlaması beklenirken, SSK'dan bu duruma ilişkin belge alınarak ve bu belgeyle birlikte işverene başvurularak, eğer diğer yasal şartlar varsa, kıdem tazminatı alınabilir. Bütün şartların oluştuğu kabul edilmesine rağmen, işveren, kıdem tazminatını ödemez ise iş mahkemesine dava açılarak ve en yüksek mevduat faiziyle birlikte kıdem tazminatının ödenmesi istenebilecektir.

Birinci ve ikinci derece sakatlık şartlarının farkı ve itiraz hakkı

Ömer AKVERDİ (idareci, İstanbul-Türkiye): Bir buçuk yıldır SSKlıyım. Gelir Vergisi Yasası'nın 31. maddesinden yararlanmak için defterdarlığa başvuru yaptım. O da beni hastaneye sevk etti, sağlık raporum % 80 çıktı, çalışabilir dedi, Maliye ve SSK, beni 2 derece sakat saydı ve raporumu da % 60 olarak kabul etti. Bu durumda kaç yıl çalışacağım, ne zaman emekli olabilirim? 1. ve 2. derece sakatlığın farkı nedir, itiraz hakkım var mı, varsa lehime mi? Cevaplarsanız sevinirim.

*Gelir Vergisi Yasası'nın 31. maddesi uyarınca, Sakatlığı Nedeniyle Vergi İndiriminden Yararlanmaya Hak Kazanmış Durumda Olan Sigortalılar özürlü emekliliği şartlarında emekli olabilmektedirler. 506 sayılı Kanun'un değişik 60'ıncı maddenin (C) bendinin (b) alt bendindeki düzenlemeye göre, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan, ilgili mevzuatı uyarınca, 1)Yasa değişikliğinde, sadece I. derece sakatlığı olan sigortalılar için yaşa bağlı kademeli geçiş öngörülmemiş ve eski hükme paralel bir düzenleme yapılmıştır. 2) 06.08.2003 tarihinde, 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanacağı öngörülmüş ve bu hüküm kapsamında olan sigortalı özürlüler de kademeli emeklilik kapsamı dışında tutulmuşlardır. 3) 06.08.2003 tarihinde 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunan II. ve III.derece sakatlığı bulunan özürlü sigortalılar ise yukarıda belirtilen yaşa göre kademeli geçişe tabi tutulmuşlardır. 4958 sayılı Kanun'la 506 sayılı Kanun'a eklenen Geçici 87. maddesinde yapılan düzenlemeyle de bu alt bendde yapılan değişikliğin kademeli geçiş uygulanması belirtilmiştir.

Kısacası, I.derece - % 80 ve daha fazla - sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, II.derece - % 60-80 arasında - sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, III.derece - % 40-60 arasında - sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar. Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanlar, Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi