T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 20 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ankara AB'ye sert çıktı

Hükümet Sözcüsü Çicek, AP üyesi Lagendijk'ın 'Türk ordusu, PKK'yla savaşmayı seviyor' sözlerini sert bir dille kınayarak, AB'den Pamuk davasıyla ilgili yapılan açıklamaların yargıya müdahale olduğunu söyledi

Avrupa Birliği ile ilişkilerin gerginleşmesine neden olan Orhan Pamuk davası dün yapılan Bakanlar Kurulu'nun ilk gündem maddesini oluşturdu. Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, AB tarafından yapılan açıklamaları Türk yargısına müdahale olarak gördüklerini ve 'kınadıklarını' söyledi. AB'nin yargıya müdahele etme hakkı olmadığını vurgulayan Çiçek, "Onların yargıları bağımsızsa, Türkiye'deki yargı müstemleke yargısı değildir" diye konuştu. Pamuk'un davasıyla ilgili dosyanın dün sabah saat 8.40'da bakanlığa ulaştığını açıklayan Çiçek, Joost Lagendijk'in, Türkiye'yi hedef alan açıklamalarını esefle kınadıklarını söyledi. "Yabancı misafirlerimizden beklediğimiz, Türkiye'nin değerlerine, kurumlarına olabildiğince saygılı olmalarıdır" diyen Çiçek, Lagendijk'in TSK'yı terör örgütüyle aynı kefeye koymasına da sert tepki gösterdi. Türk Ordusu'nun bu milletin ordusu olduğunu ve ülkenin en değerli kurumlarının başında geldiğinin altını çizen Çiçek, "Lagendijk'ın TSK'yı PKK terör örgütü ile aynı kareye, aynı kefeye koymasını esefle karşılıyor ve kınıyoruz" dedi.

BİZ DE HOŞNUT DEĞİLİZ

Çiçek, Pamuk davasında polisin tutumunun ele alınıp alınmadığıyla ilgili bir soruya "Yanlış yapan kurum varsa biz o yanlışı kabul ederiz. Gereğini yaparız. Tabi ortada olan olaylardan biz hoşnut değiliz" yanıtı verdi.

'Yargılama izni verecek misiniz' soruyu ise Çiçek şu yanıtı verdi: "İlk defa bu konuyla ilgili bakanlık görüş bildiriyor değil. Daha önce takipsizlik kararı verilmesine esas olan soruşturmayla ilgili olarak bakanlık olarak görüşümüzü bildirmiştik. Bu anlaşılması çok zor bir olay değil. Bu dava üzerinden siyaset yapılıyor. Bir vatan haini bunları nasıl söyler diye ortalığı ayağa kaldırıp şimdi herkesin özgürlükçü kesilmiş olmasını da herkesin takdirine ve vicdanına havale ediyoruz."

"301. maddenin değiştirilmesiyle ilgili çalışma olup olmadığı" sorusuna ise Çiçek şöyle yanıt verdi: "Hayır yok. Türk yargısının bir gün içinde karar vermesi isteniyor. Ama bir Fehriye Erdal işinde silahın 'yarı otomatik mi, otomatik mi?' olduğunu bir başka ülkenin yargısı 2 senedir neticelendiremedi."

MÜSTEMLEKE YARGISI

Avrupa'nın kendileri söz konusu olduğunda 'yargı bağımsız' dediğini kaydeden Çiçek, "Türkiye'deki yargı müstemleke yargısı değildir" dedi. Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargı kendi kuralları içinde hatasıyla sevabıyla bırakalım işini yapsın. Önüne gelen de yerli yersiz müdahale etmesin. 301. maddeyle ilgili hem mahkemelerimiz, hem de Yargıtay, daha sağlıklı bir karar verecek. Burada bir demokratik sabır gerekir."

  • HABER MERKEZİ

    Yargıtay'dan 'bağımsızlık' uyarısı

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Celal Altunkaynak, yargı üzerinde diğer erklerin ve kurumların baskı oluşturmasının bağımsızlığa ve hakim teminatına gölge düşüreceğini belirterek, "Yüce yargının kendisine yapılan müdahalelere sessiz kalmasının nedeni, Türk Milleti adına üstlendiği sorumluluk duygusuyla hareket etmesindendir" dedi. Altunkaynak, son günlerde yargıya yönelik eleştiriler hakkındaki bir soruya şu yanıtı verdi: "Yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne müdahale ediliyorsa bağımsızlıktan bahsedilemez. Anayasa'da yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı güvence altına alınmıştır. Görülmekte olan ve yargısal süreci başlayan davalar hakkında yorum ve eleştiriler yapmak Anayasa'ya aykırıdır. Herkesin bu hususa özen göstermesi yasal zorunluluktur."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi