T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 27 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mortgage fakire yaramıyor

Dar gelirli vatandaşlar, ev sahibi olmak için mortgage sisteminin iyice oturmasını bekleyecek. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, sistemin tam oturması için kişi başı gelirin 10 bin dolara kadar çıkması gerektiğini söyledi

İsmail
Zelvi
Gelecek yıl başlayacak İpoteğe dayalı konut finansman sistemi (mortgage) yoksulun kısa sürede ev sahibi olmasını sağlamayacak.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de konut sorununun fakir ve alt gelir grubunun evi olmaması olduğunu belirterek, "Mortgage gibi finans sistemleriyle bugünden yarına bu kesimlerin ev sahibi olmalarını beklemek doğru değil" dedi. Bayraktar, mortgage denilen sistemin Türkiye'de tamamen oturabilmesi için gelir seviyesinin kişi başına 10 bin dolara çıkması gerektiğini ifade ederek, şu anda Türkiye'nin 2.5 milyon acil konut ihtiyacı bulunduğunu ve yıllık üretilmesi gereken konut sayısının 500 bin civarında olduğunu kaydetti.

TOKİ YEŞİL ALAN SATMAZ

İpoteğe dayalı konut finansman sistemine ilişkin kanunun kendi şartlarını ve iklimini istediğini vurgulayan Bayraktar, "Elbise gibi hemen alıp giyemezseniz. Oturması için süreye ihtiyaç var. Türkiye'de bunun şartlarının oluşması lazım'' dedi.

Bayraktar, Ataköy ve Ataşehir'de vatandaşların, yeşil alanların satılarak yeni binalar yapılmasından dolayı huzursuz oldukları yönündeki sorular üzerine de, "TOKİ, yeşil alan satmaz. Vatandaşın lehine ne yapılması gerekiyorsa onu yapar. Devlet herkesin menfaatini düşünmek zorundadır'' dedi.

YOLUN BAŞINDAYIZ

TOKİ Başkanı Bayraktar, yaptıkları 153 bin konutla birlikte 1.5 milyona yakın ağaç diktiklerini ve 2 milyon yakın çalı peyzajı yaptıklarını kaydederek, "TOKİ'nin kâr etmek, para kazanmak gibi görevi yok. TOKİ'nin oluşturduğu havuzdaki parayla vatandaşımıza, halkımıza, Bakırköyümüz'e, Ataköyümüz'e, İstanbulumuz'a, ülkemize hizmet etme görevi vardır'' diye konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Ömer Aras da, "Biz daha yolun çok başındayız. İleriye dönük riskler nedeniyle ipoteğe dayalı konut finansmanı sisteminin altyapısı ve oyunun kurallarının çok iyi konması lazım. Geçmişte bazı ülkelerde gayrimenkuldeki finansman çarpıklığı nedeniyle krizler çıktı'' şeklinde konuştu.

TOKİ'nin 4 katrilyonu Mortgage'a

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ''İpoteğe Dayalı Konut Finansman Sistemi: Mali ve Reel Sektörde Hazırlık Süreci'' konulu seminerde konuşan Bayraktar, TOKİ'nin ihtiyaç duyulan konut ihtiyacının yüzde

5-10'u arasındaki oranı karşıladığına işaret etti. Bayraktar, ''Sattığımız 20 bin konuttan elde edilen 4 katrilyon lira seviyesinde alacak havuzu oluştu. Bu havuzdan, mortgage sistemine gerekli finansman desteği sağlayabiliriz'' diye konuştu.

TOKİ'den 100 YTL taksitle ev

TOKİ'nin alt gelir gruplarına yönelik çalışmalarını aktaran Bayraktar şunları söyledi:
"TOKİ, alt gelir grubuna 20 yıl vadeli, peşinatsız aylık 100 YTL taksit ile, ayrıca 1.500-2500 YTL peşinat ve 15 yıl vadeli 200-300 YTL taksitleri olan konut sunumuna 2006 ve 2007 yılında ağırlık verecek. Şu anda geçimini temin edemeyen insanlar var. Parayı, beslenmeye ve giyinmeye harcamaktadır. Altgelir grubuna yönelik mortgage sisteminin oturması için biraz daha zamana ihtiyaç var. TOKİ bu kanun içinde olacaktır. Oluşan portföyü alacak kapasitesiyle çok ciddi bir şekilde fon oluşturacaktır."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi