AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Ortadoğu'ya Diyarbakırlı iş kadınları
imza atıyor

Diyarbakırlı iş kadınları ülke sınırlarını aşarak Ortadoğu'da çeşitli sektörlerde faaliyet göstermeye başladı. Girişimci kadınlar özellikle Irak'ın yeniden yapılanmasında önemli projelere imza atıyor

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Diyarbakırlı iş kadınları ülke sınırlarını aşarak Ortadoğu'ya açıldı. Irak başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde tekstil, müteahitlik, gıda gibi sektörlerde faaliyet yürütüyorlar. Girişimci ruha sahip kadınlardan biri Ferda Cemiloğlu. Tigris'te inşaat firması bulunan Cemiloğlu, Irak'ın yeniden yapılanmasında önemli projelere imzasını atıyor. Bu ülkede 30 bin dolarlık iş yapan Cemiloğlu, "Kuzey Irak'ta hiçbir güvenlik sorunu yok. Irak hükümeti yatırım yapanlara ciddi teşvik veriyor. En büyük ihaleler başta inşaat olmak üzere Türk firmalarında. Sadece Erbil Ticaret Odası'na 235 Türk kayıtlı. Bütün büyük projeler hep Türk firmaları tarafından yapılıyor" diyor.

    Türkiye ve Irak arasında köprü

    Türk ve Iraklı işadamlarının buluşmasında da köprü görevi gören Cemiloğlu, Türk müteahhitlik firmalarının, özellikle Kuzey Irak'ta önemli ihaleleri kazandıklarını söylüyor. Irak'ta rahat yatırım yapmalarının yanısıra bazı sıkıntılar çektiklerini de söyleyen Cemiloğlu "Türk bankaları güvenlik nedeniyle Irak'ta şube açmaktan çekiniyor. Bu nedenle yeni iş yapan Türk firmaları, bankalardan teminat mektubu almakta zorlanıyor" diye konuşuyor.

    Erbil'de show room açacak

    Diyarbakır'da MÜRKAN meyve suyu fabrikasının Genel Müdürü Şengül Tuncay ise üretimlerinin hepsini Irak'a ihraç ettiklerini belirterek "2004-2005 yılları arasında 700 ton meyve suyu üretip tümünü Irak'a ihraç ettik. Diğer Ortadoğu ülkelerinden de yoğun talep alıyoruz" diyor. 2005 yılı başında tekstil sektörüne de adım attıklarını ifade eden Tuncay, Irak'ın Erbil kentinde gıda işine yönelik show room açacak.

    İşadamlarına rehber oldu

    1975 Diyarbakır doğumlu Nurcan Baysal Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu. Bir süre Bilkent Üniversitesi'nde asistanlık yapan Baysal, memleketine hizmet etme düşüncesi ağır basınca Diyarbakır Girişimci Destekleme Merkezi (GİDEM) Koordinatörlük sınavına girmiş ve kazanmış. 10 çocuklu ailenin 7. çocuğu olan Baysal, Diyarbakır'a döndüğünde babasının, "Ankara'dan buraya gelinir mi?" sitemiyle karşılaşmış. Baysal, "Ben Anadolu Lisesi'nde okuduğum zaman çatışmalar had safhadaydı. Arkadaşlarımdan dağa çıkan, yanı başımda ölenler oldu. Ben, buraya bu insanları eğitmek için geri döndüm" diyor. Baysal, şu anda GİDEM sayesinde hem Ortadoğulu işadamlarına Diyarbakır'ı tanıtıyor, hem de Diyarbakırlı kadınlara destek oluyor.



  • 5 Ekim 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED