AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Tüpgeçitte dev adım

Marmaray Projesi'nin önemli aşaması olan Boğaz tüp geçit elemanlarının üretimine, Tuzla kuru havuz bölgesinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle başlandı. 2 yıl içinde tamamlanacak olan tüneller batırma metodu ile Boğaz'a yerleştirilecek.

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL
    Marmaray Projesi'nin önemli aşamalarından olan Boğaz Tüp Geçişi'nde kullanılacak elemanların üretimine Tuzla Kuru Havuz bölgesinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle başlandı. 11 adet 98 ve 135 metre boyunda, 16 metre eninde ve 9 metre derinliğindeki tüpler, Nisan ayında deniz yüzeyinin 55 metre altına yerleştirilecek.

    Törene Ulaştırma Bakanı'nın yanı Demiryolları, Liman ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Müteahhit Firma Yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Boğaz Tüp geçişinin 2 yıl içinde tamamlanacağını belirten Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin yüz yıllık rüyasını tamamlamanın bu hükümete nasip olduğunu söyledi. Projenin ilk olarak 1840'ta Abdülmecit döneminde başlatıldığına dikkat çeken Yıldırım, "Aradan 100 yıl geçti. Projenin temelini atmak ve ilk kazmasını vurmak 59. hükümete nasip oldu" dedi.

    Kıskançlık yüzünden 10 yıl gecikti

    Londra'da 400 kilometrelik metronun 100 yıl önce yapıldığına ifade eden Yıldırım, "Bu proje başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde başlayacaktı. Büyük mücadele verdi ama dönemin siyasetçileri kıskançlık yüzünden izin vermediler, kendileri de yapmadılar. Gecikmenin bedeli İstanbulluya trafik sorunu olarak döndü. Yapılsaydı, şimdi 150 bin kişi taşıyacaktı. İnatlaşmanın kime faydası oldu" diye sordu. Yıldırım, "Kimse bizden, tüp geçitteki gecikme yüzünden yaşanan sorunları 2 yılda gidermemizi beklemesin" dedi.

    Yılbaşında itibaren tünel kazma makinelerinin çalışmaya başlayacağını, günde 20 metre tünel kazılacağını anlatan Yıldırım, iki yıl içinde, toplu deniz geçişi, kara geçişi ile 3.5 kilometrelik bölümün bitirileceğini, Gebze, Söğütlüçeşme Kazlıçeşme, Halkalı hattının yenileneceğini açıkladı. 2 yıl sonra Gebze Ankara hızlı treninin de bitmiş olacağını anlatan Yıldırım, Köln'den trene binen birinin, Kars'a kadar geleceğini söyledi.

    Güler: Trafiğe suçlu değil çözüm arayalım

    Tuzla'daki Marmaray Projesi'nin Boğaz Tüp Geçişi'nde kullanılacak tünellerin üretimi için startın verildiği törende gazetecilerin trafik sıkışıklığı ile ilgili sorularını cevaplandıran İstanbul Valisi Muammer Güler, "Suçlu değil çözüm arayalım" dedi. Güler İstanbul'da trafik sorununun çözülmesi için büyük projelerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Suçlu aramaktan vazgeçip çare aramak ve bunları iyi değerlendirmek zorundayız. İstanbul geçmişte yapılmayanları veya geçmişte yapılmasına mani olanların muhasebesini yaparak neleri, hangi kaynaklarla, nasıl yapabilirizin arayışı içinde olmamız lazım. İstanbul 250 km raylı sistemi yakalamadan trafik sorununu çözemez. Bunun için de Marmaray gibi projelere ihtiyaç vardır." n İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL



  • 5 Ekim 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED