AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Göçmenlerin uğradığı her yer tehdit altında

Kuş gribinin Manyas dışındaki bölgelerde de ortaya çıkma ihtimaline karşı göçmen kuşların uğrak yolu üzerinde olan tüm tarım il müdürlükleri alarma geçti

  • BEHÇET GÜNGÖR/ ANKARA
    Balıkesir'in Manyas ilçesi Kazıksa Beldesi'ne bağlı bir çiftlikte görülen kuş gribi, bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor. Hastalığın ilk göründüğü çiftlikte bin 800 hindi ölürken, çiftliğin 3 kilometre yakınında bulunan 2 bin 700 hindi ile bin 700 tavuk itlaf edildi. Kuş gribinin Ural Dağları'ndan Afrika'ya göç ederken, Manyas Kuş Cenneti'ne uğrayan göçmen kuşlardan geldiği belirlendi. Kuş gribinin Manyas Gölü dışındaki diğer bölgelerde de ortaya çıkma ihtimaline karşı göçmen kuşların uğrak yolu üzerinde olan tüm Tarım İl Müdürlükleri alarma geçirildi.

    50 dönüme dezenfekte

    Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara'daki Kriz Masası Sorumlusu Beytullah Okay, bölgenin tamamen kontrol altında olduğunu söyledi. Bölgede ve Ankara'da iki ayrı kriz masası oluşturulduğunu ifade ederek, bunların gelişmeleri dakika dakika takip ettiğini belirten Okay, "Salgının görüldüğü çiftliğe 3 kilometre yarı çaplı bölge ve 7 kilometre yarı çaplı diye iki bölge oluşturduk. İlk 3 kilometrelik bölgedeki tüm kanatlı hayvanları tedbir amaçlı olarak itlaf ettik. 7 kilometrelik bölgede ise karantina uyguluyoruz. 50 dönümlük alanı dezenfekte ettik" dedi.

    23 Ekim'e kadar karantina

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, hastalığın görülmesinin ardından bölgeyi karantinaya aldı. Bölgeye hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Yeni bir vaka görülmesi durumunda karantinanın 23 Ekim'e kadar süreceği belirtildi. Bölgeye insan giriş ve çıkışlarına bir yasaklanma getirilmediğini belirten Okay, ancak bölgeden çıkışlarda insanların dezenfekte olmalarını istediklerini söyledi.

    75 milyar zarar var

    Okay, bölgede hayvanların itlaf edildiğine dikkat çekerek, bu itlaftan dolayı üreticilerin yaklaşık 75 milyar liraya yakın zararlarının bulunduğunu belirtti. Okay, üreticilerin bu hastalıktan dolayı uğradıkları zararın karşılanacağını söyledi.

    Avcılar avlanmasın

    Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, göçmen kuşların uğrak yerleri olan tüm bölgelerin kuş gribi riskiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Bu arada hastalığın daha da yaygınlaşmaması için avcılardan avlanmamaları istendi.

    Yumurta ve ette risk yok

    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Turan Buzgan, kuş gribinin uygun şekilde pişirilmiş tavuk ve hindi eti ile yumurtalardan bulaşmadığını söyledi. Buzgan, düzenlediği basın toplantısında, hastalığın insandan insana bulaşmadığını bildirdi. Hastalığın görüldüğü çiftlikte çalışan ya da itlaf çalışması yapan 7 kişiye gribin bulaştığını söyleyen Buzgan, "Uygun şekilde pişirilmiş kanatlı tavuk ve hindi eti ile bunların yumurtalarıyla bulaşma riskinin söz konusu olamadığını söyledi.

  • ANKARA

    Şüphelenen hastaneye koştu

    Manyas'ta grip belirtileri nedeniyle endişeye kapılan 7 kişi önceki akşam ve dün sabah Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Muayeneleri yapıldıktan sonra taburcu edilen bu kişilerin, mevsimsel soğuk algınlığı geçirdiği belirtildi. Manyas Devlet Hastanesi yetkilileri, gribal enfeksiyon geçiren vatandaşların şüpheyle hastaneye geldiğini belirterek, "Şu anda hastanede ve bütün sağlık ocaklarında takip ediyoruz. Ciddi bir durum yok" dedi.

    Çoluk çocuğun önünde itlaf

    Ekipler evlerde bulunan tavukları toplayarak belde meydanındaki konteynırlarda karbondioksit gazı vererek itlaf ediyor. Vatandaşlar ise itlaf işleminin çoluk çocuğun gözü önünde yapılmasını eleştirerek "Psikolojimiz bozuldu" dediler.

    Bilim adamları çözüm arıyor

    Kuş gribi uzmanları bu hafta Vietnam'da toplanarak bu virüsü nasıl ortadan kaldıracaklarının çözümünü aramaya koyuldu. Şu ana dek hiçbir bağışıklık sisteminin geliştirilemediği kuş gribi virüsünün mutasyona uğraması ve tüm dünya halklarına yayılmasından endişe ediliyor.

    Ölümcül etki yapıyor


    1 Kuşların kuş gribine kolay yakalandığı düşünülüyor. Ancak bazı türleri diğerlerine göre virüse karşı daha dayanıklı. Virüs hafifinden ölümcülüne kadar çeşitli şiddette etki yapıyor.
    2 Kuş gribi virüsü taşıyan vahşi göçmen kuşlar, bunu tavuklara bulaştırıyor. Ölü kuşlar, virüs bulaşmış su ve kuş pislikleri ölümcül virüsü taşıyıp, aktarıyor.
    3 Virüsün tavuklara geçişi A-Havadan gelen virüs -Virüs bulaşan hayvan diğerine de bulaştırır. B. Kanatlar-Bulaşık hayvana değen virüs kanata da bulaşır . C. Ayaklar Virüs bulaşmış toprakta gezen tavuğa ayaklarından virüs bulaşır.
    4 Kuş gribi taşıyan hayvana ya da toprağa veya toprağa değen araç-gereçle direk temas eden insan da bu virüsü kapar. Virüs işte bu noktada salgın bir hastalık olmak üzere mutasyona uğrar.

    Solunum yoluyla bulaşıyor

    Kuş gribi nedir?

    Literatürde "Kanatlı İnflüenzası" olarak bilinen Kuş Gribi, "A" tipi kuş gribi virüsünün (H5N1) yol açtığı ve tüm kanatlı hayvanları etkileyen bulaşıcı bir hastalık.

    Nasıl ortaya çıkar?

    Hayvandan hayvana ya da hayvandan insana virüs yoluyla bulaşıyor.

    Nasıl yayılır?

    Özellikle göçmen su kuşları tarafından dünyanın her tarafına taşınır.

    Çok mu tehlikeli?

    Evet. Hastalığı hızlı yayılması, tedavisinin olmaması ve ciddi ekonomik kayıplara yol açması nedeniyle Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın A listesine alınmıştır.

    İnsana nasıl bulaşıyor?

    İyi pişirilmiş kanatlı hayvandan hastalık bulaşması riski yok. Ancak pişmemiş veya canlı hastalıklı hayvanlarla temas halinde, özellikle solunum yoluyla insana bulaşıyor.

    İnsandan insana geçer mi?

    Henüz böyle bir kanıt yok.

    Belirtileri neler?

    Hong Kong'da 1997'de hastalık ortaya çıktığında 18 kişide şiddetli solunum yolu infeksiyonu görüldü. Kas,eklem ağrısı boğazda yanma hissi ve ateş belirtileri arasında.

    Tedavisi yok mu?

    Yok. Bazı ülkelerde aşı denendiyse de henüz tam koruma sağlamadı.

    Nasıl tedbir alınabilir?

    Kanatlı hayvan üreticileri ve tüketicileri için en güçlü tedbir, biyogüvenlik önlemleri. Üreticiler için koruma, ilaçlama, kontrol; tüketiciler için de satın alma ve tüketme aşamasında hassasiyet gerekiyor.

    Türkiye hastalığa hazırlıklı mıydı?

    Hastalığa karşı tüm çalışmalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülüyor.

    Nasıl önlenebilir?

    Erken teşhis veya bildirim çok önemli. Böylece hastalıkla hayvanlar dolaşıma girmeden karantina uygulanabilir.

    Hangi ülkelerde görüldü?

    Endonezya, Kamboçya, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Laos, Vietnam, Tayland, Çin, Pakistan, İtalya ve Romanya'da görüldü.

    Hindilerine ayran içirdi

    Balıkesir'in Kızıksa Beldesi'nde 2 bin civarında hindisi kuş gribi hastalığı sonucu ölen ve bir kısmı itlaf edilen Mehmet Eksen, bir hafta önce sürü halinde gezen hayvanların halsizlik sebebiyle sürünün arkasında kaldığını belirterek, "Yavaş yavaş hindiler rahatsızlanmaya, bazıları ölmeye başladı. Zehirlendiklerini düşünerek hepsine ayran içirdim. Ama hindiler ölmeye devam etti. " dedi. 2 bin 500 hindisi itlaf edilen üretici Sıtkı Bozkurt da, kendi hayvanlarının sağlıklı olduğunu öne sürerek, "Benim hindilerim sapasağlamdı. Virüs falan yoktu. Ama hindilerimi çuvallara koydular. Önce ilaçlayıp öldürmeye çalıştılar. Ölmeyince diri diri gömdüler" iddiasında bulundu.

  • BALIKESİR



  • 11 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED