AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Türk Edebiyatı'nın yeni yüzü

Aylık fikir ve sanat dergisi Türk Edebiyatı yoluna artık Beşir Ayvazoğlu'nun yayın yönetmenliğinde ve yeni bir tasarım ile devam ediyor. Derginin son sayısındaki dosya konusu ise Hoca Ali Rıza.

33 yıldır yayın hayatına devam eden aylık fikir ve sanat dergisi Türk Edebiyatı, artık Beşir Ayvazoğlu'nun yayın yönetmenliğinde ve yeni bir tasarımla okuyucularıyla buluşuyor. Dergide "değişmeyen ve gelişmeyen bir yapının kendi kendini çürüteceği"nin altını çizen Ayvazoğlu, Türk Edebiyatı Dergisi'nin kendi yönetmenliğinde, 1972'de başlayan geleneğini -asıl istikametinden sapmadan- değiştirerek, gençleştirerek ve dinçleştirerek devam ettireceğini ifade ediyor.

Dergi, Türk resim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Hoca Ali Rıza'yı Dolmabahçe Sarayı'ndaki Hoca Ali Rıza Retrospektif Sergisi ve ölümünün 75. yılı, dolayısıyla dosya konusu yapıyor. Bu dosya kapsamında, Hoca Ali Rıza'nın yanı sıra, Mehmed Åkif ve Yahya Kemal'in yakın dostu Fuat Şemsi İnan'ı da gündeme taşıyor. Dergi, Åkif'in Safahat'ının altıncı kitabı olan Åsım'ı ithaf edecek kadar sevdiği Fuat Şemsi Bey'in 1928 yılı sonunda, Hoca Ali Rıza Bey'le birlikte Atatürk'e suikast düzenlemekle itham edilmesi hadisesinin üzerine gidiyor. Bu itham hadisesi sonunda mahkemeye çıkarılıp suçsuz bulunan, buna rağmen sırtına yüklenen vatan haini damgasından kurtulamadığı için hayatı alt üst olan Hoca Ali Rıza'nın ve aliesinin hazin sonu ayrıntılarıyla aktarılıyor.

Dergide Özcan Ünlü, CRR Konser Salonu'nun yeni Genel Sanat Yönetmeni Yalçın Çetinkaya ile söyleşiyor. Yağmur Atsız, dünyanın bu en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı'nı değerlendiriyor. Ahmet Turan Alkan ise "Yazar-Okuyucu İlişkisine Dair Samimi Sualler" başlıklı yazısında, kitap fuarlarının vazgeçilmezi haline gelen imza günlerine farklı bir açıdan bakıyor. Nazan Bekiroğlu "Can ve Ten" adlı, derin ve arı duru hikâyesiyle Türk Edebiyatı okuyucularına yeniden merhaba diyor. Yeni sayının farklı köşelerinden "Resimli Türk Edebiyatı"nda edebiyat tarihimizden ilgi çekici fotoğraflar ve bu fotoğrafların hikâyeleri yer alıyor.Sayının şairleri arasında, Musa Uysal,Cevdet Karal, Kalender Yıldız, Mehmet Aycı, Bahtiyar Aslar ve Tacettin Şimşek bulunuyor.
Bilgi için tel: 0212 527 50 32



11 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED