AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Aşkın dilinden
âşık elinden

Kaan Erkam'ın, koleksiyonerlerden topladığı mektupları biraraya getirerek hazırladığı "El Yazması Aşklar" adlı kitap, eski aşkları bugüne taşıyor. Kitapta Abdülhamit'in kızı Şadiye Sultan'a yazılmış bir aşk mektubu da var.

Kaan Erkam'ın koleksiyonerlerden topladığı şiirleri biraraya getirerek hazırladığı "El Yazması Aşklar'' adlı kitap, 2000'li yılların aşklarına inat eski sevdaları günümüze taşıyor. Okurla 15 Kasım'da buluşması planlanan kitapta, 1800-1960 seneleri arasındaki mektuplar bulunuyor. Bu mektupların sahiplerinden bazıları halen yaşarken, kiminin dördüncü kuşak torunları mektupları görerek geçmişini öğrenecek. İlk Biz Yayınevi kitap için depolarında eskimiş kağıtları kullanacak.

Kitabın yazarı Kaan Erkam, kitabı için Türkiye'nin dört bir köşesini gezip, buralarda yaşanmış aşkları derlemeye karar verdiğini ve buralarda hoş sürprizlerle karşılaştığını söylüyor.

Erkam, kitabın derleniş öyküsünü şöyle aktarıyor

''Yeni kitabımın malzemesi bir anlamda ayağıma geldi. Sıraselviler Caddesi'nden aşağı doğru yürürken yanıma iyi giyimli bir adam yaklaştı. Yüzüme bakıp konuşmaya başladı: 'Size bir armağan vermek isterim. Dükkanım şurada, 2 dakika uğrayalım mı?'. Bir dükkana girdik.

Bu arada Amerika'dan geldiğini ve işleri yüzünden daha masa bile alamadığını söyleyen adam, bir çantadan küçük, şeffaf bir torba çıkardı. Bunu bir balıkçı barınağından gelen eşyalar arasından bulduğunu ve içinde birkaç eski mektup olduğunu söyledi.

Şaşırdım ama hemen alıp okumadan torbayı çantama attım. 'Bak bu Abdülhamit'in kızlarından Şadiye Sultan'a gelen bir aşk mektubu' dedi. Bir başka çantadan çıkan bu muhteşem el yapımı zarf ve mektup kağıdı başımı döndürdü. 'Bak bu da tercümesi. Vereyim mi. İşe yarar mı?' diye sordu. 'Yaramaz mı? Bu bir kitap olur.' Ve bir anda aklıma geldi başlık: (El Yazması Aşklar)...''

Aşkların o yıllarda kaldığını bu mektuplardan anladığını belirten Erkam, ''Aydın olmak o zaman geçerliymiş. Tıp bu kadar ilerlememişken, buna rağmen yaşam standartları bu kadar düşmemişken, yani gerçekten evvel zaman iken ve pire berber iken... O dönemde ne aşklar varmış. Aşklar o zaman aşkmış'' dedi.

Davlumbazdan düşen mektup

''Zühtü'' türküsünün bestecisi Sabahattin Akdağcık'ın mektupları da kitapta yer alıyor. Kırılan bir davlumbazdan bir okuyucunun eline düşen bu mektupta da ilgi çekici satırlar var: "Tatlı Gül, İstanbul'dan ayrılışım benim için hiç de kolay olmadı. Hele seninle sadece arada bir hatta kaçamak şekilde buluşabilmemiz bende dayanılmaz bir hal almıştı. İstanbul'un altına tonlarca dinamit koyup uçurmak geçiyordu içimden ama nerede...''

Şadiye Sultan'a ilan-ı aşk

"Güzelim, size lütfen ve tenezzülen olsun şu halisane olan muhabbetnamemi muhafaza etmenizi kamil-i suzişle rica ederim. Beni sevdiğinizi yazıyorsunuz. Allah aşkına, na ümid bir kalbi bir takım amal ile tehic etme-zira zaten harabım. En ufak bir ümid beni merkişadiye uğranır. Sizden göreceğim tegafül ve tecahül beni zevkiat eder. Beni bilseniz ne garip meşrebim? Gönlüm merrat-ı seldadan haz ediyor. İtiraf ederim. Gönlümün en latif hissiyatiyle sizi sevmeye başladım. Çünki şimdiye kadar kimse tarafımıza ne sevildiğim, ne sizi sevdiğim kadar kimseyi sevdiğimi zaten yazmış olduğum şeyler ile vicdanım ile mukayese ederek anlarsınız. Bu muhabbete başlayış o kadar ali'dir ki,en aziz en latif bir zamanımızı teşgil edecektir.

Lütf ve inayetiniz baki oldukça hayatım sizindir. Baki siz sağ olun güzelim. İsmi malum, imzaya ne hacet...

"En samimi arkadaşınıza bile göstermemenizi ve kimseye bildirmemenizi ve hayatınızın sonuna kadar muhafaza etmenizi halisane rica ederek vicdanınıza havale ederim meleğim...''

 
Kur'an'ı izleyerek hatmedin
Dijital Yayıncılık tarafından yayınlanan "Abdüssamed'in Sesinden Hatim Seti" peygamber kıssalarını ve birçok ayeti görselleştirerek Kur'an'ı izleyerek hatmetme imkanı sunuyor.
Savaşı sırtlamış resimler
Alternatif filmler Beşiktaş'ta
Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sanat Platformu sinemaseverleri "8 Alternatif" başlıklı film festivalinde bağımsız dünya sinemasının özel örnekleri ile buluşturacak. 14 Ekim'de başlayan ve 24 Ekim'e dek sürecek olan festivalde Dönüş (The Return), Gözlerimi de Al (Te Doy Mıs Ojos), Whisky, Bir Dilim Suç (Layer Cake), Arjantin Hikayeleri (Historias Minimas), BomBon ve Sevgiyi Ararken (Saving Face) adlı filmler gösterilecek. Filmler Levent Kültür Merkezi'nde izlenebilecek. Festivalde bugün 14.30'da Carlos Sorin'in yönetmenliğini yaptığı, farklı yaşamları ve beklentileri olan ve Patagonya'nın tenha coğrafyasında yolları kesişen insanların öykülerini işleyen minimalist üslubuyla dikkat çeken Arjantin Hikayeleri isimli film gösterilecek.
Bilgi için tel: 0 212 325 72 88

Çağlak Festivali
dergi oldu

546 yıllık bir geçmişe sahip Akhisar (Manisa) Çağlak Festivali bu yıl ilk defa uluslar arası bir kimliğe bürünmüş ve 20-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanmıştı. Oldukça ses getiren Çağlak Festivali şimdi de dergi halinde bütün Türkiye'ye sunulmuş bulunuyor. "Çağlak" adıyla çıkmaya başlayan derginin ilk sayısı festivalde olup-bitenlere ayrılmış. İlk sayıda Haşmet Babaoğlu'dan Yavuz Turgul'a, Haydar Ergülen'e, Hakan Albayrak'tan Boşnakların uluslar arası üne sahip sinemacısı Abdullah Sidran'a, kadar bir çok yazar, şair ve sanatçının katkıları bulunuyor.
KÜLTÜR HARİTASI
  • İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde Sihirli Flüt isimli performansın galası saat 20.00'de gerçekleştirilecek.
    Bilgi tel: 0212 243 20 11
  • Özdemir Altan'ın resim sergisi 30 Kasım'a kadar Kiplas Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.
    Bilgi tel: 0216 651 49 00
  • Ümraniye Belediyesi Ramazan Şenlikleri Çadırı'nda saat 22.00'de bilgi yarışması düzenlenecek.
    Bilgi tel: 0216 443 56 00
  • Tahir Özakkaş, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde saat 19.30'da "Psikiyatri ve Kültür" isimli bir söyleşi düzenleyecek.
    Bilgi tel: 0212 293 12 70
  • 18 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED