AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Önemine binaen 'düzeltilmiş' ikinci baskı

Bir rektör tutuklanamaz, gözaltına alınamaz, sorgulanamaz. Onun ayrıcalığı, dokunulmazlığı, diğer kamu görevlilerinden farkı vardır.

Bir rektör çıkıp, bu ülkenin seçimle gelmiş meşru Başbakan'ını "edepsizlikle" suçlayabilir, onu "zurnacı"ya, "halayık"a benzetebilir. Bu sözler "kovuşturma nedeni" olmaz. Çünkü birinci dereceden rektörlerden sorumlu olması gereken YÖK, bu kurumun başkanlığını yapan zatın da belirtmiş olduğu gibi, "üniversitelerin içişlerine karışmamaktadır."

Bir rektör çıkıp, "Bizim asıl amacımız eğitim değil, kamu düzenini korumaktır" diyebilir ve memleketin polisi, savcısı, güvenlik birimleri bu sözleri geniş bir hoşgörüyle izler.

Rektördür.

Kafasına eseni yapar, aklına geleni konuşur.

Mesela çıkıp Yunanistan'a savaş ilan edebilir. Bir süre önce "Türk-Yunan Barış Ödülü"nü almıştır ama bunun bir ehemmiyeti bulunmamaktadır. Geceleri okulunda rap rap yürüyüşler, Cumhuriyet fenerleri düzenler, bu etkinliğe katılmayan öğretim üyelerini kara listeye yazar. Kimse de ona, "Bu yaptığının eğitimle, akademik çalışmayla ne alakası var?" diye sormaz.

Rektör "bilimsel kurullara" karşı da bağımsızdır. Daha doğrusu sorumsuzdur. Bir başkasının eserini alıp kendi eseriymiş gibi sunar. Yaptığı "intihal" (hırsızlık) belgelendiği halde YÖK bu suçu müeyyidesiz bırakır. Çünkü rektörün dokunulmazlığı vardır. Çünkü o sıradan bir kamu görevlisi değildir. Çünkü o "Cumhuriyet'in muhafızlığını" yapmaktadır. Bu nedenle, başkasında suç olan şey, özel konumu nedeniyle onda suç teşkil etmemektedir.

Bir rektör çıkıp, bu ülkenin seçimle gelmiş meşru Başbakanına, "Sonu, 'kara cüppeliler' diyen Menderes gibi olur" diye gözdağı verebilir, parlamentoyu darbeyle korkutabilir.

Bir rektör "Ordu göreve" diye pankart açabilir.

Normal demokrasilerde "ağır suç" sayılan ve TCK'nın ünlü 146. maddesini ilgilendiren bu eylem takipsiz kalır.

Bir rektör çıkıp, kendisi gibi düşünmeyenleri "vatan haini", "satılmış", "alçak" ilan edebilir.

Hiç kimse oralı olmaz.

Bir rektör tüm siyasileri sorumsuzlukla ve beceriksizlikle suçlayabilir; TBMM'yi takmadığını beyan edebilir. Hiçbir siyasi tepki göstermez. Gösteremez.

Bir rektör çıkıp, okulundaki öğrencileri "indirimli otobüs seferleri"yle Rauf Denktaş'lı, Sinan Aygün'lü Kıbrıs mitingine taşır ve YÖK bu indirimli seferlerin hangi parayla, hangi kaynakla sağlandığını sormaz.

Bir rektör çıkıp, yine bu ülkenin seçimle gelmiş meşru Başbakanı'nı "baş bayi" diye sarakaya alabilir, bir Allah'ın kulu çıkıp da "Bunlar, sizin 28 Şubat'ta karşılarında el pençe divan durduğunuz paşalar gibi kapalı darbe yaparak iktidara gelmediler, seçim kazandılar; sen kimsin, ne hakla böyle konuşabiliyorsun?" diye sormaz.

Bir rektör "senato kararı" alıp "Cumhuriyetimizin temel niteliklerini korumak ve kollamak sorumluluğunu taşıyan tüm kişi ve kuruluşları", yani orduyu "sorumluluğun gereğini yerine getirmeye", yani hükümetin tasarruflarına karşı darbe yapmaya çağırabilir, ama kafasını "devlet iktidarı-parlamento iktidarı" gibi, bir eğitimcinin ilgilenmemesi gereken konulara takmış bulunan YÖK Başkanı bu açık darbe çağrısını takibatsız bırakır.

Dahası var.

Ama bu kadarı yeterlidir sanırım.

Bir üniversite sistemi düşünün ki, lügatında hukuk, demokrasi, bilim, özgür düşünce yer almıyor; ama "statüko" adına ne varsa sahipleniyor.

Bir üniversite sistemi düşünün ki, rektörleri hem siyasete, hem hukuka, hem de ahlak ve moral değerlere karşı sınırsız bir "dokunulmazlık hakkına" sahip...


24 Ekim 2005
Pazartesi
 
AHMET KEKEÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED