AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Zekâtta yıl hesabı ve kardeşe zekât

Yıl İçindeki Artışların Nisap Hesabı

* Diğer bir soru: Yine zekâtla ilgili geçen sene 2004 yılı Ramazan itibariyle 22.000 euro paranın zekâtını verdim. Şimdi elimde 36.000 euro var. Bu paranın tümünden mi, yoksa aradaki 14.000 euronun üzerinden bir yıl geçmesini mi bekleyeceğim? Allah sizden razı olsun, hayırlı ramazanlar. (Mehmet Sanlı)

* Selâmlar sayın hocam. Yazılarınızdan ziyadesi ile istifade etmekteyiz. Çok teşekkür ederiz. Hocam ben güncel örnekleri ile ZEKAT konusunu detaylı ele almanızı rica ediyorum. Örneğin: Ben Ramazan başlangıcı itibari ile zekât hesaplamamı yapıyorum. Geçen sene Ramazan'ın birinci gününde benim hesaplarımda 30000 USD ve 30000 YTL var idi. Bu sene Recep ayının birinde Istanbul'daki evimi 80000 YTL'ye sattım. Dolarların hepsini, bu arada da geçen yıl boyunca YTL'ye çevirdim. Bu Ramazan'ın başında da muhtemelen evin parası da dahil 200000 YTL param olacak. Bu durumda benim ne kadar zekât ödemem lâzım. Recep ayının birinde sattığım evin parasının iki ay sonra zekâtını vermem mi gerekecek? Yok bu sene vermeyeceksem önümüzdeki Ramazan'da verirsem o zaman da üzerinden bir kamerî yıldan fazla geçmiş olacağı için vebal altına girmez miyim? Geçen sene hem dolarım, hem YTL var idi, şimdi dolarım yok. Onun zekâtını nasıl vereceğim? İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum. Yazınızda ismimden bahsetmezseniz sevinirim. (M.U.)

Zekât için yıl hesabını Ramazan'da başlatma açısından her iki okuyucumuz da doğru ve gerçekten güzel hareket ediyorlar. Zekâtta nisap hesabı, bu örneklerde olduğu gibi Ramazan başında yapılır. Yine gelecek Ramazan başında temel ihtiyaçlar dışında elde hâlâ nisap varsa, kişi zekât ödemekle yükümlü olur. Yıl içindeki artış ve azalmalar, kesinlikle dikkate alınmaz. Yıl (Ramazan) başında nisap miktarı (okuyucularımız açısından) hangi cinsten olursa olsun nakit bulunduktan sonra, hepsi bir bütün kabul edilir ve zekât yıl sonundaki toplam üzerinden ödenir. Yıl içinde ortaya çıkan her birim artış ve gelir için yeniden yıl hesabı başlatılmaz. Yıl (Ramazan) başında nisap miktarını bulan ve temel ihtiyaçlar dışında kalan yıl sonundaki (Ramazan'daki) toplam her türlü nakit için % 2.5 oranında zekât ödenir.

Kardeşe fitre ve zekât ödenebilir mi?

* Zekât ve fitre kimlere verilebilir, kardeşe verilebilir mi, bir ayrımı var mı? Hayırlı Ramazanlar. (Havva Coşkun/memur)

* Merhabalar hocam. 23 yaşında erkek bir kardeşim var ve şu an annem ve babam ile oturuyor. Kendisi kanser hastası ve çalışmıyor. Benim sorum; ben fitre ve/veya zekâtımı kardeşime verebilir miyim ve bu fitre ve/veya zekâttan annem ve babam ve kız kardeşim yararlanabilir mi? Hocam cevap verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla. (Murat Soydan/serbest meslek)

Usûl (ana-baba, dede-nine) ve füru (çocuklar ve torunlar) dışındaki akrabaya zekat ödemek efdal(daha güzel)dir. Kardeşler, zekât ödemenin efdal olduğu kişiler arasında, hatta onların en başında yer alır.

Zekâtı, öncelikle akrabaya ödemek efdaldir. Hz. Peygamber (s.a.), akrabaya vermeyi teşvik ederek şöyle buyurmuştur: "Yoksullara verilen sadaka, tek sadakadır. Akrabaya verilen sadaka (zekât, fitre ve sadaka) ise, iki sadakadır: Biri sadaka, diğeri akrabaya iyilik." (Tirmizî, zekât, 26; Nesâî, zekât, 22, 82; İbn Mâce, zekât, 28)

Kardeşe verilen fitre ve zekattan, dolaylı olarak ana-babanın yararlanmasında bir sakınca yoktur.


24 Ekim 2005
Pazartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED